Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Vlees » Hoe maak ik een stoofpotje

Hoe maak ik een stoofpotje

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 120 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Stoven is een makkelijke kooktechniek met groots resultaat. Het enige wat je er echt voor moet kunnen is geduld opbrengen. Aan vlees of vis voeg je vocht toe, waardoor dat langzaam mals wordt. Relatief goedkope ingrediënten transformeer je zo in spectaculaire gerechten! Ideaal voor een lome zondagmiddag: terwijl het vlees zachtjes staat te sudderen, ontspan je met een boek en een glas wijn terwijl de heerlijke geur zich door het hele huis verspreidt.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

  • Vuurvaste braadpan met dikke bodem
  • Kookvocht zoals wijn, bier of bouillon
  • Smaakmakers als ui, selderij, wortel, knoflook
  • Kruiden als laurier, rozemarijn, peterselie

Stappen

  1. Gebruik de juiste tools

    In bijna alle wereldstreken vind je stoofpotjes. In Europa hachee, stew, goulash, osso buco of boeuf bourguignon, in Azië curry, in Amerika gumbo, chilli of feijoada, in Afrika potjiekos of tajine. Die laatste, een Noord-Afrikaanse stoofpot, is genoemd naar de kegelvormige aardewerken pot waarin het gerecht wordt gekookt. Heb je er een, dan kun je die voor je stoofpotten gebruiken, maar meestal gebruik je een vuurvaste braadpan met dikke bodem waarin je het vlees kunt aanbraden en ook kunt stoven. De gietijzeren variant met een laagje emaille houdt prima warmte vast. Die kun je ook gebruiken om het gerecht in te serveren.

    Gebruik verder goed scherpe messen om vlees, vis en groente in mooie blokjes te kunnen snijden.

  2. Houd de smaakmakers bij de hand

    Voor het kookvocht gebruik je water, bouillon, tomaten, bier of wijn. Gebruik het liefst zelfgetrokken bouillon. Dat geeft veel meer smaak aan je stoofpot. 

    Smaakmakers als ui en knoflook voeg je vaak aan het begin toe. Gebruik je een bouquet garni, een klassiek bosje kruiden, dan stoof je dat ook mee. Het is vaak een bundeltje van 1-2 laurierblaadjes, 2-3 takjes peterselie en 1 takje tijm. In de Provence voegen ze nog rozemarijn toe en in Italië salie en rozemarijn. Andere verse kruiden voeg je pas op het laatst toe, omdat ze snel hun smaak verliezen. Specerijen als pepers, gember of saffraan voeg je wel weer meteen aan het begin toe. 

    Klassieke kruidencombinaties zijn varkensvlees met salie, rundvlees met tijm, lamsvlees met rozemarijn, kip met dragon, vis met dille en stoofvlees met laurierblaadjes. 

  3. Maak stoofpotjes met vlees

    Bij stoofpotjes met (rund)vlees wordt dat een lange tijd op lage temperatuur in een vloeistof als wijn, water, bier of bouillon gekookt. Deze kooktechniek is ideaal voor goedkoper vlees dat langer moet koken om mals te worden, zoals bout of rib. Door toevoeging van zuur (bv. uit wijn) wordt het vlees extra mals. Hieronder volgt de basis: welke en hoeveel groenten, kruiden en vloeistof je gebruikt is afhankelijk van het soort gerecht. 

    Reken zo’n 150-200 gram stoofvlees per persoon. Snijd het vlees in gelijke blokjes van 2,5 cm. Verhit een royale scheut olie of klont boter in de stoofpan en braad het vlees in kleine porties rondom bruin. Haal het vlees uit de pan. Doe groenten (vaak een combi van ui, wortel en selderij) in de pan en smoor ze in 5 minuten in het vet en vleessap. Doe het vlees terug in de pan en voeg vocht, kruiden, specerijen en zout naar smaak toe. Breng aan de kook en zet het geheel 1,5–2 uur op laag vuur te sudderen. Roer af en toe.

    Voor een klassieke boeuf bourguignon voeg je uien, knoflook, champignons, reepjes spek, laurierblad en rode wijn aan het vlees toe. De Hollandse hachee is vergelijkbaar, maar heeft alleen rundvlees, uien en zuur. In de Hongaarse goulash gaat ook paprikapoeder.

    Andere stoofpotten met vlees zijn bijvoorbeeld: Irish stew, shepherd’s pie, een Franse daube of een Marokkaanse tajine (met rund of lam). In een Italiaanse ossobuco zit kalfsvlees en kalfsschenkel.

  4. Maak stoofpotjes met gevogelte

    Kip kun je in z’n geheel of in stukken stoven. Kies daarvoor bij voorkeur dijen of poten, want die drogen niet snel uit (reken 1 grote bout per persoon). Stoof je een hele vogel, dan moet de pan groot genoeg zijn voor kip, kookvocht en groenten. Verhit royaal olie in een grote, vuurvaste stoofpan en bak hierin de hele kip rondom bruin. Haal ‘m eruit en laat in het braadvet de groenten op laag vuur zacht worden. Doe het vlees terug in de pan en voeg bouillon, wijn of tomaten toe. Voeg flink wat zout toe en breng het geheel aan de kook. Laat alles op zeer laag vuur afgedekt sudderen of in de oven op 180°C garen totdat vlees en groente gaar zijn.

    Een bekende stoofpot met gevogelte is de Franse coq au vin, met knoflook, uien, spekjes, champignons en wijn. Veel Indiase curry’s hebben kip als basis, zoals chicken korma of chicken vindaloo.

    Met eend maak je ook klassieke stoofpotjes, bijvoorbeeld een cassoulet uit Zuid-Frankrijk, met bonen, worstjes en eendenboutjes.

  5. Maak stoofpotjes met vis

    Stoofpotjes met vis zijn meestal vrij snel klaar. Gebruik stevige vis als zeeduivel of kabeljauw. Gebruik stukken filet zonder vel en snijd de vis in gelijke blokjes. Schaaldieren als garnalen en mosselen voeg je pas op het allerlaatste moment toe omdat ze anders taai worden.

    Een bekende Franse stoofpot is bouillabaisse uit de Provence. Deze schotel bevat vaak zo’n drie soorten vis en zeevruchten als mosselen of langoustines. Typisch zijn de kruiden die erin horen, zoals saffraan, basilicum en laurier. Zarzuela is de Spaanse variant, en heeft amandelen, spekjes en tomaten als basis. Portugal kent de Caldeirada, Noord-Amerika de gumbo.

  6. Maak stoofpotjes met groente

    Wortel- en knolgroenten zijn heel geschikt voor stoofpotjes omdat ze niet tot moes koken. Denk aan wortelen, zoete aardappelen, koolraap en pompoen, bijvoorbeeld. Ook peulvruchten vind je veel terug in vegetarische stoofpotten. In dal, een Indiaas gerecht, zijn gestoofde linzen het hoofdingrediënt. Wil je andere groenten toevoegen, zoals erwtjes of sperziebonen, dan voeg je ze pas in de laatste fase toe, anders koken ze kapot. Champignons zijn ook snel gaar, maar die voeg je vaak toch aan het begin toe omdat ze veel smaak afgeven. Let goed op dat je de stoofpot met groente niet te lang kookt: ze zijn vaak in 20-25 minuten klaar.

Do's

  • Stoofschotels met vlees of groente kun je vaak heel makkelijk invriezen. Maak daarom een grote hoeveelheid en vries individuele bakjes in bewaardozen in.
  • Serveer bij je stoofpot stukken stevig brood, gekookte aardappelen, aardappelpuree of gekookte rijst.

Don'ts

  • Gebruik als het even kan geen goedkope wijn of bouillon van bouillonblokjes als stoofvocht. Inferieure kwaliteit proef je!

Bron

o.a. Stoofschotels, hartverwarmende gerechten voor op het fornuis of in de oven Katharine Blakemore, Veltman Uitgevers, 2003

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!