Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Aardappelen » Hoe maak ik aardappelpuree
4

Hoe maak ik aardappelpuree

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 60 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe maak ik aardappelpuree
Poffen, koken, stomen, gratineren, noem het maar op, of we doen het met de aardappel. Een veelgemaakt aardappelgerecht is puree. Ook al kun je tegenwoordig aardappelpuree kant en klaar in de supermarkt kopen, het loont nog altijd de moeite om zelf met een stamper aan de slag te gaan. Want een eigengemaakte puree is meestal mooier van structuur en van smaak dan een uit een bakje of zakje. Bovendien is het maken van een aardappelpuree erg makkelijk. Als je deze stappen volgt, kan het zeker niet misgaan.

Hoedoe door: Janine Bruinooge

Bekijk het profiel van Janine Bruinooge
Aantal Hoedoes: 34


Benodigdheden

  • Aardappelschilmesje
  • 1 kilo kruimige (bloemige) aardappels (hoeveelheid geschikt voor 4 personen)
  • Vergiet
  • Grote pan
  • Water
  • Fornuis
  • Kookwekker
  • Vork, stamper of pureeknijper
  • Houten lepel
  • Zout
  • Peper
  • Nootmuskaat
  • 25 Gram boter
  • 1 / 1,5 dl melk
  • (oven)Schaal
  • Mixer (optioneel)
  • Oven (optioneel)
  • Boter of margarine om ovenschaal mee in te vetten (optioneel)
  • Paneermeel (optioneel)

Stappen

  1. Kies de juiste soort aardappel

    Eigenheimer, Doré, Bintje: de aardappel is verkrijgbaar in vele kleuren en smaken. De verschillende soorten kun je onderverdelen in twee groepen: primeur- of bewaaraardappels, en vastkokende of bloemige aardappels. Wil je aardappels pureren, dan kun je het beste kiezen voor bloemige (kruimige). Eigenheimers en Irenes zijn onder andere bloemige aardappels.

  2. Zet een pan met water op

    Kies een lekker ruime pan uit. Op die manier voorkom je dat straks het water bij het minste of geringste over de rand klokt. Vul de pan met water. Het is voldoende als de aardappels net onder water staan. Bloemige (kruimige) aardappels kun je namelijk het beste koken in weinig water. Breng het water op hoog vuur aan de kook.

  3. Schil de aardappels

    Terwijl het water op staat, kun je de aardappels schillen. Je hebt ongeveer 1kilo aardappels nodig voor vier personen. Schillen doe je met een aardappelschilmesje. Probeer dun te schillen; de voedingsstoffen van aardappels bevinden zich vlak onder de schil. Nadat je eventuele pitten en slechte plekken hebt verwijderd, snijd je de aardappels in gelijke stukken en was je ze met koud water.

  4. Doe de aardappels in de pan

    Doe de aardappels in de pan met kokend water. Draai het vuur pas lager als alles weer kookt. Vervolgens kun je relaxen of de rest van je maaltijd klaarmaken, want het duurt 18 tot 20 voordat de aardappels gaar zijn. Gebruik een kookwekker als geheugensteuntje. Het geeft niet als de aardappels uit elkaar vallen. Bij bloemige aardappelrassen zoals de Eigenheimer gebeurt dit al snel. Bovendien stamp je de aardappels straks toch fijn.

  5. Giet de aardappels af

    Controleer na 18 tot 20 minuten of de aardappels gaar zijn. Dit doe je door met een vork in de aardappels te prikken. Gaat dit makkelijk, dan zijn de aardappels gaar. Neem de pan van het vuur en giet het kookvocht – eventueel met behulp van een vergiet – af. Schudt de aardappels in de pan even heen en weer en laat de aardappels goed drogen.

  6. Stamp de aardappels fijn

    Aardappels kun je op verschillende manieren fijnstampen. Je kunt een vork of een stamper gebruiken, maar ook een zogenaamde pureeknijper. Bij een pureeknijper druk je de aardappels door een reeks fijne gaatjes heen. Je krijgt hierdoor een luchtige, romige en zeer gladde puree. Gladder dan wanneer je de aardappels fijnstampt met een vork of een stamper.

  7. Breng de puree op smaak

    Als je alle aardappels hebt fijngestampt, is het tijd om de puree op smaak te brengen. Dit kun je doen met melk, boter, nootmuskaat en peper en zout. Voeg de melk en boter toe aan de puree. Roer alles er goed door heen. Eventueel kun je een mixer gebruiker om het mengsel luchtig te kloppen. Voeg ten slotte peper, zout en nootmuskaat toe. Versgeraspte nootmuskaat is het lekkerst. Serveer de puree in een mooie schaal.

    Genieten maar!

  8. Geef de puree een korstje (optioneel)

    Hou je van een krokant korstje op je puree? Verwarm de oven dan voor op 200 °C. Om aankoeken te voorkomen, kun je het beste de ovenschaal goed invetten met boter of margarine. Doe vervolgens de puree in de ovenschaal en strijk de bovenkant glad. Bestrooi het geheel met paneermeel en leg hier en daar een klontje boter op de puree. Zet de schaal in de oven en om en nabij 30 minuten later heeft jouw puree een mooi kleurtje.

    Tip: gebruik wederom de kookwekker als geheugensteuntje. Op die manier voorkom je dat je puree te veel verkleurt (verbrandt!).  



Do's

  • Gebruik een pureeknijper; dit geeft het meest gladde resultaat
  • Voeg versgeraspte nootmuskaat toe
  • Gebruik een kookwekker

Don'ts

  • Gebruik geen primeur- of vastkokende aardappels
  • Laat de puree niet veel langer dan 30 minuten in de oven staan

Bron

Boek: Basis Kookboek, Helène Matze en Jacques Meerman, uitgeverij Kosmos Boek: Receptenleer, bereidingstechnieken en –processen, J.G. van Eden, A.S.Visser, T.F.Visser en A. van de Zedde, HB uitgevers
Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!