Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Groente » Hoe kan ik lekkere hutspot maken

Hoe kan ik lekkere hutspot maken

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 45 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kan ik lekkere hutspot maken
Voedzaam, voordelig en vooral heel lekker: hutspot smaakt altijd en is niet voor niets een klassieker in veel Nederlandse huishoudens. Tegenwoordig zijn er verschillende varianten, maar de lekkerste is toch wel de oer-Hollandse versie, ook wel bekend als peen-en-uienstamp.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Ruim een kilo aardappelen (na het schillen moet er ongeveer een kilo overblijven)
  • 500 gram winterwortelen
  • 50 gram boter
  • 1 grote ui
  • Scheutje melk
  • Peper, zout, nootmuskaat
  • Grote pan
  • Rasp
  • Aardappelschilmesje
  • Aardappelstamper
  • Optioneel: mixer

Stappen

  1. Schil en snijd de aardappels

    Schil de aardappels. Doe dit zo fijn mogelijk, want er moet ongeveer een kilo aan geschilde aardappels overblijven. Snijd de aardappels daarna in kleine blokjes. Des te kleiner de blokjes, des te sneller ze gaar zijn. Dit is belangrijk, want als je de normale kooktijd voor (grote) aardappels aanhoudt, verandert de ui in diezelfde kooktijd in snot.

  2. Rasp de wortels

    Maak de winterwortels schoon en rasp ze vervolgens. Het raspen hoeft niet per se in sliertjes te zijn; dunne plakjes zijn ook goed. Ook hiervoor geldt: des te dunner de stukjes wortel, des te sneller ze gaar zijn.

  3. Snijd de uien

    Snijd tot slot de ui in stukjes. Uien zijn vrij snel gaar, kies hiervoor dus een formaat dat je het meest aanstaat. Als je dol bent op uien, kun je de stukken wat groter houden. Houd je niet zoveel van ui, maar gaat het je meer om de smaak, houd de stukjes dan wat kleiner.

  4. Breng de hutspot aan de kook

    Doe een klein laagje water in de pan en voeg hieraan een snufje zout toe. Doe de aardappels, wortels en ui in de pan, plaats het deksel op de pan en kook de ingrediënten in ongeveer 35 minuten gaar.

  5. Stamp alles door elkaar

    Als alle ingrediënten gekookt zijn, voeg je de boter toe en stamp je het goed door elkaar. Als dit met een aardappelstamper niet goed lukt, kun je hier eventueel ook een mixer voor gebruiken. Blijft de hutspot een beetje korrelig? Voeg dan een scheutje melk toe.

    Breng de hutspot verder op smaak met een beetje peper en eventueel wat nootmuskaat.

Do's

  • Kook alle ingrediënten in dezelfde pan gaar, dan trekken de geuren en smaken goed in. Dit maakt de hutspot nog lekkerder
  • Varieer eens, bijvoorbeeld met wat prei

Don'ts

  • Maak de stukjes ui niet té klein, dan kook je ze namelijk heel snel tot snot

Bron

Recept van oma
Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!