Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Digitale fotografie » Hoe kies ik een goede digitale spiegelreflexcamera

Hoe kies ik een goede digitale spiegelreflexcamera

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 8 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Je hebt besloten dat je het fotograferen vanaf nu serieuzer gaat aanpakken. Je wilt je vakantiekiekjes naar een hoger niveau tillen of misschien wel een eerste stap zetten richting professionele fotografie. Een digitale spiegelreflexcamera (DSLR) is dan een must. Maar hoe weet je als beginnend fotograaf nu wat een goede digitale spiegelreflexcamera is? Volg de 12 stappen in deze Hoedoe en je weet precies hoe je tot een goede keuze kunt komen.

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

  • Geld
  • Internet

Stappen

  1. Weet wat een spiegelreflexcamera is

    Voordat je de wondere wereld van de DSLR (digital single lens reflex) camera’s ofwel digitale spiegelreflexcamera’s betreedt, is het zaak te weten wat een spiegelreflexcamera nu eigenlijk onderscheidt van een compactcamera.
    Het belangrijkste verschil is dat een spiegelreflexcamera gebruik maakt van spiegels en prisma's om het licht dat door de lens valt weer te geven in de zoeker. Het beeld dat je in de zoeker van de camera ziet is nagenoeg gelijk aan het beeld dat door de camera wordt vastgelegd. Bovendien is dit zoekerbeeld vaak helderder dan bij compactcamera’s. Op het moment dat je de ontspanknop indrukt en je een foto neemt, klapt de spiegel weg en kan de chip het beeld vastleggen. Deze vorm van fotograferen werkt prettig bij het bepalen van de juiste compositie en is zeer nauwkeurig bij het scherpstellen. De (flits)lichtmeting vindt bij de spiegelreflexcamera plaats door de lens (DDL/TTL). Deze techniek zorgt voor een correcte belichting, ook bij het gebruik van filters.

  2. Bepaal je budget

    Bepaal vóór je gaat shoppen wat je budget is. Digitale spiegelreflexcamera’s zijn er tussen 240 en 8500 euro. In principe geldt: hoe duurder hoe meer mogelijkheden, maar de vraag is of je al die mogelijkheden wel nodig hebt. Vraag je dus af wat je met de camera wilt gaan doen. Heel goedkope digitale spiegelreflexcamera’s (tot 500 euro) zijn niet beter en vaak zelfs slechter dan digitale compactcamera’s uit het hogere segment. Voor een prijs tussen de 700 en 1200 euro heb je een semiprofessionele spiegelreflexcamera van een van de grote merken Canon, Nikon, Sony, Olympus of Pentax. Bij deze camera’s is een standaard lens meestal inbegrepen. Is fotografie een serieuze hobby of denk je erover je beroep ervan te maken dan is het aan te raden in dit segment te gaan zoeken. Weet je zeker dat je professioneel fotograaf wilt worden, dan is het raadzaam een professionele digitale spiegelreflexcamera te kopen. De prijzen van deze camera beginnen zo’n beetje vanaf 1800 euro, de lenzen moet je er dan nog los bij kopen. 

  3. Let op het beeldformaat

    De kwaliteit van een digitale spiegelreflexcamera wordt voor een belangrijk deel bepaald door de resolutie en de grootte van de beeldsensor. Over het algemeen kun je stellen: hoe hoger de resolutie en hoe groter de sensor, hoe beter de kwaliteit van de foto’s. Gelukkig lijkt er een einde te komen aan de jarenlange megapixeloorlog. De grote merken probeerden elkaar constant af te troeven met nog meer megapixels. Nu beschikken de meeste digitale spiegelreflexcamera’s over 10 tot 12 megapixels, meer dan genoeg voor een uitstekende beeldkwaliteit.
    De grootte van de beeldsensor is wel iets om rekening mee te houden. Het schema laat de verhoudingen zien tussen de verschillende afmetingen van de beeldsensoren en een kleinbeeldfilm. Het oranje vlak is de sensormaat van een digitale compactcamera, het roze vlak is de sensor van een digitale spiegelreflexcamera. Er zijn digitale spiegelreflexcamera’s met een middenformaat sensor (roze vlakje is groter) en een fullframe sensor (roze vlakje heeft dezelfde afmetingen als de kleinbeeldfilm (24x36 mm). Hoe groter het roze vlakje, hoe beter de kwaliteit (meer scherpte en details, en minder ruis) maar ook: hoe duurder de camera.

  4. Check de bestandsformaten

    Een goede digitale spiegelreflexcamera kan een foto in verschillende bestandsformaten opslaan. JPEG is het meest voorkomende bestandsformaat, maar de beeldkwaliteit is niet erg goed doordat het beeld wordt gecomprimeerd en er dus gegevens verloren gaan. Een TIFF-afbeelding bevat alle informatie van elke pixel in de afbeelding en is bij voorkeur geschikt als je de foto’s gaat bewerken.
    RAW-bestanden zijn onbewerkt wat als voordeel heeft dat je het beeld uitgebreid kunt bewerken. Je hebt daarvoor wel aparte software nodig die meestal wordt meegeleverd bij de camera. Er is geen gegevensverlies zoals bij JPEG en het bestand is kleiner dan een TIFF. Dus: wie zichzelf enigszins serieus neemt als fotograaf fotografeert in RAW.

  5. Controleer de programma’s

    Bij de meeste spiegelreflexcamera’s kun je kiezen uit verschillende belichtingsprogramma's. Zorg er in ieder geval voor dat de camera naast de volautomatische ‘Auto’-stand beschikt over diafragmavoorkeuze (A), sluitertijdvoorkeuze (S) en de mogelijkheid tot handmatig instellen van de camera (M). Alle andere automatische programma’s zoals sport, portret, landschap en close-up zijn leuk, maar zul je in de praktijk weinig gebruiken. Zoals gezegd vindt lichtmeting bij spiegelreflexcamera’s plaats door de lens (DDL/TTL). Let op of je verschillende manieren kunt instellen om het licht te meten: meerveldsmeting (matrixmeting), centrumgericht (integraal) en spotmeting.

  6. Besteed veel aandacht aan het objectief

    Een digitale spiegelreflexcamera bestaat in principe uit een body met een objectief dat je kunt verwisselen. De body is belangrijk, maar het objectief is minstens zo belangrijk. Die bepaalt immers de beeldscherpte, de kleurweergave en het contrast in de foto. Winkels bieden digitale spiegelreflexcamera’s vaak aan in een speciale kit die bestaat uit een body met een korte zoomlens (bijv. 18-55 mm). Deze set kan in de praktijk prima voldoen, maar het kan ook zijn dat je beter kunt kiezen voor een objectief dat aansluit bij jouw wensen. Iemand die vaak dieren in het wild fotografeert is bijvoorbeeld beter af met een telelens dan een groothoeklens.

  7. Let op de accu

    Digitale camera's verbruiken veel stroom. Het wegschrijven van de beelden en het gebruik van de flitser kosten veel stroom, maar ook het LCD-scherm vraagt energie. De accu is daarom een superbelangrijke accessoire. Digitale spiegelreflexcamera’s worden meestal geleverd met een oplaadbare accu. Check het voor de zekerheid even, anders betaal je straks een vermogen aan batterijen.

    Nog een tip: koop direct een extra originele accu. Je wilt echt niet met een lege accu komen te zitten tijdens het fotograferen. Waarom een originele? Ze zijn inderdaad een stuk duurder, maar je weet zeker dat de accu voor jou camera gemaakt is en de kwaliteit is gegarandeerd.

  8. Check de interface

    De interface is de verbinding tussen de camera en de computer. Het is belangrijk om te weten of je de camera op een gewone PC wilt gebruiken of op een (Apple) Macintosh. Veel camera's zijn voor beide systemen geschikt, maar er zijn ook camera’s die je alleen maar met een PC kunt gebruiken en die alleen werken met Windows XP. Check de specificaties van de camera en controleer het eventueel voor aankoop bij de fabrikant of leverancier. Mocht dit
    probleem zich voordoen dan zou je het eenvoudig kunnen oplossen met een zogenaamde cardreader. Hiermee kan de geheugenkaart waarop de foto’s worden bewaard direct vanaf de computer worden gelezen.

  9. Beslis…

    Veel minder belangrijk dan de vorige stappen, maar toch twee dingen die je mee kunt nemen in de beoordeling.
    • Wel of geen live beeld
    Bij een spiegelreflexcamera kijk je in principe door de zoeker om een foto te maken. Het LCD-scherm op de achterzijde van de camera is alleen bedoeld om de gemaakte foto’s terug te kijken of de camera-instellingen te wijzigen. Wil je net als bij een digitale compactcamera live beeld op het LCD-scherm dan moet je goed zoeken. Momenteel heeft alleen Olympus zo’n spiegelreflexcamera.
    • Wel of niet rechtstreeks printen
    Als je je foto’s rechtstreeks vanaf de camera wilt afdrukken op een fotoprinter moet de camera beschikken over de functie PictBridge. Je hoeft de foto’s dan niet eerst op de computer te zetten, maar je kunt de camera rechtsreeks op de printer aansluiten.

  10. Lees reviews

    Hoewel je nu kunt inschatten welke camera bij jouw wensen past, is het zeer zinvol om reviews van gebruikers te lezen. Ervaringen van mensen die de camera al hebben, vertellen je of het apparaat zijn beloftes ook waar maakt. Op Tweakers.net en Kieskeurig.nl vind je positieve én negatieve ervaringen van consumenten en kun je vragen stellen over de camera(’s) die jij op het oog hebt.

  11. Ga naar de winkel

    Hè? Ik kan hem nu toch gewoon via internet bestellen? Dat kan, maar ga toch eerst nog even naar de winkel. Niet perse om de camera daar te kopen, maar om hem te voelen. Je moet weten hoe de camera in de hand ligt. Check bijvoorbeeld of je hem goed kunt vasthouden. Als je grote handen of lange vingers hebt, kan het zijn dat de ‘grip’ van de camera te klein is waardoor je hem niet lekker kunt vastpakken. Dat is lastig, zeker als je met een langere sluitertijd uit de hand moet werken. Ook kun je kijken of je de camera niet te zwaar vindt. En als je dan toch in de winkel bent, kun je hem even vergelijken met andere camera’s die je op het oog had.

  12. Shop een beetje rond

    Waar je ‘m ook koopt, de camera blijft dezelfde. Natuurlijk is het zaak om een betrouwbare (internet)winkel uit te zoeken. Mocht er iets met de camera zijn, dan kun je in ieder geval terug. Maar let ook op de prijzen. Die kunnen behoorlijk verschillen. Op vergelijkingssites als Kieskeurig.nl en Tweakers.net kun je precies zien wat het apparaat bij verschillende verkooppunten kost en of het product op voorraad is.

Do's

  • Check de belangrijkste productspecificaties
  • Lees reviews
  • Voel de camera
  • Kies een camera die past bij wat jij wilt met fotografie

Don'ts

  • Domweg de camera met de meeste megapixels kopen
  • Voor de goedkoopste gaan

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!