Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Smeersels » Hoe maak ik appel-mango chutney
4

Hoe maak ik appel-mango chutney

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 uur
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik appel-mango chutney
Chutney komt van oorsprong uit landen als Pakistan en India, maar ook de Engelsen zijn er dol op. De trend is inmiddels ook overgewaaid naar ons land en menig keukenprins(es) verwerkt restjes groenten en fruit tot heerlijke chutneys, die (soms maanden of jaren) later weer gegeten kunnen worden. Een echte topper is de appel-mango chutney: lekker zoet en makkelijk te maken.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 478


Benodigdheden

  • 1 mango van ongeveer 500 gram
  • 4 middelgrote appels, in totaal ongeveer een kilo
  • 100 gram rozijnen
  • 400 gram suiker
  • 1 gesuikerde gembernoot
  • Snufje gemalen piment
  • Water
  • Geraspte nootmuskaat
  • 5 eetlepels azijnessence van 25%
  • Eetlepel port
  • Potjes, het liefst met schroefdeksel
  • Grote pan(nen)
  • Soda
  • Mesje
  • Schone theedoek

Stappen

  1. Maak de potten schoon

    Pak een flinke pan en vul die met water. Doe er een grote scheut soda bij en breng het water aan de kook. Leg de potten (of een aantal, afhankelijk van het formaat van je pan) in het water en zorg ervoor dat het water tenminste vijf tot tien minuten goed doorkookt. Op deze manier steriliseer je de potten en zorg je ervoor dat alle bacteriën eruit verdwijnen. Dit voorkomt dat je chutney straks snel bederft.

    Als de potten goed schoon zijn, kun je ze andersom op een theedoek zetten om te drogen. Gebruik je de pan daarna voor de chutney, dan spoel je die natuurlijk eerst even goed om.

  2. Snijd de ingrediënten

    Schil zowel de mango als de appels. Haal vervolgens het klokhuis uit de appels en snijd de overgebleven delen in kleine stukjes. Voor de mango doe je hetzelfde; daar snijd je het vruchtvlees in stukjes van de pit af. Snijd ook de gember in kleine stukjes en vermeng alles goed met elkaar.

  3. Zet de pan op het vuur

    Vul de pan met het mengsel van mango, appel en gember. Voeg hier vervolgens 3/4 kopje water, 300 gram suiker, de piment, nootmuskaat en de rozijnen aan toe. Zet de pan op laag vuur en laat het goedje - met deksel op de pan - ongeveer een half uur tot veertig minuten pruttelen.

  4. Breng de chutney op smaak

    Voeg na die tijd ook de overige 100 gram suiker en de azijnessence toe. Roer dit goed door de chutney en breng deze vervolgens op smaak met een beetje port. Hiervoor kun je zowel de Ruby als de Tawny variant gebruiken.

  5. Giet de chutney in potten

    Als de chutney ook helemaal goed op smaak is, kun je deze overgieten in de potten. Zorg ervoor dat je de pot zo ver mogelijk vult. Als de pot vol zit, draai je het deksel er op en zet je de pot snel ondersteboven. Na ongeveer een kwartier hoor je een 'plop'-geluid. Dat betekent dat de potten vacuüm getrokken zijn. Hoewel het beter is om de potten ook ondersteboven te bewaren, hoeft dat niet per se. Herhaal dit voor alle potten, tot je chutney op is. Plak er nog even een labeltje op met de bereidingsdatum en het soort chutney en je kunt je voorraad in de kast of kelder zetten!

Do's

  • Neem de tijd om de potten goed schoon te maken, anders gaat de chutney alsnog schimmelen
  • Varieer eens met ingrediënten. Je kunt bijvoorbeeld ook chutney maken van paprika, tomaat of komkommer

Don'ts

  • Zet het vuur niet te hoog; chutney wordt het lekkerst als je er echt de tijd voor neemt

Bron

Boek 'Inmaken en bewaren' van Karin Inden, Uitgeverij Verba, 2005.

Meer uitleg

Ingredienten appel-mango chutney

door Evelien v Hooff op 11-08-2013 09:24
Adine,

Waar vind ik gesuikerde gembernoot en gemalen piment (wat is het eigenlijk)?

En hoeveel hoedoe's heb jij wel niet geschreven?? Elke keer als ik iets zoek, kom ik weer bij jou uit. :-)

Doei!
Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!