Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Aardappelen » Hoe kook ik aardappels
4

Hoe kook ik aardappels

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe kook ik aardappels
Wij Nederlanders zijn gek op aardappels. Al jaren. Vincent van Gogh legde onze aardappelliefde in 1885 zelfs vast op doek: hij maakte destijds het schilderij ‘De aardappeleters’. De van oorsprong uit Zuid-Amerika afkomstige wortelknol neemt dan ook een belangrijke plaats in, in de Nederlandse keuken. Onze warme gerechten van vlees, vis of ei combineren we vaak met een aardappel. Dat is niet zo verwonderlijk omdat aardappels makkelijk zijn te telen – ze passen zich snel aan aan verschillende soorten grond en klimaat – en ze bevatten belangrijke voedingsstoffen. Aardappels hebben net als groenten een hoog gehalte aan vitamine C en B. Om te kunnen genieten van aardappels, moet je wel even de keuken in duiken; rauw zijn ze niet te eten. Gelukkig is het koken van aardappels een fluitje van een cent. Als je de onderstaande stappen volgt, kan het zeker niet misgaan.

Hoedoe door: Janine Bruinooge

Bekijk het profiel van Janine Bruinooge
Aantal Hoedoes: 34


Benodigdheden

  • Aardappelschilmesje
  • 750 Gram vastkokende aardappels (hoeveelheid geschikt voor vier personen)
  • Vergiet
  • Grote pan
  • Water
  • Zout
  • Fornuis
  • Kookwekker

Stappen

  1. Kies de juiste soort aardappel

    Eigenheimer, Doré, Bintje: de aardappel is verkrijgbaar in vele kleuren en smaken. De verschillende soorten kun je onderverdelen in twee groepen: primeur- of bewaaraardappels en vastkokende of bloemige aardappels. Wil je aardappels koken, dan kun je het beste voor vastkokende of bloemige kiezen. Charlotte, Nicola en Bintje zijn onder andere vastkokende aardappelen. Eigenheimers en Irenes zijn voorbeelden van zeer bloemige (kruimige) aardappelrassen. 

    Welke soort je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Bloemige (kruimige) aardappels zijn losser van structuur en vallen tijdens het koken gemakkelijker uit elkaar. De buitenkant van deze aardappels is namelijk sneller gaar dan het binnenste gedeelte. Als je het niet erg vindt om ‘brokken’ aardappel te eten, kun je prima voor de bloemige variant kiezen. Deze aardappelsoort is bijvoorbeeld ook geschikt om puree van te maken. Wil je liever dat de aardappels tijdens het koken hun vorm behouden, koop dan vastkokende.

  2. Zet een pan met water op

    Kies een lekker ruime pan uit. Op die manier voorkom je dat straks het water bij het minste of geringste over de rand klokt. Vul de pan met water en voeg naar smaak zout toe. Hoeveel water je nodig hebt, is afhankelijk van de soort aardappels. Bloemige (kruimige) aardappels kun je het beste koken in weinig water. Nog beter zou zijn om deze aardappels te stomen. Vastkokende aardappels kun je lekker laten ‘zwemmen’: goed onder water zetten. Breng het water op hoog vuur aan de kook.

    Andere mogelijkheid is, is dat je de aardappels eerst schilt en ze vervolgens opzet met koud water. Volgens sommige worden aardappels dan beter en sneller gaar. Probeer allebei de manieren eens uit en kies vervolgens welke jij het beste vindt.

  3. Schil de aardappels

    Terwijl het water op staat, kun je de aardappels schillen. Je hebt ongeveer 750 gram aardappels nodig voor vier personen. Schillen doe je met een aardappelschilmesje. Probeer dun te schillen; de voedingsstoffen van aardappels bevinden zich vlak onder de schil. Nadat je eventuele pitten en slechte plekken hebt verwijderd, snijd je de aardappels in gelijke stukken; dan zijn alle aardappels tegelijkertijd gaar. Was ze vervolgens met koud water.

  4. Doe de aardappels in de pan

    Doe de aardappels in de pan met kokend water. Draai het vuur pas lager als alles weer kookt. Vervolgens kun je relaxen of de rest van je maaltijd klaarmaken, want het duurt 18 tot 20 voordat de aardappels gaar zijn. Gebruik een kookwekker als geheugensteuntje; niets is zo vies als doorgekookte aardappels.

  5. Giet de aardappels af

    Controleer na 18 tot 20 minuten of de aardappels gaar zijn. Dit doe je door met een vork in de aardappels te prikken. Gaat dit makkelijk, dan zijn de aardappels gaar. Neem de pan van het vuur en giet het kookvocht – eventueel met behulp van een vergiet – af. Schudt de aardappels in de pan even heen en weer en laat de aardappels even uitdampen voordat je ze serveert.

    Eet smakelijk!

Do's

  • Schil de aardappels dun
  • Gebruik een kookwekker
  • Kies de juiste aardappelsoort

Don'ts

  • Gebruik geen primeuraardappels
  • Kook de aardappels niet te lang (niet langer dan 20 minuten)

Bron

Boek: Basis Kookboek, Helène Matze en Jacques Meerman, uitgeverij Kosmos, Boek: Receptenleer, bereidingstechnieken en –processen, J.G. van Eden, A.S.Visser, T.F.Visser en A. van de Zedde, HB uitgevers

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!