Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Dieet » Hoe houd ik een dieet vol
4

Hoe houd ik een dieet vol

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
’s Ochtends neem je je voor: nu ga ik echt op dieet, want de wijzer van de weegschaal kruipt langzaam de verkeerde richting op. Tegen elven ben je dat voornemen misschien alweer vergeten als er een jarige collega met taart rondgaat. Of misschien gaat het een paar dagen goed, totdat je bij die borrel na het tweede wijntje ook maar een derde glas neemt en (oeps!) ineens een hele zak chips. Herkenbaar? Hier een paar tips en do’s en don’ts om dat dieet dit keer wél vol te houden.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

  • Schriftje voor je eetdagboek
  • Support van mensen om je heen of online
  • Foto's van jezelf
  • Nieuwe kleren

Stappen

  1. Wees realistisch

    Wonderdiëten beloven je een heleboel, maar ze bestaan gewoon niet. Punt. Om gewicht te verliezen moet je méér calorieën verbranden dan je inneemt. Maar dan moet je nog steeds wel gezond eten. Doe je dat niet, dan kun je tekorten opbouwen in waardevolle voedingsstoffen. Wees dus realistisch met je doelen: als je te snel afvalt, gaat je verbranding omlaag. Wanneer je daarna weer ‘normaal’ gaat eten, zul je weer sneller aankomen. Dit is het beruchte jojo-effect. Het is beter om jezelf een gezondere leefstijl aan te meten: gezond eten en voldoende beweging. 

  2. Eet drie maaltijden en maximaal twee tussendoortjes per dag

    Wat is dan die gezondere leefstijl? In ieder geval een gevarieerd en gezond eetpatroon. Ontbijten is cruciaal: als je wilt afvallen is het júist nodig om ’s ochtends iets te eten. Hierdoor breng je je verbranding op gang en grijp je halverwege de ochtend niet ineens naar de gevulde koeken. Een gezonde en vooral lekkere lunch en diner zijn natuurlijk ook belangrijk. Diëten betekent niet dat je ineens niet lekker meer eet. Besteed júist nu extra aandacht aan het bereiden van je maaltijd en neem de tijd om er rustig van te genieten. Doe tijdens het eten niets anders (dus die tv úit!), omdat je daardoor makkelijk teveel eet. Door regelmaat in je maaltijden aan te brengen, vermijd je dat je maaltijden uitstelt en dat weer gaat compenseren door later te veel te eten.

  3. Houd een eetdagboek bij

    Goed in kaart brengen wat je eet, geeft een duidelijk overzicht van je eetpatroon en je voortgang. Misschien val je te weinig af en vraag je je af waarom. Als je alles wat je eet noteert in je eetdagboek, vind je misschien uit dat je toch stiekem teveel binnenkrijgt. Of je merkt waar je valkuilen zitten. Als je bijvoorbeeld merkt dat je altijd rond een bepaald tijdstip onbedwingbare trek krijgt in iets zoets, kun je proberen dan een gezond tussendoortje te nemen. In je eetdagboek schrijf je ook wekelijks op hoeveel je al bent afgevallen, in kilo’s en in centimeters. Zo zie je het resultaat zwart op wit!

  4. Zoek support

    Net als personal trainers je motiveren te blijven bewegen, heb je misschien behoefte aan professionele support. Een gediplomeerd voedingsdeskundige kan samen met jou een eetschema opstellen dat bij je past. Doordat je op gezette tijden met deze persoon afspreekt, ben je meer gemotiveerd om vol te houden. 

    Zoek ook mensen om je heen die samen met jou willen afvallen. Samen kun je je resultaten bekijken, zwakke plekken bespreken en elkaar motiveren om te blijven volhouden.

    Vertel de mensen in je omgeving dat je een dieet volgt. Als je vrienden het beste met je voor hebben, zullen ze je steunen en niet steeds je glas bijschenken onder het motto: dat wijntje of colaatje kan toch wel?

  5. Beweeg genoeg

    Bewegen brengt niet alleen je verbranding omhoog, maar leidt ook af. Je hoeft je heus niet meteen in het zweet te werken op de sportschool. Flink wandelen of fietsen, minimaal drie keer per week, is ook voldoende.

  6. Beloon jezelf

    Je mag jezelf best bedanken voor die inspanningen die je hebt geleverd. Is jouw idee van verwennerij een moorkop met chocolademelk, dan moet je nu iets anders verzinnen. Liefst iets wat niets met eten te maken heeft: verwen jezelf met een dagje sauna of koop een mooi boek voor jezelf. Maar ook thuis kun je jezelf belonen met bijvoorbeeld een masker, een warm bad en een fijne dvd. 

  7. Houd reminders in zicht

    Hang een foto van jezelf op je zwaarste gewicht op een opvallende plek: zo word je regelmatig herinnerd aan je doel. Als je gaandeweg gewicht verliest, maak dan een foto van jezelf en hang die ernaast: zo zie je het bewijs dat je inspanningen hun vruchten afwerpen! Hetzelfde kun je doen met een kledingstuk in je grootste maat, trek het af en toe aan om te zien hoe ver je al bent gekomen.

  8. Koop nieuwe kleren

    Koop, als je wat bent afgevallen, wat nieuws voor jezelf. Nieuwe kleren waarin je het resultaat ziet van je inspanningen. Misschien levert het je wel een mooi compliment op! Nieuwe motivatie om door te gaan. Wacht dus niet tot je je streefgewicht hebt bereikt met het aanschaffen van nieuwe kleding.

     

  9. Gun jezelf ook een uitspatting

    Wees niet té streng voor jezelf. Na een hele week ‘streng’ op dieet mag je best in het weekend een keertje een wijntje of een minder gezonde snack. Door jezelf iets toe te staan, vermijd je stiekem ‘zondigen’. Daardoor loop je namelijk kans op het ‘what-the-hell’ effect: na het snacken hang je je dieet maar helemaal aan de wilgen. En onthoud: soms maak je gewoon een uitglijer. Helemaal niet erg: na dat frietje ga je gewoon de volgende ochtend met frisse moed weer verder. 

Do's

  • Vermijd stress en neem genoeg rust.Ben je moe, dan grijp je al snel naar iets te eten omdat je denkt er energie van te krijgen. Daarnaast houdt genoeg slaap de hormoonhuishouding in balans die je verzadigingspunt regelt.Stress heeft ook een negatief effect op je gewicht: door stress maak je het hormoon cortisol aan, dat een ongunstig effect heeft op je stofwisseling. Bovendien grijp je in een vermoeide of gestresste bui al snel naar de chocolade.

Don'ts

  • Eet niet te weinig. Dan gaat je lichaam namelijk in de ‘hongermodus’: omdat er minder toevoer in de vorm van eten is, zet je lichaam je verbranding op een laag pitje. Je zult minder snel afvallen.
  • Ga geen boodschappen doen met een lege maag.De verleidingen in de supermarkt zijn nu eenmaal groot en als je honger hebt, vallen chocoladesoezen, pizza’s en chips ineens meer op. Maak daarom ook een boodschappenlijstje en houd je daaraan.

Bron

oa. Op dieet, zo hou je het vol – Carla Giebens, Standaard Uitgeverij, 2006

Meer uitleg