Hoe maak ik crème brûlée
Document acties
- Tijdshoeveelheid 120 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- 4-5 eetlepels witte basterdsuiker (voor de toplaag)
- bakpapier
- 4-5 lage kleine ovenvaste schaaltjes
- gasbrander
Stappen
-
Bereid alles voor
Verwarm de oven voor op 125 C. Leg bakpapier op een bakplaat en zet de bakjes erop.
Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Schenk de melk en de room in een steelpan en verwarm dit op matig vuur. Laat het, zodra het kookt, 5 minuten op heel zacht vuur trekken met de helft van het vanillestokje en het merg. Verwijder het vanillestokje.
-
Maak de custards
Mix in een grote kom de eierdooiers met de kristalsuiker tot een lichtgele crème.
Terwijl je het ei-suikermengsel klopt, schenk je er langzaam ongeveer ¼ van de hete melk en room bij om de eieren langzaam op te warmen. Hiermee wordt de kans op schiften veel kleiner. Blijf kloppen terwijl je de rest van de melk en room erbij schenkt. Het moet een beetje lobbige substantie worden. Schenk het mengsel in de bakjes.
-
Bak de custards
Bak de custards in 45-60 minuten gaar of totdat ze licht gestold zijn. De beste test om te zien of ze goed zijn, is door er één met een ovenhandschoen te pakken en licht heen en weer te bewegen. De crème is perfect als de randjes licht gestold zijn, maar de rest nog als een pudding ‘lilt’. Bak je ze langer, dan worden ze steviger.
Laat de custards (buiten de oven!) afkoelen tot kamertemperatuur. Dek de bakjes dan af met plasticfolie en laat ze minimaal drie uur goed koud worden in de koelkast.
-
Maak het gebrande suikerlaagje
Vlak voor het serveren haal je de bakjes uit de koelkast. Sprenkel zo egaal mogelijk 1 eetlepel witte basterdsuiker over de bovenkant van elke bakje. Gebruik een kleine gasbrander (lage stand) of een speciale crème brûléebrander om een bruin, bubbelend laagje van de suiker te maken. Heel even onder de hete grill kan ook, maar is minder wenselijk omdat je dan de custard zelf ook weer opwarmt. Bovendien moet je dan ontzettend goed opletten dat de suiker niet verbrandt, want dat smaakt bitter. Vaak is een minuutje onder de grill al genoeg. Serveer ze direct.
Do's
- Gebruik echte vanillestokjes in plaats van vanillesuiker. Die kosten wel wat meer, maar geven veel meer smaak.
Don'ts
- Brand de suiker niet te lang, want de kans op verbranden is groot. Onder de hete grill is de suiker vaak binnen een mum van tijd bruin en bubbelig.
- Maak het suikerlaagje niet te lang van tevoren. De suiker neemt het vocht op van de custard en wordt weer zacht.