Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Etiquette » Hoe maak ik een tafelschikking

Hoe maak ik een tafelschikking

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Organiseer je een groot diner, dan is het misschien handig om goed na te denken over een tafelschikking. Kort gezegd betekent dat: bepalen wie naast wie komt te zitten. Dat hoort bij de traditionele etiquette, maar er is eigenlijk niets ouderwets aan. Uiteraard wil je dat het feest voor iedereen geslaagd is. Gasten die elkaar niet kunnen uitstaan kun je maar beter niet naast elkaar zetten. Zo wordt het voor iedereen leuk.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

  • Kartonnen kaartje/stift

Stappen

  1. Bekijk de gastenlijst

    De gastenlijst moet je meteen een indruk geven van de gasten die je wel en beter niet bij elkaar kunt zetten. Wie passen er bij elkaar? Wie komen makkelijk met elkaar aan de praat? Zo zorg je ervoor dat al je gasten zo goed mogelijk met elkaar mixen.

    Kunnen je tante en je broer niet goed met elkaar overweg? Zet ze liever niet dicht bij elkaar. Hebben je beste vriendin en je buurvrouw werkelijk geen enkele gedeelde belangstelling of zelfs onverenigbare interesses? Zelfde verhaal. Natuurlijk ontdekken veel mensen tijdens gesprekken gemeenschappelijke grond, maar als je daar meteen al twijfels bij hebt: niet doen. Hetzelfde geldt voor gasten met een groot leeftijdsverschil. Behalve als het familieleden zijn, vinden ze misschien niet veel gespreksstof. 

    Wissel ook ‘praters’ en ‘luisteraars’ af. Met twee stille mensen krijg je het gesprek moeilijk op gang.

  2. Wissel dames en heren af

    Zet vrouwen en mannen om en om. De tafelheer zit altijd links van de tafeldame. Echtgenoten hoeven niet per se naast elkaar te zitten, maar voor jonge (heel verliefde) stellen mag je een uitzondering maken.

  3. Bepaal de plaats voor de gastheer en gastvrouw en de eregasten

    Als gastheer of gastvrouw zit je op een plek waar je goed overzicht hebt over de gasten. Koken jullie zelf, dan moet je zorgen dat je een plek bedenkt van waaruit je de keuken makkelijk kunt bereiken. Bij een lange rechte tafel zitten gastvrouw en –heer vaak aan de uiteinden. Ook bij een ronde tafel zitten gastheer en gastvrouw tegenover elkaar. Eregasten (ook wel hoofdgasten) krijgen doorgaans een plekje naast de gastheer of de gastvrouw. Bij een rechte tafel zit de vrouwelijke eregast rechts van de gastheer en de op een na belangrijkste vrouw links. De mannelijke eregast zit rechts van de gastvrouw, de op een na belangrijkste man links. Een eregast is (in die volgorde): de nieuwste, de oudste of de meest belangrijke gast.

  4. Maak een kindertafel

    Als je dat graag wilt, kun je kinderen gerust een eigen tafel geven op het feest. Zorg er wel voor dat de tafel zo staat dat de kinderen van tafel kunnen zonder dat de andere gasten er last van hebben. Kinderen die nog niet goed zelf kunnen eten, plaats je wel bij een van hun ouders.

  5. Maak naamkaartjes

    Zet kartonnen kaartjes met namen van de gasten op tafel. Zo vinden ze makkelijk hun plek. Schrijf duidelijk en groot genoeg, aan beide kanten. Zo kunnen gasten die elkaar niet kennen elkaar ook bij de voornaam aanspreken. Schrijf de naam uiteraard foutloos!

  6. Ga aan tafel en dien het eten op

    Bij een formeel diner bepaalt de gastvrouw het moment om aan tafel te gaan. Is een gast te laat, dan kan er hoogstens twintig minuten worden gewacht. Bij het aan tafel gaan gaan de gastvrouw en eregast voor en gaan ouderen voor jongeren. De tafelheer schuift de stoel aan van zijn tafeldame rechts. De belangrijkste dame rechts van de gastheer wordt als eerst bediend, daarna de dame links en zo verder, met de gastheer als laatste.

Do's

  • Lang tafelen? Laat gasten na de tweede gang wisselen. Mannen en vrouwen allemaal bij elkaar bijvoorbeeld. Iedereen neemt zijn eigen waterglas en servet mee. Het dessert kun je in buffetstijl serveren, zodat iedereen zelf ergens kan gaan zitten.

Don'ts

  • Zet mensen die elkaar goed kennen niet naast elkaar. Je wilt juist dat je gasten elkaar beter leren kennen.
  • Zet geen gasten naast elkaar die geen gemeenschappelijke of onverenigbare interesses hebben.

Bron

Culinaire Etiquette, Horst Hanisch, Elmar 2004