Hoe maak ik minestronesoep
Document acties
- Tijdshoeveelheid 60 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Voor 4-6 personen
- 150 gram witte bonen, zoals cannellinibonen
- 2 eetlepels olijfolie
- 125 gram pancetta in blokjes
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 grote wortel, in plakjes
- 2 bleekselderijstengels, in plakjes
- 1 blik tomatenblokjes
- 1,5 – 2 liter kippenbouillon
- 1 laurierblad
- Verschillende soorten groente (courgette, sperziebonen in de zomer, witte kool en aardappel in de winter)
- 150 gram pasta
- 4 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas
- 1 handjevol verse basilicum, grof gehakt (in de zomer)
- Grote soeppan
- Vers boerenbruin of ciabattabrood
- Groene salade
Stappen
-
Bak de groenten aan
Gebruik je gedroogde bonen, zet ze dan de nacht van tevoren te weken in water.
Verwarm de olijfolie in een grote soeppan met dikke bodem en fruit de ui, knoflook en spekjes 10 minuten op laag vuur. Voeg de wortel en bleekselderij toe en bak het mengsel nog 5 minuten. Voeg tomaten en bonen toe en zet alles nog kort aan.
-
Voeg vocht toe
Voeg de bouillon en het laurierblaadje toe en breng alles aan de kook. Laat 50-60 minuten op zacht vuur doorkoken, tot de bonen gaar zijn (met bonen uit blik is de kooktijd korter).
-
Voeg groente en pasta toe
Voeg de laatste 10-15 minuten groenten als courgette of sperziebonen toe. Doe ook de pasta erbij en kook tot alles beetgaar is.
-
Maak af en serveer
Verwijder het laurierblaadje. Breng de soep op smaak met zout en peper (maak hem niet te zout als je er ook nog parmezaanse kaas aan toevoegt). Voeg op het laatste moment de basilicum toe en strooi wat parmezaanse kaas over elk bord. Serveer met boerenbrood of ciabatta en een groene salade.
-
Varieer
Je kunt elke groentesoort van het seizoen gebruiken. Gebruik groenten zoals sperziebonen, peultjes of doperwten in de zomer en knolgroenten zoals winterwortelen en pastinaak of kool in de winter. In de winter maak je de soep steviger met aardappelen en kun je ook stukjes vlees of gehaktballetjes toevoegen. Ook kun je kruiden als peterselie, salie of majoraan meebakken.
Do's
- Varieer erop los. De Italianen kunnen nogal recht in de leer zijn als het om ‘toegestane’ ingrediënten gaat, maar als je denkt dat een bepaalde groente lekker is in je soep: doen!
- Je kunt de soep makkelijk van tevoren maken of invriezen.
Don'ts
- Kook je soep niet te lang door. De minestrone moet nog wel wat bite hebben. Niemand wil een brij met kleffe groenten. Vooral met zomergroenten moet je de kooktijd in de gaten houden.