Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Aardappelen » Hoe bak ik Vlaamse friet
4

Hoe bak ik Vlaamse friet

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 uur
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe bak ik Vlaamse friet
Vlaamse Friet. Nederlanders zijn er dol op en de zogenaamde patatzaken spelen daar handig op in door zonder boe of ba te beweren dat zij echte Vlaamse friet bereiden. Helaas hebben hun slappe, halfgebakken porties in de meeste gevallen slechts weinig te maken met de knapperige goudbruine rakkers waar wij allen naar verlangen. Een doorn in het oog van een rasechte Vlaming als ikzelf. Laat je niet langer voor de gek houden, vrienden Nederlanders, echte Vlaamse friet bak je zo!

Hoedoe door: Ivo Victoria

Bekijk het profiel van Ivo Victoria
Aantal Hoedoes: 7


Benodigdheden

  • Drie grote, zetmeelrijke aardappelen per persoon.
  • Frituurpan
  • Scherp mes
  • Pot lauw water

Stappen

  1. Koop aardappelen.

    Niet zomaar eender welke aardappelen. Nee, koop bij voorkeur de zogenaamde bintjes. Een bintje is een zetmeelrijke, stevige aardappel, groot gebracht in de Vlaamse klei. Verkoopt uw plaatselijke supermarkt geen bintjes? Ga dan voor de meest zetmeelrijke aardappel die u vinden kan. Die worden namelijk het knapperigst. En knapperig is waar wij voor gaan.

  2. Schil de aardappelen.

    Verwijder groene deeltjes uit de aardappel, die zijn giftig. Of anderszins niet om op te eten.

  3. Was de aardappelen

    Was de aardappelen grondig. U wilt niet weten wat er zoal aan chemicaliën  op de gemiddelde aardappelplant gespoten wordt.

  4. Snij de aardappelen tot frietjes

    Doe dat met de hand, niet met zo’n lullig friet-snij-apparaat. Eerst snij je de aardappel in schijven, daarna snij je de schijven tot repen. Een goeie dikte voor een friet is een tot anderhalve centimeter. Niet dikker, we zijn hier Vlaamse friet aan het maken, geen wedges of andere flauwe varianten die in hippe eetcafés voor friet doorgaan.

  5. Doe de frieten in een pan met lauw water

    Doe de frieten in een pan met lauw water. Wacht enkele minuutjes tot het water troebel is. Je hebt nu het overtollige zetmeel uit de frieten verwijderd. Dat is fijn, want dan gaan ze straks niet aan elkaar plakken. Bovendien gaat je frituurolie zo langer mee. Echt.

  6. Droog de frieten af

    Hete olie houdt niet van water.

  7. Bak de frieten voor

    Verwarm je frituurpan op 140 tot maximaal 160 graden. Bak de frieten in kleine porties 3 tot 5 minuten (hoe hoger de temperatuur in je frituur, hoe korter) tot ze mooi goudgeel zien. Dit noemen ze voorbakken.

  8. Even wachten

    Laat de frieten een half uurtje uitlekken en afkoelen in een schaal. Verhoog ondertussen de temperatuur van je frituurpan naar 190 graden.

  9. Bak de frieten een tweede keer

    Nu dus op 190 graden, en dit gedurende een minuut of 4. Als alles goed is gegaan, hebt u nu stevige, knapperige, goudbruine, goed doorbakken frieten op uw bord liggen. Gefeliciteerd.

  10. Eet de frieten

    Met mayonaise. Frietsaus is echt heel erg foute boel. Nee, serieus, bak dan geen frieten.

Do's

  • Gebruik een zetmeelrijke aardappel.
  • Bak uw frieten twee maal op de juiste temperaturen.
  • Eet frieten met mayonaise.

Don'ts

  • Snij uw frieten niet te dik.
  • Wie zijn frieten met frietsaus opeet, verdient deze Hoedoe niet.
Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!