Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Drank » Koffie & thee » Hoe maak ik ijsthee
4

Hoe maak ik ijsthee

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 dag
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe maak ik ijsthee
IJsthee is dé perfecte drank voor theeliefhebbers die hun favoriete drankje ook graag in een koele variant drinken. Je kunt ijsthee gewoon in de winkel kopen, maar de zelfgemaakte variant blijft toch het lekkerst. Bovendien is ijsthee ontzettend makkelijk zelf te maken én naar je eigen smaak aan te passen.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 471


Benodigdheden

  • Twee of drie zakjes thee
  • Water
  • Waterkoker
  • Kan
  • Koelkast
  • Verse citroen of limoen
  • Vruchten (optioneel)
  • Suiker (optioneel)

Stappen

  1. Zet een flinke kan thee

    Hang de theezakjes in een kan. Kook vervolgens ongeveer een liter water en giet dit over de theezakjes. Laat de thee een uur trekken voordat je de zakjes eruit haalt, zodat de zakjes volop tijd hebben om hun smaak en geur af te geven aan het water. Je kunt de thee beter te lang laten trekken dan te kort: een paar uur of zelfs een hele nacht is ook prima.

  2. Breng de thee lekker op smaak

    Als je de thee goed hebt laten trekken, breng je deze verder op smaak met de citroen of limoen. Snijd deze in partjes en doe de partjes in de thee, of pers ze uit en voeg het sap toe. Je kunt naar eigen smaak ook nog het sap van andere vruchten toevoegen. Welke smaak jou uiteindelijk het meeste aanspreekt ontdek je door te experimenteren. Als je wilt kun je ook wat suiker toevoegen. Let er wel op dat de thee niet té zoet wordt.

  3. Laat de thee goed afkoelen

    Laat de thee goed afkoelen. Laat de kan hiervoor eerst een poosje op het aanrecht staan. Als je de thee een nacht lang hebt laten trekken is dit natuurlijk niet nodig, de thee is dan al afgekoeld. Zet de kan vervolgens in de koelkast en laat hem daar staan tot hij op koelkasttemperatuur is.

  4. Serveer de thee met blokjes ijs

    Als de thee goed is afgekoeld, is het tijd deze te serveren. Dit doe je uiteraard met lekkere ijsblokjes. Gebruik liever geen ijsschaafsel, dit smelt snel en kan je ijsthee waterig maken. Eventueel kun je een glas nog opvrolijken met een schijfje citroen of sinaasappel. Je zelfgemaakte dorstlesser is klaar!

Do's

  • Experimenteer met het toevoegen van verschillende vruchtensappen en vruchten
  • Zet zo vaak mogelijk verse ijsthee, die blijft het lekkerst
  • Voeg eens een paar blaadjes munt toe: lekker fris en verkoelend

Don'ts

  • Maak je thee niet te slap, met de toegevoegde ijs is het dan bijna niet meer te drinken
  • Serveer de thee niet warm: de ijsblokjes smelten en de smaak van de ijsthee verdwijnt
  • Bewaar je ijsthee niet te lang, 'oude' ijsthee is niet zo lekker

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 471
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!