Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Buitenshuis eten » Buiten » Hoe barbecue ik veilig

Hoe barbecue ik veilig

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 dag
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe barbecue ik veilig
Een van ons favoriete tijdverdrijf op een mooie zomerse avond is barbecueën: het heerlijk roosteren van vlees, vis of groenten boven de gloed van brandend houtskool. Helaas brengt barbecueën – naast alle gezelligheid en eetplezier – wat gevaren met zich mee. Met de juiste voorzorgsmaatregelen, spullen en bereidingswijze kan barbecueën echter zowel veilig, als gezellig en lekker zijn.

Hoedoe door: Janine Bruinooge

Bekijk het profiel van Janine Bruinooge
Aantal Hoedoes: 34


Benodigdheden

  • Internetverbinding en pc om het meest actuele weerbericht te lezen
  • Stabiele barbecue, liefst een met een veiligheidssticker; gecontroleerd door erkende instanties
  • Lange lucifers
  • Bruine aanmaakblokjes
  • Houtskool en/of briketten
  • Brikettenstarter (optioneel)
  • Schort
  • Vuurvaste handschoenen
  • Lange vleestang
  • Spiezen met een houten handvat
  • Emmer gevuld met water
  • Blaasbalg of waaier (optioneel)
  • Aluminium schaal of –folie
  • Visrooster (optioneel)
  • Vloeibare desinfecterende zeep
  • Niet al te vet vlees
  • Stevige vis
  • Zand
  • Staalborstel

Stappen

  1. Zet de barbecue op een goede plek

    Het veiligst barbecue je buiten. Smeulende vuurtjes en gloeiende houtskool geven namelijk veel koolmonoxide af. Bovendien is het brandgevaar binnen vele malen groter. Laat de open haard dus voor wat die is en ga naar buiten met je barbecuestel.

    Eenmaal buiten kun je het beste een windvrije plek opzoeken. Door uit de wind te gaan staan, voorkom je dat jij, je gasten of je buren in de rook zitten. Smeulende houtskooldeeltjes kunnen evenmin in je gezicht of ogen waaien. 

    Behalve dat de barbecue uit de wind moet staan, moet ‘ie ook stabiel staan. Plaats een barbecue altijd op een stevige en vlakke ondergrond en zorg ervoor dat het roostergedeelte op sta- of tafelhoogte is. Zet een barbecue nooit op de grond neer! Kinderen of andere gasten kunnen er over struikelen en de kans dat je je aan de hete barbecue brandt, is eveneens groter. Mocht je de barbecue op een (tuin)tafel willen plaatsen, let er dan op dat de tafel stevig staat en gemaakt is van hittebestendig materiaal (geen plastic dus).

    Parasols, tafellakens, tuinmeubels - en als je op de camping bent -, tenten, matjes en luifels: ze verhogen allemaal de vreugde tijdens een zomerse avond, maar in combinatie met een barbecue zijn ze niet zo handig. Plaats de barbecue ver van ze vandaan. Ga ook niet te dicht bij houten hekjes, overhangende bomen en klimplanten staan en laat je gasten op minimaal twee meter afstand van het vuur plaatsnemen.

    Credits foto's: Nederlandse Brandwonden Stichting

  2. Gebruik de juiste spullen

    Als je beschikt over de juiste benodigdheden zul je niet alleen sneller een lekker vuurtje hebben, maar is bijvoorbeeld het gevaar op brand ook kleiner. Allereerst is het belangrijk dat je barbecue stabiel is en een stevige constructie bevat. Een barbecue die gecontroleerd is door erkende instanties of een veiligheidssticker of –keurmerk bevat, heeft de voorkeur. Daarnaast is het belangrijk dat de barbecue is gemaakt van hoogwaardige, niet-roestende materialen.

    De meest oorspronkelijke manier van barbecueën is het grillen op een open vuur, meestal op houtskool of briketten. Briketten hebben het voordeel dat ze langer branden en een hogere temperatuur aankunnen. Ze zijn echter wel lastiger om aan te steken. Wat je ook kiest, voor allebei geldt: hoe duurder, hoe beter. Als je iets meer uitgeeft, krijg je een hogere kwaliteit houtskool of briket en zal het aansteken makkelijker gaan. Je kunt eventueel ook de hulp inschakelen van een brikettenstarter; dan heb je vrij gemakkelijk en snel een vuurtje.

    Het aansteken van het vuur kun je het beste doen met lange lucifers en bruine aanmaakblokjes. Bruine aanmaakblokjes zijn gemaakt van geperst naaldhout met paraffine en daardoor milieuvriendelijk, onbeperkt houdbaar, reukloos en niet giftig.

    Tijdens het barbecueën kun je het beste een schort en vuurvaste handschoenen dragen. Gebruik lange (vlees)tangen en het liefst spiezen met een houten handvat; metalen handvatten kunnen lelijke brandwonden veroorzaken. En zet altijd een emmer gevuld met water binnen handbereik. Voor het geval het toch mis gaat.

  3. Steek de barbecue op de juiste manier aan

    Het roosteren van vlees, vis of groenten boven een barbecue vereist de juiste temperatuur. Het kan soms even duren voordat het vuur warm genoeg is en je kunt beginnen met roosteren. Wanhoop daarom niet als de barbecue niet meteen aangaat, maar heb gewoon geduld. Als je de volgende tips ter harte neemt, zul je uiteindelijk over een prima brandende barbecue beschikken.

    Vul je barbecue met houtskool of briketten. Plaats vervolgens bruine aanmaakblokjes bovenop. Bovenop omdat dan de juiste zuurstoftoevoer is gegarandeerd. Steek vervolgens de breukzijde van de blokjes aan met een lange lucifer. En dat is het wachten geblazen. Het duurt zeker twintig tot dertig minuten voordat de barbecue gebruiksklaar is. Je kunt het vuur eventueel aanwakkeren door middel van een blaasbalg of waaier. Blaas nooit zelf in het vuur en gebruik evenmin spiritus, benzine, brandgel (brandpasta) of petroleum als aanmaakmiddel. Deze brandbare vloeistoffen veroorzaken in combinatie met open vuur een steekvlam!

  4. Blijf bij de barbecue

    Als het vuur egaal smeult, kan het roosteren beginnen. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden klaar hebt staan en binnen handbereik. Een brandende barbecue onbewaakt achterlaten, kan voor onveilige situaties zorgen, zeker met kinderen in de buurt. Blijf daarom altijd bij de barbecue. Het beste is om een persoon aan te wijzen die verantwoordelijk is voor de barbecue en die het roosteren en grillen op zich neemt.

  5. Gebruik de juiste etenswaren

    Vet dat uit het vlees op de hete kolen druipt, kan gemene brandwondjes veroorzaken. Je kunt dan ook het beste niet al te vette vleessoorten gebruiken. Lamskarbonades, gevogeltefilet of mager rundvlees zijn bijvoorbeeld erg geschikt. Wil je toch graag een stuk vetter vlees op de barbecue leggen, dan kun je het vlees in een aluminium schaal leggen of het rooster bekleden met een stuk aluminium folie. Welke vleessoort je ook gebruikt, prik tijdens het roosteren niet in het vlees. Dit zorgt voor spetters en geeft extra vlammen.

    Voor vis geldt dat je het beste een stevige vis kunt nemen, een die gemakkelijk in moten kan worden verdeeld. Het roosteren van vis gaat het makkelijkst met een speciaal visrooster. Als je dat niet hebt, kun je de vis ook in aluminiumfolie verpakken.

  6. Ruim voorzichtig op

    Als de avond ten einde loopt, breekt het minder leuke gedeelte van het barbecueën aan: het opruimen. Ook tijdens het opruimen kun je je nog lelijk bezeren als je niet op let. Verplaats in ieder geval nooit een nog brandende of een nog warme barbecue. En ook al wordt de barbecue niet meer gebruikt, houd kinderen en huisdieren nog altijd op afstand. Houtskool blijft namelijk urenlang nagloeien en kan daardoor ook aan het einde van de avond nog erg warm zijn en voor lelijke brandwonden zorgen. Houtskool kun je het beste doven door het met een laag zand af te dekken. Het as kun je pas opruimen als het helemaal is afgekoeld. Met een staalborstel kun je vervolgens het rooster van de barbecue schoonmaken.

Do's

  • Check van tevoren het weerbericht om te weten hoe de wind staat en of er kans op regen is.
  • Houd kinderen en huisdieren op afstand.
  • Gebruik een schort en handschoenen.
  • Wijs één iemand aan die verantwoordelijk is voor het barbecueën.
  • Gebruik tangen en spiezen die lang zijn en een houten handvat hebben.
  • Sluit bij een vonkenregen direct je ogen.
  • Plaats de barbecue op een stevige ondergrond.

Don'ts

  • Plaats een barbecue niet op de grond of een wankele tafel.
  • Plaats een barbecue niet in de buurt van tafellakens, tuinmeubels, tenten en luifels e.d.
  • Gebruik geen brandbare vloeistoffen zoals spiritus om een barbecue mee aan te steken.
  • Verplaats nooit een nog brandende of nog warme barbecue.
  • Giet geen vloeistof op een brandende barbecue; dit kan (steek)vlammen veroorzaken.
  • Draag geen lichtontvlambare kleding, zwempak of zwembroek. Barbecueën met ontbloot bovenlijf is ook niet verstandig.

Bron

De boeken Wannée, Anne Scheepmaker, Uitgeverij J.H.Gottmer; Dumonts kleine barbecuelexicon, Roger Kimpel e.a., uitgeverij Rebo Productions bv en de online tips van Consument en Veiligheid en de Nederandse Brandwonden Stichting.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!