Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Sauzen » Hoe maak ik zoetzure saus
4

Hoe maak ik zoetzure saus

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 15 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik zoetzure saus
Zoetzure saus is een heerlijk onderdeel van de Aziatische keuken. Het is kant-en-klaar te koop in een potje bij de supermarkt, maar je kunt ook zelf zoetzure saus maken van verse ingrediënten. Gezond en lekker!

Hoedoe door: Renate Boogvrouw

Bekijk het profiel van Renate Boogvrouw
Aantal Hoedoes: 15


Benodigdheden

  • 2 uien
  • 1 gele paprika
  • 1 groene paprika
  • blik ananasschijven (450 gr)
  • tomatenketchup (200 ml)
  • blikje tomatenpuree
  • wittewijnazijn of rijstazijn (4 eetlepels)
  • gemalen witte peper (kwart theelepel)
  • maïszetmeel (2 theelepels)
  • suiker (1 tot 4 eetlepels)
  • zonnebloemolie

Stappen

  1. Snijd de groenten

    Verwijder de zaadlijsten uit de paprika's en snijd de paprika fijn.

    Bewaar het sap van de ananas en snijd de ananasschijven in kwarten.

    Snijd de uien fijn.

  2. Roerbak de groenten

    Verhit de olie in een koekenpan of hapjespan en roerbak de uien ongeveer 3 minuten.

    Voeg de paprika toe en roerbak de groenten enkele minuten, tot de paprika gaat geuren.

    Doe de ananas erbij (niet het sap!), roer alles goed door elkaar en haal de pan van het vuur.

  3. Kook de saus

    Meng in een andere pan het ananassap, de ketchup, wat tomatenpuree, azijn en de gemalen peper.

    Breng het aan de kook, terwijl je af en toe roert.

    Meng ondertussen in een glas het maïszetmeel met wat koud water. Giet het zetmeelpapje in de pan, terwijl de saus zachtjes pruttelt. Blijf roeren tot de saus goed gebonden is.

    Roer het mengsel van ananas, paprika en uien erdoorheen.

  4. Breng de saus op smaak

    Proef de saus en voeg naar smaak wat suiker toe.

    Je kunt de smaak variëren met wat extra tomatenpuree of water.

    Andere ingrediënten waarmee je kunt experimenteren zijn:

    • rode pepers voor een hete saus (fijnsnijden en roerbakken met de groente)
    • knoflook (persen en roerbakken met de groente)
    • gemberwortel (fijnsnijden en roerbakken met de groente)
    • sojasaus (naar smaak toevoegen aan de pruttelende saus)
    • honing (in plaats van suiker)
    • korianderblaadjes (garneer de saus ermee)

Do's

  • Let goed op de balans tussen zure en zoete ingrediënten.
  • Maak verse zoetzure saus op voorraad. Je kunt het wekenlang bewaren in de koelkast. Bewaar de saus goed afgesloten in een schone pot.
  • Serveer de saus bijvoorbeeld bij krokant gebakken kippenpootjes of garnalen.
  • Een caloriearme zoetzure saus kun je maken door de suiker te vervangen door een vloeibare zoetstof die je kunt verhitten. Bedenk wel dat er ook natuurlijke suikers in de groenten zitten (met name de ananas).

Don'ts

  • Gebruik niet te veel suiker. Suiker voegt veel calorieën toe en maakt zoetzure saus tot een ware dikmaker.
  • Te veel azijn verpest de smaak.

Bron

Fatsoenlijke zoetzure saus, Henrico Prins, Volkskrant, 14 november 2009.

heerlijk

door cecile op 20-09-2011 00:12
mijn complimenten
wij hebben ervan genoten
Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!