Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Buitenshuis eten » Meeneemeten » Hoe eet ik gezond tijdens een lange autorit
3

Hoe eet ik gezond tijdens een lange autorit

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe eet ik gezond tijdens een lange autorit
Vakantie is leuk, alleen die eindeloos lange autorit kan de meeste van ons gestolen worden. Stijve ledematen, een duf hoofd en een opgeblazen en misselijk gevoel is wat we er meestal aan overhouden. Een feest zal de urendurende reis naar de vakantiebestemming nooit worden, maar je maag hoeft er niet onder te lijden. Je kunt ook gezond en lekker eten in de auto. Gewoon een kwestie van slim inkopen en inpakken. Lang leve de vakantie!

Hoedoe door: Janine Bruinooge

Bekijk het profiel van Janine Bruinooge
Aantal Hoedoes: 34


Benodigdheden

  • Pc met internetverbinding om de route te plannen en actuele verkeersinformatie te raadplegen
  • Koelbox – en/of koeltas
  • Thermoskannen
  • Stevige borden, glazen en bestek, bijvoorbeeld van onbreekbaar plastic
  • Drinkwater, minimaal 1,5 liter per persoon
  • Brood
  • Beleg
  • Fruit
  • Rauwkost
  • Salade
  • Snoep
  • Tupperware-dozen
  • Zakmes en/of schilmesje
  • Vuilniszak of plastic zak voor afval
  • Desinfecterende doekjes
  • Servetten en/of keukenpapier

Stappen

  1. Reken uit hoeveel je nodig hebt

    Alleen al vanwege het ruimtegebrek is het slim om van tevoren na te gaan hoeveel eten en drinken je echt nodig hebt voor onderweg. Bovendien is het natuurlijk zonde is om zakken vol broodjes en andere etenswaren bij aankomst te moeten weggooien. Dit kun je voorkomen door van tevoren een tijdsplanning te maken. Bekijk met behulp van wegenkaarten en digitale routeplanners hoe je je vakantiebestemming met de auto kunt bereiken. Reken vervolgens uit hoe lang je erover zal doen als je je houdt aan de maximum toegestane snelheid. Tel daarbij de tijd op die je kwijt bent aan rustpauzes – aangeraden wordt om iedere twee uur vijftien minuten te stoppen - en mogelijk oponthoud. Voorkom onnodig fileleed door van tevoren na te gaan waar wegwerkzaamheden zijn of wat drukke dagen zijn op de weg (de zogenaamde zwarte zaterdagen). Als je weet hoeveel uur je onderweg zult zijn, kun je nagaan welke maaltijden je in de auto eet. Meestal zijn dat alleen de lunch en wat tussendoortjes. Ontbijten doe je immers meestal nog thuis en voor het warme avondeten stop je vaak bij een (weg)restaurant. Voor een dagje autorijden heb je niet meer of minder voedingsstoffen nodig dan voor een andere gemiddelde dag. Neem een normale dag dan ook als uitgangspunt bij het doen van inkopen en beperk je tot de maaltijden die je ook daadwerkelijk in de auto zult eten. Drinken moet je wel ruimer inkopen. Door de warmte krijg je meer dorst. Zelfs als je reist in een auto met airco moet je extra water meenemen; airco zorgt voor een droge lucht. Neem daarom voldoende drinkwater mee, minimaal 1,5 liter per persoon. Kun je niet alle flessen in de auto kwijt, bekijk dan van tevoren waar je langs de weg inkopen kunt doen. De meeste grote tankstations beschikken over een supermarkt.

  2. Koop alles zo vers mogelijk

    Je meeneempakket zal het zwaar krijgen; dicht verpakt en meestal blootgesteld aan te hoge temperaturen zal de kwaliteit van het eten snel afnemen. Zeker wanneer je geen koelbox of –tas gebruikt. Om de teruggang in kwaliteit zo veel mogelijk te beperken, kun je het beste etenswaren meenemen die vers zijn. Hoe verser hoe beter. Doe je inkopen daarom maximaal één dag van tevoren.

  3. Weet wat je niet moet kopen

    Lekker eten in de auto doe je alleen als je eten ook autoproof is, oftewel: hittebestendig, vormvast, knoeivrij en licht verteerbaar.

    • Hittebestendig: Zeker als je geen koelbox of –tas meeneemt, zullen je etenswaren snel warmer worden dan je lief is. Sommige ingrediënten kunnen daar beter tegen dan andere. Kaas gaat bijvoorbeeld zweten, hagelslag smelt en chocoladepasta en pindakaas worden vloeibaar en gaan druipen. Niet kopen dus. Vis – bijvoorbeeld gerookte zalm - is al helemaal geen optie. Voor vleeswaren geldt hetzelfde. Als je toch per se vlees op de boterham wilt, kies dan voor de langer houdbare vleeswaren zoals cervelaatworst en rookvlees. 
    • Knoeivrij: Omdat je vaak uren in de auto moet zitten, is het wel zo fijn als je vierwieler zo lang mogelijk schoon blijft. Koop daarom producten waarbij de kans op knoeien zo klein mogelijk is. Dus geen crackers die ontzettend kruimelen of boterhammen besmeerd met stroop of jam; die gaan zeker weten druipen. Probeer kleine verpakkingen te kopen of etenswaren die per stuk zijn verpakt, zoals bijvoorbeeld sneetjes ontbijtkoek.
    • Vormvast: Een pistoletje is heerlijk, maar van de krokante en stevige korst zul je niet meer genieten als het een tijd verpakt is geweest. Wat overblijft is een taai broodje. Zachte broodjes behouden wel hun vorm en blijven daardoor langer lekker. Van tarwe, volkoren of meergranen broodjes kun je het langst genieten. Crackers en sneetjes knäckerbröd kun je beter thuis laten; die worden snel zacht. 
    • Licht verteerbaar: Lang (stil)zitten is niet goed voor de mens. Je wordt er stijf en suf van. Wees daarom lief voor je lijf tijdens de autorit. Eet geen zware kost, zoals vette snacks, en extreem veel zoetigheid. Met een zware hap doe je je maag en darmen geen plezier; zo’n maaltijd ligt letterlijk zwaar op de maag en dan urenlang. Bovendien word je er duf en slaperig van. En voor de chauffeurs onder ons is  dat natuurlijk niet zo handig. Van veel zoetigheid krijg je alleen maar dorst en word je misselijk. Kinderen worden er vaak onrustig van. Laat daarom de pakken chips, snoeprepen en voordeelverpakkingen drop en ander snoepgoed thuis. Kies voor ingrediënten die licht verteerbaar zijn, zoals rauwkost en (gedroogd) fruit.
  4. Stel een licht, gezond en gevarieerd meeneempakket samen

    Je weet nu wat je allemaal niet mee moet nemen, maar wat dan wel? Je onderwegpakket moet licht verteerbaar zijn, gezond (je wilt niet al op vakantiedag nummer één meteen al aankomen) en gevarieerd (twee bruine bolletjes met beleg zijn nog lekker, maar vijf?).

    Enkele voorbeelden van meeneemtoppers:

    • Brood: Je kunt het beste tarwe, volkoren of meergranen broodjes beleggen. Bedenk dat  zachte broodjes langer lekker blijven dan harde. Als je liever boterhammen eet, kies ook dan voor de bruine variant. Het beste kun je wat steviger brood nemen, bijvoorbeeld  zuurdesembrood. Als beleg kun je smeer- of roomkaas gebruiken, cervelaatworst of rookvlees. Ook lekker voor op brood is een koud omelet of een hardgekookt ei. Neem de eieren in hun geheel mee en pel ze pas vlak voor het eten; zo zijn ze langer houdbaar. Broodjes blijven langer fris met blaadjes sla tussen het brood en beleg. Je kunt eventueel wat losse tomaten en plakjes komkommer meenemen om later als garnering te gebruiken. Als je boterhammen wilt beleggen, kun je ook ingevroren brood gebruiken. Je sandwich blijft zo langer koel en fris.
    • Salade: Een koude salade van aardappel of pasta kan voor een lekkere en voedzame afwisseling zorgen. Je kunt de gekookte aardappels bijvoorbeeld mengen met wat sperziebonen, grof gesneden ui en het geheel op smaak brengen met peper en zout en een dressing van olijfolie, mosterd en citroensap. De pasta kun je combineren met kerstomaatjes, olijven, zongedroogde tomaatjes en artisjokken. Beetje olijfolie, peper en zout eroverheen en klaar.     
    • Rauwkost: Wortelen, radijsjes, komkommers, kerstomaatjes: gewassen en gesneden zijn ze heerlijk, gezond en makkelijk in de auto te eten.
    • Fruit: Kwetsbare fruitsoorten zoals aardbeien, nectarines, perziken kun je maar beter bij de groenteboer laten liggen. Appels en peren kunnen wel tegen een stootje, dus sla die ruim in. Het eten van vers fruit kun je afwisselen met een gedroogde variant. Abrikozen, vijgen, dadels, pruimen, druiven (rozijnen): ze zijn allemaal ook gedroogd  te koop.
    • Snoep: De autorit is al zwaar genoeg dus je hoeft jezelf niet extra te ‘straffen’ door  geen snoepgoed mee te nemen. Zeker als er kinderen mee gaan, wordt het er dan niet gezelliger op. Je kunt namelijk prima verstandig snoepen. Ontbijtkoek bevat bijvoorbeeld weinig calorieën en is vezelrijk. Hetzelfde geldt voor rozijnbiscuits zoals Evergreens en Sultana’s: veel vezels, weinig vet. Rijstwafels mogen ook mee; die zijn licht verteerbaar en verkrijgbaar in zoetere varianten, onder andere met een laagje chocolade. Voor de dropliefhebbers is er laurierdrop; dat bevat bijna geen vet en is goed voor de maag. En voor de allerkleinsten kun je zakjes met gummibeertjes kopen. De vrolijk gekleurde snoepjes hebben een laag vetgehalte en er bestaan ook biologische beertjes gemaakt van  vruchtensap.
  5. Zorg voor voldoende drinken

    De temperatuur kan gedurende de dag in een auto behoorlijk oplopen. Zeker als je lang moet stilstaan in verband met files. Het is daarom belangrijk dat je voldoende drinken meeneemt. Water lest als geen andere drank de dorst. Sla dus een ruime voorraad drinkwater in. Kun je niet alle flessen kwijt, bekijk dan van tevoren waar je langs de weg inkopen kunt doen. De meeste grote tankstations beschikken over een supermarkt. Voor de afwisseling kun je mineraalwater mengen met puur sap (appel, zwarte bessen, druiven, sinaasappel): dorstlessend en lekker.

  6. Pak slim in

    Je meeneempakket blijft het langst goed in een koelbox of –tas. Als je vaak lang onderweg bent, is de aanschaf van een koelbox zeker de moeite waard. Er bestaan koelboxen die je kunt aansluiten op de sigarettenaansteker van je auto. Zo lang je rijdt, koelt de box en blijft je eten en drinken dus goed. Haal gekoelde producten en gerechten pas op het allerlaatste moment uit de koelkast en stop ze meteen in de koelbox of tas. Bij een ‘klassieke’ koelbox of koeltas leg je de gerechten onderin en plaats je de (meestal blauwe) koelelementen er boven. Koude lucht is immers zwaarder dan warme en zo zakt de koelte letterlijk naar beneden. Probeer verder zo veel mogelijk etenswaren in plastic bewaardozen te verpakken en af te sluiten. Op die manier blijft het voedsel zo veel mogelijk intact. Thermoskannen zijn handig voor het meenemen van warme of koude dranken.

    Gejengel en geruzie op de achterbank kun je beperken door voor ieder kind een eigen trommel of plastic bakje te vullen met lekkers. Spreek voor vertrek met de kinderen af dat ze de hele reis met hun trommel moeten doen. Doordat ze nu zelf kunnen bepalen wat ze wanneer eten, ben je af van dat eeuwige gezeur om snoep. Ruzie tussen de kinderen onderling voorkom je zo eveneens; ieder heeft zijn of haar eigen trommel met dezelfde hoeveelheid. Die hoeveelheid is net iets meer dan op een normale dag; het is tenslotte een speciale gelegenheid, het is vakantie! En dat moet worden gevierd!

Do's

  • Vermijd zo veel mogelijk de vakantiedrukte; de autorit wordt dan niet nog langer.
  • Gebruik zachte broodjes; harde broodjes worden snel taai.
  • Leg blaadjes sla tussen het brood en het beleg; dan blijft het geheel langer fris.
  • Neem garnering zoals hardgekookte eieren, tomaten en schijfjes komkommer apart mee; dan blijft het langer lekker dan wanneer je het thuis al op het brood legt.
  • Neem voldoende drinkwater mee; minimaal 1,5 liter per persoon.
  • Gebruik een koelbox of –tas.

Don'ts

  • Je broodjes of boterhammen beleggen met kaas of vleeswaren; door warmte gaat kaas zweten en bederven vleeswaren.
  • Je broodjes of boterhammen besmeren met pindakaas, chocoladepasta, jam of stroop; de kans is groot dat het van je brood afdruipt.

Bron

Het boek Basic Cooking with Kids, Cornelia Trischberger, The house of books en het artikel ‘Eten in de auto’ van Francine van Arkel.
Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!