Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Brood » Hoe maak ik wentelteefjes

Hoe maak ik wentelteefjes

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 15 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Eten waar alle versheid, knapperigheid en frisheid al vanaf is. Het klinkt als een gruwel. Maar dat gaat zeker niet op voor oud brood. Want met wat melk, eieren en kaneelsuiker zet je binnen vijf minuten heerlijke wentelteefjes op tafel. NRC Handelsblad deed onderzoek naar de herkomst van het woord en ontdekte dat er al in 1599 soortgelijke bammetjes werden gegeten. Het eerste deel van het woord is logisch; je keert de boterham immers om in de pan. Teef is zeer waarschijnlijk de vervormde naam van een gebaksoort. Hoor je de officiële wentelteef met wit casinobrood te maken, een oude volkerenboterham smaakt net zo lekker!

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Voor 8 wentelteefjes:
  • 5 deciliter melk
  • 1 ei
  • boter
  • suiker
  • kaneel
  • 8 sneetjes brood
  • beslagkom
  • diep bord
  • koekenpan

Stappen

  1. Mix het beslag

    Doe de melk en het ei in een beslagkom en kluts ze goed door elkaar.
    Schenk het mengsel vervolgens in een diep bord dat groot genoeg is om er een boterham in te leggen.

  2. Maak de kaneelsuiker

    Meng 250 gram suiker met één theelepel kaneelpoeder. Zorg ervoor dat je niet te overdadig bent met de kaneelpoeder. Gebruik je er te veel van, dan krijgt het juist een bittere smaak.

  3. Zet een pan op het vuur

    Zet een koekenpan op het vuur en laat daarin een klontje boter smelten. Wil je aan je gezondheid denken, dan kan je natuurlijk ook olijfolie gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je een lichte olie gebruikt, zodat je wentelteef straks niet naar olijven smaakt.

  4. Leg een sneetje brood in het mengsel

    Leg de boterham in het mengsel van melk en ei en laat het even goed intrekken. Niet te lang, want anders valt je wentelteef uit elkaar. Pak de boterham bij één punt vast en haal hem uit het mengsel. Laat de overbodige melk uit de boterham druppelen voordat je hem in de koekenpan doet.

  5. Bak de wentelteef

    Leg de boterham in de koekenpan en bak deze aan beide kanten goudbruin.
    Strooi er wat kaneelsuiker overheen als de wentelteef nog warm is en....smullen maar!

Do's

  • Oud brood gebruiken. Met vers brood kun je ook wentelteefjes bakken, maar het brood zal sneller uit elkaar vallen als je het in het melk/ei-mengsel legt.

Don'ts

  • Te veel kaneel gebruiken voor de kaneelsuiker. Hierdoor zal de kaneelsuiker een bittere nasmaak krijgen.

wentelteefjes

door nyomi op 06-10-2012 16:43
ik ben 13 jaar en bedankt voor het recept ik ga het meteen morgen uit proberen

Het recept en eenheden

door Max Porskamp op 23-10-2013 14:27
Hey spijt me maar bij mij is dit een recept voor nat gesuikert brood.
Ik weet niet of de auteur doorheeft dat 5 deciliter gewoon een halve liter is maar bij mij doet 1 eitje op een halve liter melk niet zoveel.
Nu gebruik ik dan ook gewoon de medium eieren van de AH, misschien had ik dan ook gewoon een ganzenei moeten gebruiken maar daar zal ik wel overheen gelezen hebben.
Maargoed toch bedankt voor het recept, ik raad anderen wel aan om 2 eieren te gebruiken
Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!