Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Hoe maak ik een lekkere witlofsalade

Hoe maak ik een lekkere witlofsalade

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 15 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik een lekkere witlofsalade
Witlof staat niet bij iedereen hoog op het verlanglijstje. Net als voor veel andere groenten geldt echter: op de juiste manier klaargemaakt, zijn ze prima te eten. Bijvoorbeeld in de vorm van witlofsalade: lekker knapperig, gezond en voedzaam!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • 3 struikjes witlof
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • Mespuntje suiker
  • 3 bloedsinaasappels
  • 1 eetlepel oregano (verse blaadjes!)
  • Een halve rode ui
  • 150 gram walnoten
  • 50 gram zwarte olijven
  • 100 gram feta
  • Mes
  • Losse bakjes voor de ingrediënten
  • Saladeschaal
  • Saladebestek

Stappen

  1. Snijd de ingrediënten

    'Pel' de witlof: haal de buitenste blaadjes van de stronk, snijd vervolgens het kontje af en hak de witlof doormidden. Snijd de binnenste driehoek uit de witlof. Deze smaakt erg bitter en kun je beter uit je salade houden. Snijd wat je over hebt in stukjes van ongeveer 1,5-2 centimeter.

    Hak de blaadjes oregano in grove stukjes. Schil de bloedsinaasappels en snijd ze vervolgens in plakken. Snijd de ui in ringen. Leg de ingrediënten in aparte bakjes, zodat de smaken elkaar nog niet beïnvloeden.

  2. Maak de dressing

    De salade wordt pas echt lekker met een bijpassende dressing. Hiervoor voeg je de olie bij de azijn en klop je dit goed door elkaar. Proef even of de smaak goed is en voeg eventueel zout en peper bij. Voor de smaak kun je er eventueel ook nog een klein beetje honing bij doen. Voeg niet teveel toe, want dan wordt de dressing misschien te dik.

  3. Meng de salade

    Pak de grote slakom en doe hier alle ingrediënten in, met uitzondering van de olijven, de walnoten en de feta. Giet de dressing evenredig over de salade en meng alles vervolgens goed. Doe extra voorzichtig met de plakken sinaasappel; het is zonde als die helemaal kapot gaan.

  4. Garneer en serveer de salade

    Als alle ingrediënten goed door elkaar gemengd zijn, is het tijd voor de finishing touch: een beetje (verse!) walnoten, wat olijven en de feta. Strooi die er losjes overheen. Serveer de salade bijvoorbeeld als voor- of bijgerecht. Eventueel kun je er wijn bij serveren; in combinatie met witlof wordt vaak witte Loirewijn of Kaapse Chenin Blanc geadviseerd!

Do's

  • Varieer gerust met de ingrediënten. Pas alleen op dat je niet te veel bittere ingrediënten toevoegt; witlof is al vrij bitter en het is juist lekker als je die smaak een beetje kunt verzachten
  • Voeg aan het einde eventueel nog een beetje peterselie bij, dat maakt de salade extra fris

Don'ts

  • Maak de witlofsalade niet lang van tevoren klaar. De witlof kan dan verkleuren en ziet er alles behalve smakelijk uit bij het opdienen