Hoe vind ik een halal slager
Document acties
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Stappen
-
Weet wat halal en rituele slachting inhoudt
In de hoedoe ‘hoe kook ik halal’ vind je meer informatie over wat wel en niet halal is. Diersoorten die zijn toegestaan moeten daarnaast ook ritueel geslacht worden voor consumptie. Deze slacht heet ‘dhahiba’ en moet voldoen aan een aantal voorwaarden:
- de slachter moet een moslim zijn en bekwaam in het slachten;
- de slachtplaats moet rein zijn, net als de kleding van de slachter;
- de slachter moet zorg dragen voor het welzijn van het dier. Het dier moet gezond zijn en mag geen dorst hebben. Het dier mag het slachtmes niet zien. Ook andere dieren mogen de slacht niet zien;
- de slachter plaatst het dier met de kop in de richting van Mekka. Voordat hij het dier slacht, spreekt hij de woorden “Bismillah Allahu Akbar” (In de naam van Allah) uit.
- in één beweging snijdt de slachter met een scherp mes de halsslagader, luchtpijp en zenuwbanen naar de hersenen door, zodat het dier het bewustzijn verliest en de hartslag stopt. De slacht gebeurt in principe zonder verdoving. Sommige moslims menen dat bedwelming is toegestaan, als het maar omkeerbaar is. Omdat bloed onrein is, moet het dier voor verdere verwerking uitbloeden. Ook moet het bloed direct worden afgevoerd.
Of vlees halal is, heeft ook de maken met de omstandigheden waaronder het dier gefokt is, welk voedsel het kreeg en hoe het getransporteerd wordt. Dit speelt allemaal een rol bij de beoordeling.
-
Beoordeel de winkel
‘Halal’ op de deur hoeft niet te betekenen dat je automatisch met een islamitische kwaliteitsslagerij te maken hebt. Niet alle halalslagers zijn gediplomeerd. Is dit wel het geval, dan kun je vaak diploma’s van de slagersvakopleiding aan de muur vinden. Je kunt er ook naar vragen. Vaak krijgen slagerijen de kippen, geiten, schapen en runderen in zijn geheel aangeleverd en snijden ze het vlees zelf. Je vindt bij halal slagerijen dan ook weinig voorverpakt vlees. Bij veel islamitische slagerijen vind je naast vlees een groot assortiment groente, fruit en levensmiddelen. Hygiëne is heel belangrijk bij halal vleesverwerking, dus let erop hoe schoon het is. Verder kun je, als de winkel drukbezocht is door islamitische klanten, vermoeden dat het een goede halal slager is.
-
Vraag naar certificaten
Er bestaat in Nederland niet één algemeen erkend halal keurmerk, er zijn verschillende stichtingen die certificaten verlenen. Die controleren het ritueel slachten en de verwerking van vet- en vleesbevattende producten. De stichting en keuringsdienst staan onder toezicht van imams. Zowel slachterijen als slagers, waar vlees wordt opgeslagen, verwerkt en verpakt, worden gecontroleerd tijdens onaangekondigde bezoeken.
Do's
- Let goed op certificaten. Hoewel er geen algemeen keurmerk voor halal is, zijn er wel certificaten. Kijk of jouw slager certificaten bezit.
Don'ts
- Heb je je bedenkingen of vlees wel halal is, dan kun je beter verder zoeken.
Bron
Meer uitleg
- Wildgroei aan halalkeurmerken, maar waar ze voor staan is onduidelijk
- Voorlichtingsbureau Halalvoeding