Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Kinderen » Babyvoeding » Hoe kan ik borstvoeding kolven

Hoe kan ik borstvoeding kolven

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 20 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Je zwangerschapsverlof loopt ten einde, je gaat weer aan het werk, maar je wilt je kindje toch borstvoeding blijven geven als je van huis bent. Dan kun je de voedingen afkolven. Ook kan kolven handig zijn als je de stuwing op je borsten iets wilt verlichten. Een kolf is een pompje dat de zuigbeweging van baby’s nadoet en zo een toeschietreflex probeert op te wekken. Die reflex wordt aangestuurd door het hormoon oxytocine en is nodig om melk te laten stromen. Hoe kolf je af en hoe bewaar je de melk?

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

  • Handkolf of elektrische kolf
  • Gesteriliseerde flesjes of plastic zakjes

Stappen

  1. Kies voor een handkolf of een elektrische kolf

    Er zijn veel verschillende soorten kolven: handkolven en elektrische kolven. Een volautomatische elektrische kolf pompt met een wisselend tempo, bij een handkolf bepaal je zelf het zuigritme. Elektrische kolven kunnen enkelzijdig, maar ook dubbelzijdig zijn. Met dubbelzijdige kolven kun je beide borsten tegelijk kolven en zo tijd besparen. 

    Welke kolf geschikt is, hangt af van hoe vaak je moet kolven, waarom je kolft, de plek waar je kolft (is er elektriciteit?) en je budget. Kolf je af en toe melk af, bijvoorbeeld als je een avondje weggaat of de stuwing wilt wegnemen, dan volstaat een handkolf. Als de baby om bepaalde redenen niet uit de borst kan drinken en de melkproductie op gang moet komen, dan is een volautomatische elektrische kolf geschikter. Deze heeft voldoende zuigbewegingen en genoeg kracht. Sommige kolven zijn met één hand te bedienen, handig om te voeden en af te kolven tegelijk.

  2. Trek je terug

    Vooral in het begin is afkolven niet altijd makkelijk. Gun jezelf tijd om het te leren en de melkstroom op gang te laten komen. Rust en privacy zijn daarbij belangrijk. Trek je terug in een comfortabele, warme ruimte, ga op een prettige stoel zitten en neem wat te warms te drinken. Ontspan je, zodat je makkelijker een toeschietreflex krijgt. Je kunt de toeschietreflex stimuleren door je borsten licht te masseren, naar de tepel toe, en met je vlakke hand rondjes op je tepels te draaien. Ook dingen die je aan je kindje doen denken, kunnen de reflex opwekken: kijk naar een foto, ruik aan een door je baby gedragen kledingstuk of luister naar opgenomen geluidjes van je baby. Heb je moeite met het opwekken van de toeschietreflex, dan kun je ook neusspray met oxytocine gebruiken. Vraag hiernaar bij je huisarts. 

  3. Begin met kolven

    Leg alle onderdelen van je kolf klaar. Maak om de zuigkracht te verbeteren de huid van de borst een beetje vochtig en plaats de tepel precies in het midden van de trechtermond. Eerst maak je met de kolf een paar ritmische bewegingen om het intensieve zuigen van de baby na te doen. Het vacuum wordt daarna in stand gehouden door extra te pompen. Gebruik je een enkelvoudige kolf, dan kun je beter om de vijf minuten van borst wisselen, dan de hele borst in een keer leegkolven. Vang, als je één borst tegelijk afkolft, de lekkende melk uit je andere borst op met een borstschelp. Stop als er al een of twee minuten nauwelijks meer een straaltje uit je borst komt. Sluit na afloop het zakje of flesje waar je de melk in kolft. 

  4. Maak de kolf schoon

    Spoel na het kolven alle onderdelen van de kolf goed schoon met koud water en daarna met heet water en droog alles af. Kook in het begin elke dag alle onderdelen uit, na drie maanden kun je dat één keer per week doen. Doe alle onderdelen in een grote pan water en laat alles vijf minuten doorkoken. Je kunt ook een elektrische stoomsterilisator gebruiken. Bewaar de kolf in een schone theedoek. 

  5. Bewaar de melk

    Melk bewaar je in een flesje of zakje in de koelkast of in plastic bewaarzakjes of ijsblokzakjes in de vriezer. Plak er altijd een label op waarop je de datum schrijft. Het is erg belangrijk dat je de bakjes en flesjes die je gebruikt goed uitkookt. In de koelkast kan je de melk bij een maximumtemperatuur van  4 °C veilig tot acht dagen bewaren. Bij een temperatuur van -18 ºC of lager kan je ingevroren moedermelk drie tot zes maanden bewaren. Dit is alleen bij een koelkast met apart vriesvak, het vakje boven in de koelkast is niet geschikt. 

  6. Ontdooi en warm de melk op

    Ontdooi de ingevroren melk onder een lauwwarme stromende kraan of in de koelkast. Gebruik ontdooide melk binnen 24 uur en gooi restjes weg (nooit opnieuw invriezen!).

    Warm de melk op in een flessenwarmer, in de magnetron of in een pannetje met warm water. De melk mag niet warmer worden dan 30-35 °C, een goede drinktemperatuur. Wordt de melk warmer dan 50 °C, dan verliest hij beschermende stoffen. Dat gebeurt makkelijk in de magnetron: warm hierin dus alleen bij uitzondering de melk! Er kunnen in de magnetron ook 'hotspots' ontstaan doordat de vetbolletjes in de melk warmer worden dan de rest. Warm een flesje van 100 ml op heel lage temperatuur op, een flesje met 100 ml ongeveer 30 seconden bij 600 Watt. Schud de melk steeds tussendoor, zodat de vettige ‘roomlaag’ bovenop goed mengt met de minder vette melk. Check altijd de temperatuur van de melk door een druppeltje op de binnenkant van de pols te doen. 

  7. Weet hoe veel en hoe vaak je moet afkolven

    Kolf je af om een voorraad aan te leggen, dan kun je dat het beste tijdens of direct na een ochtendvoeding doen. Je borsten zijn dan meestal zo vol dat je kind ze niet helemaal leeg zal drinken. 

    Als je melk afkolft in plaats van een voeding, dan doe je dat zo ongeveer op het moment dat je normaal gesproken je kind zou gaan voeden. Dit bepaalt dan ook het aantal keren dat je kolft. Als je kolft op je werk, komt dat in het begin meestal neer op zo’n drie keer op een werkdag.

    Kolf je een voeding af, dan kolf je net zo veel als je kind gewend is te drinken. Een globale indicatie daarvoor: het gewicht van je baby (in kilo’s) x 150 millliter, gedeeld door het aantal voedingen per etmaal. Dus een baby van vier kilo die zeven keer per dag eet, heeft 75 milliliter per keer nodig. Soms kun je niet de hele voeding in één keer afkolven, maar heb je er twee tot drie keer voor nodig. Dat verschilt van vrouw tot vrouw. 

  8. Oefen ruim van tevoren

    In het begin zal je niet veel melk kunnen afkolven, zeker niet als je ‘oefent’ tussen voedingen door. Net als met borstvoeding geven, moet je wennen aan het afkolven. Begin daarom ook ruim voor je weer aan het werk gaat. Na zes weken is de melkproductie goed op gang en mag je oefenen om eens een flesje te geven. Dan is er ook het minst kans op tepelspeenverwarring: je baby leert uit de borst én uit de fles te drinken. 

Do's

  • Vraag je werkgever naar een rustige plek om te kolven: hij of zij is wettelijk verplicht dit voor jou te regelen.

Don'ts

  • Kolven mag niet pijnlijk zijn! Is dat het geval, ga niet door maar schakel hulp van een lactatiekundige in.

Bron

Meer uitleg