Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Halal » Hoe kook ik halal

Hoe kook ik halal

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kook ik halal
Het hele voetbalteam komt eten, leuk! Twee teamgenoten zijn moslim en eten halal. Je weet alleen dat ze geen varkensvlees mogen eten, maar veel verder dan dat kom je niet. In deze hoedoe lees je meer over halal eten en wat je wel en niet kunt klaarmaken.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Stappen

  1. Verdiep je in de islamitische eetcultuur

    Halal is Arabisch voor ‘rein’ en is een term om aan te duiden wat voor moslims toegestaan is. Haram betekent ‘onrein’ en is juist verboden. Anders dan ‘koosjer’ in het joodse geloof, dat alleen betrekking heeft op voedselvoorschriften, gaan halal en haram ook over het gedrag van mensen. Toch kennen we het voornamelijk als een verzameling spijswetten waar moslims zich aan moeten houden. Die wetten zijn gebaseerd op de Koran (heilig boek van moslims), de Soenna (de traditie en levensloop van de profeet Mohammed) en de islamitische rechtspraak van erkende islamitische geleerden. 

    Halal staat ook voor een bepaalde levensstijl, waarin moslims bewust bepaalde voedingsmiddelen consumeren, met respect voor cultuur en traditie. Soms denken mensen dat halal hetzelfde is als Arabisch eten, maar niet alle Arabieren zijn moslims en ook in niet-Arabische keukens zijn er moslims, zoals in Indonesië.

  2. Bestudeer de voedingsregels

    Groente, fruit en noten

    Alle soorten groente, fruit en noten zijn halal.

    Vlees en vis

    Alle varkensvlees is per definitie onrein en moslims mogen het dus niet eten. Ook producten van varkens (bloed, botten) zijn verboden. Voor veel andere veesoorten geldt dat het dier ritueel geslacht moet zijn om als halal beschouwd te worden. Lees meer over rituele slachting in de hoedoe: ‘hoe vind ik een halal slager’. 

    Wilde dieren die als jachtdier zijn gedood, zijn toegestaan mits ze van reine oorsprong zijn en de gezondheid niet kunnen schaden. Niet-toegestane dieren zijn wilde zwijnen en roofdieren met hoektanden, klauwtanden en slagtanden. De jacht moet overigens door een moslim worden uitgevoerd. De jager moet een hond bij zich hebben die de prooi niet doodbijt. De jager moet het dier zo snel mogelijk slachten en hierbij een gebed uitspreken.

    Vissen en zeedieren zijn toegestaan, mits ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Sommige zoetwaterdieren en zelfgekweekte paling zouden dat wel kunnen zijn en zijn dus niet toegestaan. Vis afkomstig uit stilstaand water wordt als onrein gezien. 

    Melkproducten en eieren

    Eieren en melk zijn toegestaan. Het is onduidelijk of kaas is toegestaan omdat er soms stremsel afkomstig van een niet-halal geslacht rund of geit inzit. Veel moslims vermijden kaas als de herkomst onduidelijk is.

    In voedsel verwerkte ingrediënten

    Veel soorten snoep en chocolade zijn niet toegestaan omdat hier gelatine in verwerkt zit. Gelatine is een dierlijk product en wordt normaal gesproken niet gemaakt van geoorloofde en ritueel geslachte dieren. Er bestaat ook halal gelatine, maar agar-agar en gemodificeerd zetmeel zijn plantaardig en ook oké. 

    Over E-nummers bestaat voor veel consumenten onduidelijkheid wat erin zit. HalalCorrect heeft een lijst welke E-nummers wel en niet als halal worden beschouwd.

  3. Proost alcoholvrij

    Wil je het glas heffen, dan doe je dat met een alcoholvrije drank. Alcohol en afleidingen daarvan zijn verboden voor moslims. Ook wijnazijn mag niet, en wijn door een stoofpot (ook al is de alcohol verdampt) is ook niet toegestaan.  

  4. Let op met koken

     

    Halal koken is veel minder strikt dan koosjer als het om de bereiding van eten gaat. Maar opletten is geboden! Bakken doe je in olie of margarine van plantaardige oorsprong. Maak je een saus, dan gebruik je een groentefond in plaats van een dierlijke fond als basis. Omdat alcohol en ook alle afleidingen verboden zijn, gebruik je natuurazijn in plaats van wijnazijn voor het aanmaken van de sla. Daarnaast moet het halal-eten strikt gescheiden worden van niet-halal eten, zowel bij het bewaren als bereiden. 

  5. Let op de certificering

    Sommige producenten zetten ‘halal’ op hun verpakking om moslimconsumenten aan te trekken. Maar een product is pas echt halal als er een certificaat op staat. Vooral moslims in westerse landen letten hier extra goed op, omdat halal niet bij wet geregeld is. Halal vlees en halal vleesproducten zijn te herkennen aan de certificeringen Tayyib en Halal Correct. Halal Tayyib wordt geregeld door de stichting Halal Voeding en Voedsel, die met een eigen keuringsdienst het ritueel slachten en verdere voedselverwerking controleert, onder toezicht van imams. 

Do's

  • Koop halal vlees bij een islamitische slager
  • Let op de Halal certificering

Don'ts

  • Vlees kopen dat niet ritueel is geslacht

Bron

o.a. Halalcorrect.com

Meer uitleg