Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Drank » Cocktails » Hoe mix ik een Bloody Mary

Hoe mix ik een Bloody Mary

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 10 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe mix ik een Bloody Mary
Op het eerste gezicht is de Bloody Mary een beetje vreemd drankje: dikke tomatensap met krachtige wodka. Hartig, met een bite én een kick. Toch is juist die combinatie de kracht! In de Verenigde Staten drinken ze ‘m vooral bij de zondagse brunch. Zou het zijn omdat het een optimale antikater-oppepper is?

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

  • IJsklontjes
  • 2 delen wodka
  • 5 delen tomatensap
  • ½ theelepel citroensap
  • 2-3 druppels Worcestershire sauce
  • 1-2 druppels tabasco (of meer als je pittig lekker vindt)
  • 1 snufje zout
  • 1 snufje zwarte peper
  • Ter garnering: stengel bleekselderij (met blaadjes)

Stappen

  1. Ken je klassiekers

    In 1921 zag Bloody Mary het levenslicht: ze werd voor het eerst geschonken in Harry’s Bar in Parijs. Het drankje was niet nieuw, de naam wel. De barman, Fernand Petiot, associeerde de bloedrode kleur van het drankje met de bijnaam van Queen Mary van Engeland. Anderen menen dat hij het drankje naar de beroemde actrice Mary Pickford noemde. Toen Petiot rond 1934 in het St Regis Hotel kwam werken, heette de cocktail ‘Red Snapper’. De baas van het hotel, John Jacob Astor, vond ‘bloody’ namelijk te onbeschoft voor zijn klanten. Toch werd deze naam populair. In deze tijd werd er ook voor het eerst tabasco aan de cocktail toegevoegd.

  2. Bouw (build) je drankje op

    Schenk de tomatensap, citroensap en de wodka in een voor tweederde met ijs gevuld longdrinkglas. Je kunt ook alle ingrediënten in een shaker doen en, na flink schudden, de cocktail boven een zeef in een longdrinkglas uitschenken.

  3. Voeg naar smaak specerijen toe

    Voeg Worcestershire sauce, tabasco, zout en peper toe en roer. Houd de hoeveelheden in het recept aan, maar gebruik iets meer als je van pittig houdt. Liever zachte smaken? Gebruik dan minder.

  4. Versier en serveer

    Voeg ter garnering een stengel bleekselderij toe, of doe een schijfje citroen aan het glas. Geef er in het laatste geval een roerstaafje bij. 

  5. Varieer en verander

    Net als bij andere cocktails kun je gaan variëren zodra je de klassieke receptuur kent. Gebruik bijvoorbeeld citroenwodka. Of, als je van pittig houdt, een beetje wasabipasta of mierikswortel. Vind je het stom om een grote steel selderij te serveren, dan kun je ook citroenpartjes of gevulde olijven gebruiken. 

Do's

  • Pas de Bloody Mary aan op je smaak. Houd je van pittig? Voeg een paar extra druppels tabasco toe. Altijd eerst proeven voor je extra pit toevoegt!

Don'ts

  • Heb je een echte kater? Drink dan vooral water om ‘m te bestrijden. Meer alcohol stelt de effecten van alcohol hoogstens even uit.

Bron

o.a. De Barkeepers Bijbel – Dave Broom – Het Spectrum, 2003
Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!