Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Vlees » Hoe maak ik kroketten
4

Hoe maak ik kroketten

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 dag
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe maak ik kroketten
Natuurlijk kun je kroketten kant-en-klaar kopen, maar zelf kroketten maken is veel lekkerder. Bovendien kun je dan ook variëren met ingrediënten en je eigen superkroketten samenstellen. En ook niet onbelangrijk; als je ze maakt met verse, biologische ingrediënten, zijn ze vaak nog veel gezonder ook.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Voor ongeveer 10 kroketten:
  • 300 gram gaar soepvlees (rund)
  • 250 ml bouillon
  • 30 gram boter
  • 35 gram bloem
  • 2 eieren
  • 1 ui
  • Peper
  • Zout
  • Foelie
  • Tijm
  • Nootmuskaat
  • Paneermeel
  • Garde
  • Frituurpan
  • Gewone pan
  • Borden
  • Servetten of keukenpapier
  • Koelkast

Stappen

  1. Snijd het soepvlees fijn

    Haal het soepvlees uit elkaar en snijd het helemaal fijn. Dit wordt de vulling van de kroket en het is niet lekker om dan steeds op grote blokken vlees te bijten.

  2. Maak een roux

    Smelt de boter. Versnipper de ui en bak die hierin glazig. Voeg vervolgens 30 gram bloem toe en roer dit net zo lang door elkaar, tot je een gelijkmatig papje hebt. Voeg vervolgens in stappen de bouillon toe. Het maakt niet uit of deze bouillon warm of koud is. Steeds als de bouillon opgenomen is in het mengsel van boter/ui/bloem, voeg je weer een nieuwe schep toe. Ga net zolang door tot je een mooie saus hebt die helemaal vrij van klontjes is.

    Schep vervolgens het soepvlees door de roux en laat deze afkoelen. Zet de roux daarna in de koelkast.

  3. Maak de vulling

    Als de roux met het vlees erin voldoende is afgekoeld, is het steviger geworden. Je kunt het dan in een vorm kneden. Maak er lange, ronde staven van. Dit wordt de binnenkant van de kroket. Let op dat je de staven niet te dik maakt; dat maakt het frituren lastig.

    Mocht je besluiten dat je toch liever bitterballen hebt, dan kies je voor ronde bolletjes ter grootte van een pingpongbal. Verder doe je gewoon hetzelfde.

  4. Paneer de kroketten

    Neem vervolgens de drie borden en doe daarin de overige bloem, de losgeklopte eieren en het paneermeel. In elk bord komt één ingrediënt. Haal de kroketten vervolgens eerst door de bloem, daarna door het losgeklopte ei en daarna door de paneermeel.

  5. Frituur de kroketten

    Controleer goed of de kroketten goed gepaneerd zijn. Als dit niet het geval is, loopt de vulling er straks tijdens het frituren uit. Als de kroketten goed gepaneerd zijn, frituur je ze op ongeveer 180 graden binnen een minuut of vier, vijf bruin. Laat ze vervolgens op een servet of stukje keukenpapier uitlekken en serveer ze daarna met wat mosterd, friet of iets anders. Eet smakelijk!

Do's

  • Voeg ook eens spekjes of paddenstoelen toe, of maak je eigen groentekroketten
  • Heb je geen trek in 10 kroketten? Vries dan een deel van de vulling in en maak daar op een later moment kroketten van. Je kunt natuurlijk ook een dubbele hoeveelheid vulling maken en dan de helft invriezen

Don'ts

  • Zorg ervoor dat de ragout niet te waterig is, het is belangrijk dat die goed gebonden is. Eventueel kun je wat extra boter of bloem gebruiken

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!