Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Smeersels » Hoe maak ik pindakaas
4

Hoe maak ik pindakaas

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 20 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik pindakaas
Hoewel pindakaas eigenlijk een bijproduct van pindaolie is, heeft dit beleg op zichzelf ook een vaste plaats in de keukenkastjes weten te veroveren. Hoewel het in een potje al behoorlijk gezond is, is het nog gezonder en lekkerder om pindakaas zelf te maken.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • 600 gram doppinda's
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel zout
  • Keukenmachine
  • Potjes
  • Soda
  • Grote pan
  • Spatel
  • Keukendoek

Stappen

  1. Steriliseer de potten

    Begin met het steriliseren van de potjes. Dat voorkomt dat de pindakaas binnen een paar dagen wordt aangetast door schimmel. Zet hiervoor een pan met water en een schep soda op het vuur en doe de potten en deksels (los van elkaar) erin. Zorg ervoor dat alles onder water staat. Als dit niet lukt, doe er dan wat minder potten in en steriliseer ze in twee (of meer) keer. Laat alles ongeveer vijf tot tien minuten doorkoken. Zet de potten en deksels daarna ondersteboven op een schone keukendoek.

  2. Dop de pinda's

    Dop vervolgens alle pinda's. Let er goed op dat er geen stukjes schil in de pinda's terechtkomen. Na het doppen moet je ongeveer 400 gram pinda's over hebben. Als dat niet het geval is, dop er dan nog wat extra.

  3. Vermaal de pinda's

    Doe vervolgens alle pinda's in de keukenmachine en hak ze daarmee fijn. Als je een crunchy variant wilt maken, haal dan halverwege wat pinda's eruit, voor ze helemaal vermalen zijn.

  4. Maak de pindakaas

    Als de pinda's zo ver mogelijk vermalen zijn, voeg je het zout, de honing en de kokosolie toe. Zet de keukenmachine vervolgens nog een paar minuten aan, tot je een mooie, gladde pindakaas hebt. Je kunt de kokosolie eventueel ook in delen toevoegen; met wat minder kokosolie krijg je een wat drogere pindakaas.

  5. Vul de potten

    Proef nog even of de pindakaas goed op smaak is en als dat het geval is kun je de potten vullen. Vul ze zo ver mogelijk en draai ze stevig dicht. Bewaar de voorraad pindakaas op een donkere, koele plek, bijvoorbeeld een keuken. De pindakaas kan direct gegeten worden.

Do's

  • Ook lekker als variatie: wat pure chocolade door de pindakaas mengen
  • Houd wat grovere stukjes pinda achter en roer die later door de pindakaas heen, voor een echte 'crunchy' variant

Don'ts

  • Als je geen honing hebt kun je dit vervangen door suiker, maar kies liever voor honing, daar wordt de pindakaas gladder van en het is ook gezonder

Bron

Recept van oma

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!