Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Drank » Wijn » Hoe open ik een champagnefles

Hoe open ik een champagnefles

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 minuut
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe open ik een champagnefles
Oud & Nieuw is bij uitstek de gelegenheid voor het openen van een heerlijke fles champagne. Dit bubbelende drankje smaakt echter ook heerlijk tijdens andere gelegenheden. En hoewel het openen van de fles af en toe best even spannend kan zijn, geven wij je graag een paar tips om dit zo veilig mogelijk te doen!

Hoedoe door: Matthijs de Feber

Bekijk het profiel van Matthijs de Feber
Aantal Hoedoes: 1


Benodigdheden

  • Fles Champagne en als het echt niet anders kan een andere mousserende wijn.

Stappen

  1. Zet de champagne koud

    Champagne smaakt en spuit het lekkerst als deze koud is. Zet daarom de champagne vast op tijd koud, bijvoorbeeld in een mooie emmer vol ijs.

  2. Pak de fles op de juiste manier vast

    Bij het openen van een fles champagne gaat het allemaal om de juiste houding; pak de fles met beide handen beet en zorg ervoor dat de duim van je ene hand op de kruk rust. Dit geeft je de mogelijkheid om de champagne te laten spuiten op het moment (en in de richting!) die jij wenst.

  3. Verwijder het folie

    Om de dop van de champagnefles zit meestal nog een laagje folie. Verwijder dat laagje voorzichtig.

  4. Draai het ijzerdraad los

    Met je duim op de kruk draai je voorzichtig het ijzerdraad los. Haal het ijzeren 'hoedje' helemaal van de kurk af.

  5. Haal de kurk van de fles

    Verwijder nu de kurk voorzichtig van de fles. Afhankelijk van je doel, kun je dat op twee manieren doen. Wil je dat de champagne flink spuit, schud dan nog even met de fles, richt en laat de kurk los. Wil je de champagne het liefst gewoon in je glas hebben, wacht dan heel even en pak dan voorzichtig met je hand de kurk van de fles door deze (niet de kurk!) rustig te draaien. De champagne zal dan even sissen, maar niet spuiten.

Do's

  • Zorg dat de Champagne koud is
  • Houd altijd een duim boven de kurk
  • Draai de fles, niet de kurk!

Don'ts

  • Aan kurk wroeten
  • Champagne van te voren schudden
  • Champagne warm laten worden
Hoedoeners in de spotlight
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!