Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Soep » Hoe maak ik verse bouillon
4

Hoe maak ik verse bouillon

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 3 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik verse bouillon
Verse bouillon is lekker, bevat geen conserveermiddelen en kan ook gemaakt worden door amateurkoks. Veel ingrediënten heb je niet nodig, wel tijd: voor het maken van een lekkere bouillon zul je toch snel drie uur uit moeten trekken. Gelukkig hoef je die uren niet per se naast de pan blijven staan en kun je óók uren genieten van het resultaat!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Voor 2-2,5 liter bouillon:
  • Flinke pan
  • Grote lepel
  • Zeef
  • 3 kleine mergpijpen
  • 2 winterwortels
  • 1 prei
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 ui
  • bosje bladselderij
  • Eetlepel citroensap
  • Snufje peper en zout

Stappen

  1. Breng water aan de kook

    De basis van bouillon is natuurlijk water. Pak daarom je pan en giet hier 2,5 liter water in. Leg de mergpijpen voorzichtig in het water en breng dit aan de kook. Let er op dat de mergpijpen niet aan de bodem van je pan kleven. De mergpijpen geven een lekkere vleessmaak af aan de bouillon. Des te langer die meetrekken, des te smakelijker je bouillon wordt.

  2. Snijd de groenten

    Maak de wortels schoon en snijd ze in plakjes. Verwijder vervolgens het onderste deel van de prei en snijd de rest in de lengte door. Was de prei en gooi deze, samen met de wortels en de selderij, in de pan.

    De ui krijgt een speciale behandeling: verwijder eventuele vieze velletjes, was de ui en snijd deze twee keer door midden. De vier kwarten kunnen in de pan. Pel de ui vooral niet, want de typische bouillonkleur is afkomstig van het schilletje van de ui!

  3. Voeg wat extra smaakmakers toe

    Als alle groenten in de pan zitten, is het tijd voor wat extra smaakmakers: de peper, het citroensap en de laurierblaadjes mogen ook in de pan.

  4. Laat het water koken

    Als je het vuur niet heel hoog hebt gezet, duurt het waarschijnlijk nog ongeveer 10 minuten voor het water in de pan kookt. Als het zo ver is, dan doe je het deksel op de pan en draai je het vuur wat lager. Zorg er wel voor dat het water nog blijft koken. Laat de pan zo 2 uur staan.

  5. Zeef de bouillon

    Na twee uur zet je het vuur onder de pan uit en laat je de inhoud even afkoelen. Pak vervolgens een fijne zeef en zeef de inhoud van je pan door deze - door de zeef - over te gieten in een andere pan. Proef even en breng je bouillon eventueel nog verder op smaak met wat peper en zout.

  6. Bewaren of verwerken

    Als je de bouillon direct wilt verwerken, dan kun je dat doen als deze nog warm is. Wil je de bouillon een paar dagen bewaren, laat deze dan eerst afkoelen en zet de pan daarna in de koelkast. Als je de bouillon dan wilt gebruiken, schep je gewoon het laagje vet van de bouillon af en warm je deze op matig vuur weer op.

Do's

  • Varieer met ingrediënten. Voeg bijvoorbeeld eens tijm of oregano toe
  • Gebruik de bouillon als basis voor andere gerechten

Don'ts

  • Maak niet te veel bouillon; je kunt het maar een paar dagen bewaren

Bron

Bouillon van oma

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!