Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Vlees » Hoe bak ik een ouderwets lekkere gehaktbal
4

Hoe bak ik een ouderwets lekkere gehaktbal

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 uur
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe bak ik een ouderwets lekkere gehaktbal
Natuurlijk kun je gehaktballen ook gewoon kant en klaar bij de supermarkt of slager kopen, maar een stevige, ouderwetse gehaktbal blijft toch het lekkerst. Zelf maken is helemaal niet moeilijk en als je er direct een aantal draait, bespaart het je zelfs een hoop tijd!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Voor ongeveer 4-5 ballen:
  • 500 gram gehakt (half om half voor lekker, runder voor gezond)
  • Twee sneetjes droog, wit brood zonder korst
  • 150 ml melk
  • Theelepel zout
  • Peper
  • Nootmuskaat
  • 1 ei
  • 1 ui
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 100 gram boter
  • Flinke braadpan
  • Spatdeksel (optioneel)
  • Glas water
  • Vleestang of spatel

Stappen

  1. Bereid het brood voor

    Leg het brood (zonder korstjes!) in de melk en laat het hier in weken. Als het brood goed doorweekt is, knijp je het voorzichtig - maar grondig - uit en prak je het ei er door heen. Deze combinatie zorgt er straks voor dat je gehaktbal lekker luchtig is.

  2. Kneed het gehakt

    Voeg vervolgens het gehakt, het zout, het paneermeel, de peper en het nootmuskaat toe aan het broodmengsel en kneed dit goed door elkaar. Zorg ervoor dat de kruiden echt goed verdeeld zijn over het gehakt, zodat je straks geen last krijgt van 'smaakbommetjes'. Snipper het uitje en kneed dit ook goed door het gehaktmengsel.

  3. Draai mooie ballen

    Verdeel het mengsel dan in een aantal gelijke porties. De mix die je nu hebt is goed voor zo'n vier tot vijf flinke ballen, maar als je ze kleiner of groter wilt, dan kun je het aantal ballen hierop aanpassen. Neem echt de tijd voor het draaien van iedere bal en maak ze mooi rond door ze snel van de ene in de andere hand te laten vallen. Eventueel kun je de ballen nog mooier rond maken door met een natte vinger over de minder fraaie plekjes heen te gaan.

  4. Bak de ballen rondom bruin

    Zet je pan op hoog vuur en verhit de boter hierin. Wacht net zo lang tot de grote bellen in de boter zijn weggetrokken en de boter een klein beetje bruin wordt. Zet dan het vuur op halve kracht en bak de pannen rondom bruin in de pan. Doe het deksel niet op de pan! Eventueel kun je op de pan wel een spatdeksel leggen, om te voorkomen dat je hele fornuis onder de vetspetters zit.

  5. Braad de ballen gaar

    Hoewel de ballen nu van buiten prachtig bruin zijn, zijn ze van binnen waarschijnlijk nog rauw. Voeg daarom een glaasje lauw water - om spetteren te voorkomen - toe aan de ballen in de pan, zet het vuur laag en sluit de pan af met het deksel. Laat de pan zo nog ongeveer 20 minuten staan en je gehaktballen zijn klaar om te eten. Eet smakelijk!

Do's

  • Bak de ballen mooi bruin voor je ze verder gaar kookt
  • Variatietip voor lekkere jus: voeg een beetje ketchup toe aan de gesmolten boter
  • Neem de tijd

Don'ts

  • Maak geen rommelige ballen, maar zorg ervoor dat ze goed in elkaar zitten; dan blijven ze het mooist
  • Bak de ballen niet op té hoog vuur, dan branden ze namelijk snel aan

Meer uitleg

pietje1953

door pietje1953 op 02-07-2012 09:30
Een beetje tegenstrijdig is de opmerking dat rundergehakt gezonder zou zijn als half om half, en daarna, 4 tot 5 gehaktballen (500 gram) te braden in maar liefst 100 gram boter ! 40 gram is genoeg. Voor je gezondheid kun je overigens beter braden in olijfolie of arachideolie

jus

door Riccardo op 19-08-2013 23:32
jus maken met ketchup
lekkere jus kun je makkelijk maken met een goed rundvlees bouilon blokje met goed bedoel ik van echte bouilon en geen zout bom

Water koken 400 ml
2 bouilon blokjes toevoegen en even goed roeren.
Boter uit laten bruisen 125 gr
of de boter olie gebruiken waar je de gehaktballen in aan het bakken bent voor de smaak beter
Het water met bouilon blokje toevoegen
Laten inkoken voor een wat dikkere jus

jus

door Hanneke Triebel op 02-02-2014 18:26
Je kunt de jus ook binden met -allesbinder- Smaakt erg lekker!
Hoedoeners in de spotlight
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!