Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Vlees » Hoe paneer en bak ik een schnitzel
4

Hoe paneer en bak ik een schnitzel

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 20 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe paneer en bak ik een schnitzel
Een schnitzel is een van de meest populaire vleesgerechten ter wereld. Het wordt gemaakt van rund, kip, kalf, kalkoen of varken en gekenmerkt door de platte vorm. Die vorm heeft de schnitzel te danken aan de bereidingswijze van het vlees; het wordt platgeslagen met een hamer. Schnitzels worden meestal gepaneerd gegeten. Maar hoe paneer en bak je een schnitzel, zonder dat hij taai wordt? Zo.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 471


Benodigdheden

  • Koekenpan
  • Schnitzel (b.v. een varkensfiletlapje)
  • Bak- en braadboter
  • Ei
  • Olie
  • 50 gram bloem
  • 50 gram Paneermeel
  • Peper
  • Zout
  • Garde
  • 4 schalen of borden

Stappen

  1. Kruid het vlees

    Begin met het kruiden van het vlees. Voeg zout en peper naar smaak toe. Het kruiden van het vlees komt altijd voor een bewerking als paneren. Paneren zorgt namelijk wel voor een lekker krokant korstje, maar voegt zelf geen smaak toe aan het vlees.

  2. Zet de borden klaar

    Zet de vier borden of schalen op een rijtje. Doe in het eerste bord de bloem. Klop in het tweede bord een ei los. Je kunt eventueel ook alleen het eiwit gebruiken, in dat geval voeg je ook een scheutje olie toe. Dit maakt het iets magerder. Doe in het derde bord het paneermeel. Op het vierde bord leg je straks de gepaneerde schnitzels.

  3. Haal het vlees door de bloem

    Haal eerst het vlees door de bloem. Doe dit met je handen of met een tang. Zorg ervoor dat op beide kanten bloem komt te zitten. Schud het vlees vervolgens een beetje uit, zodat eventueel overtollig bloem weer op het bord terecht komt.

  4. Haal het vlees door het ei

    Schuif vervolgens door naar het volgende bord en haal het met bloem bedekte vlees door het ei. Het ei zorgt ervoor dat het gepaneerde laagje straks goed op het vlees blijft zitten. Ook geeft ei een schnitzel bij het pakken de kenmerkende goudbruine kleur. Veeg eventueel overtollig eiwit voorzichtig van de schnitzel af. Let wel op dat je niet ook de bloem eraf wrijft.

  5. Paneer de schnitzel

    Als laatste haal je de schnitzel door het bord met het paneermeel. Druk het paneermeel vast met je vingers. Schud het vlees ook weer even uit om overtollig meel te verwijderen.

  6. Verhit de boter

    Zet een koekenpan op het vuur en laat deze even op temperatuur komen. Doe vervolgens een scheutje (of klontje) boter in de pan. Door de hitte gaat de boter bruisen. Wacht tot de boter uitgebruisd is en een beetje goudbruin wordt.

  7. Bak de schnitzel

    Doe vervolgens de schnitzel in de pan en bak deze op halfhoog vuur aan beide kanten goudbruin. Hiervoor heb je ongeveer zeven minuten per kant nodig. De schnitzel is klaar als het gepaneerde laagje lekker krokant is. Serveer de schnitzel zo snel mogelijk, bijvoorbeeld met een hardgekookt eitje of wat sla.

Do's

  • Geen paneermeel in huis? Je kunt ook het kruim van beschuit gebruiken of zelf paneermeel maken door een oude boterham te verkruimelen met de deegroller
  • Let er goed op dat de schnitzel aan beide kanten gepaneerd is

Don'ts

  • Bak de schnitzel niet met het deksel op de pan, daar wordt het gepaneerde laagje zacht van

Bron

Meer uitleg