Hoe kan ik lekkere hutspot maken
Document acties
- Tijdshoeveelheid 45 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Ruim een kilo aardappelen (na het schillen moet er ongeveer een kilo overblijven)
- 500 gram winterwortelen
- 50 gram boter
- 1 grote ui
- Scheutje melk
- Peper, zout, nootmuskaat
- Grote pan
- Rasp
- Aardappelschilmesje
- Aardappelstamper
- Optioneel: mixer
Stappen
-
Schil en snijd de aardappels
Schil de aardappels. Doe dit zo fijn mogelijk, want er moet ongeveer een kilo aan geschilde aardappels overblijven. Snijd de aardappels daarna in kleine blokjes. Des te kleiner de blokjes, des te sneller ze gaar zijn. Dit is belangrijk, want als je de normale kooktijd voor (grote) aardappels aanhoudt, verandert de ui in diezelfde kooktijd in snot.
-
Rasp de wortels
Maak de winterwortels schoon en rasp ze vervolgens. Het raspen hoeft niet per se in sliertjes te zijn; dunne plakjes zijn ook goed. Ook hiervoor geldt: des te dunner de stukjes wortel, des te sneller ze gaar zijn.
-
Snijd de uien
Snijd tot slot de ui in stukjes. Uien zijn vrij snel gaar, kies hiervoor dus een formaat dat je het meest aanstaat. Als je dol bent op uien, kun je de stukken wat groter houden. Houd je niet zoveel van ui, maar gaat het je meer om de smaak, houd de stukjes dan wat kleiner.
-
Breng de hutspot aan de kook
Doe een klein laagje water in de pan en voeg hieraan een snufje zout toe. Doe de aardappels, wortels en ui in de pan, plaats het deksel op de pan en kook de ingrediënten in ongeveer 35 minuten gaar.
-
Stamp alles door elkaar
Als alle ingrediënten gekookt zijn, voeg je de boter toe en stamp je het goed door elkaar. Als dit met een aardappelstamper niet goed lukt, kun je hier eventueel ook een mixer voor gebruiken. Blijft de hutspot een beetje korrelig? Voeg dan een scheutje melk toe.
Breng de hutspot verder op smaak met een beetje peper en eventueel wat nootmuskaat.
Do's
- Kook alle ingrediënten in dezelfde pan gaar, dan trekken de geuren en smaken goed in. Dit maakt de hutspot nog lekkerder
- Varieer eens, bijvoorbeeld met wat prei
Don'ts
- Maak de stukjes ui niet té klein, dan kook je ze namelijk heel snel tot snot