Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Vlees » Hoe bak ik een heerlijk malse biefstuk
4

Hoe bak ik een heerlijk malse biefstuk

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 40 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Het bakken van een biefstuk is best lastig. Voor je het weet komt het stukje vlees grijs, taai en smakeloos uit de pan. Maar als je kort en heet bakt, heb je in een wip een heerlijk mals biefstukje op tafel.

Hoedoe door: Renate Boogvrouw

Bekijk het profiel van Renate Boogvrouw
Aantal Hoedoes: 15


Benodigdheden

  • biefstuk, kogelbiefstuk, etrecote, rib-eye, lendebiefstuk of ossenhaas
  • boter of olie
  • koekenpan, die net groot genoeg is voor alle biefstukken die je bakt
  • hittebestendige spatel
  • zout
  • peper

Stappen

  1. Kies een mals stukje biefstuk

    Er zijn verschillende soorten biefstuk verkrijgbaar: gewone biefstuk, kogelbiefstuk, etrecote, rib-eye, lendebiefstuk of ossenhaas (ook wel haasbiefstuk of tournedos genoemd). De basisregel is: hoe duurder, hoe malser.

    Biefstuk die enige tijd gerijpt is, is malser.

  2. Laat het vlees op kamertemperatuur komen

    Haal de biefstukken een half uur van tevoren uit de koelkast, zodat ze bijna op kamertemperatuur komen.

    Als je ze uit het vriesvak haalt, ontdooi het vlees dan een half uur van tevoren in de magnetron, zodat het door en door op kamertemperatuur komt.

    Strooi wat zout en desgewenst wat gemalen peper over het vlees. Er wordt weleens beweerd dat vooraf zouten vocht aan het vlees onttrekt, maar dat is niet zo.

  3. Verhit de boter of olie

    Zet de koekenpan op halfhoog vuur en doe er wat boter of olie in. Het moet goed heet worden, maar hou in de gaten dat het niet gaat roken.

    Gebruik liefst een pan die net groot genoeg is voor al de biefstukken die je wilt bakken. Als de pan groter is, dan verbrandt de boter of olie in het deel van de pan waar geen biefstuk ligt. Blijft er toch wat ruimte over, beweeg het vlees dan goed door de hele pan, zodat het vet overal zijn warmte kwijt kan.

  4. Bak de biefstuk kort

    Leg de biefstukken in de hete boter of olie en beweeg ze een beetje.

    Draai het vlees na ongeveer een minuut om en zet het vuur wat lager. Houd de biefstukken weer in beweging.

    Dunne biefstukken zijn na totaal 2 minuten al medium gebakken.

    Dikkere biefstukken moet je wat langer bakken. Een ossenhaas van een paar centimeter dik kan wel 7 tot 9 minuten nodig hebben.

    Met een beetje oefening kun je voelen of een biefstuk nog rood van binnen is (rare, saignant) of medium gebakken, door er even met een vinger op te duwen nadat je het vlees hebt omgedraaid. Medium gebakken voelt wat taaier of strakker dan rood.

    Bak de biefstuk liever niet langer (well-done), dat is minder lekker.

  5. Serveer de biefstuk met rode wijn

    Een rood wijntje smaakt extra lekker bij biefstuk en doet ook de biefstuk beter smaken. Alle stevige rode wijnen passen bij biefstuk. Laat je keuze vooral bepalen door de smaakcombinatie van de wijn, saus en garnituur.

Do's

  • Bak de biefstukken heet en kort, dan blijven ze mals
  • Zout de biefstuk voordat je het bakt (dat dit niet goed zou zijn is onzin)

Don'ts

  • Verhit de olie of boter niet zover dat het rookt
  • Bak de biefstukken niet te lang, daar worden ze taai en smakeloos van
  • Haal de biefstukken niet op het laatste moment uit het vriesvak, dan worden ze van binnen door het korte bakken niet genoeg verhit

Bron

De basis van biefstuk, Onno Kleyn, Volkskrant magazine, 27 augustus 2011