Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Kinderen » Babyvoeding » Hoe kies ik gezonde babyvoeding

Hoe kies ik gezonde babyvoeding

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Voor jouw spruit is natuurlijk alleen het beste goed genoeg. Je wilt je kindje vanzelfsprekend zo goed en zo gezond mogelijk te eten geven, maar je hebt ook nog een drukke baan en een huishouden. Koken schiet er dan soms bij in. Gelukkig kan je dan terugvallen op ingevroren porties uit de vriezer of, een heel enkele keer, een potje. Daarin zit ook alles wat je baby nodig heeft.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

  • Verse groente en fruit
  • Diepvriesbakjes
  • Vriezer
  • Biologische potjesvoeding

Stappen

  1. Weet wat je kindje nodig heeft

    In de hoedoe ‘hoe kook ik voor mijn baby’ las je al tips en trucs om lekkere hapjes voor je kindje op tafel te zetten. In iedere fase (4-6 maanden, 6-9 maanden en 9-12 maanden) mag je kindje steeds iets meer. De eerste voeding naast de borst- of flessenvoeding bestaat uit ultrafijn gemalen fruit- en groentehapjes. Na zes maanden, wanneer je ook andere voeding gaat introduceren, blijft fruit en groente met alle verschillende vitamines en mineralen onmisbaar. Stoom groenten om zoveel mogelijk vitamines te behouden. Als je gekookte groenten pureert, gebruik je het kookvocht om de puree smeuïg te maken.  

    Baby’s groeien hard en hebben meer eiwit nodig dan volwassenen, in verhouding tot hun lichaamsgewicht. Geef je kindje vanaf zeven maanden een portie (ongeveer 20 gram) eiwitten per dag. Begin met makkelijke smaken als zachte kazen, kip, kalkoen en vis met een neutrale smaak en vul later (vanaf 9 maanden) aan met eieren, kleine hoeveelheden peulvruchten en heel fijngemalen noten en zaden.

    Meer dan volwassenen hebben baby’s de geconcentreerde energie uit vetten nodig: een vetarm dieet is dus niet aan te raden. Je kunt je baby vetten geven in de vorm van volle yoghurt of kwark. Een klein klontje margarine of olijfolie door het eten mag ook. 

    Koolhydraten geven je baby energie. Begin met koolhydraatrijke voeding zonder gluten, zoals witte rijst of polenta. Na zes tot acht maanden kun je ook granen met gluten zoals haver, brood of pasta introduceren. 

  2. Kook zoveel mogelijk zelf

    Maak de babyhapjes in meerdere porties tegelijk en vries porties in. Fruit- en groentepuree in de eerste maanden eet je baby in zulke kleine hoeveelheden dat je ze in ijsblokbakjes of -zakjes kunt invriezen. 

    Ontdooi een maaltijd door het in een afgedekt bakje in de koelkast te plaatsen of in de magnetron op te warmen. Verhit het eten door en door en laat het afkoelen tot de gewenste temperatuur. Altijd eerst zelf controleren voordat je het aan je baby geeft!

    Na 10 tot 12 maanden kan je baby ‘met de pot mee-eten’, maar mag hij nog geen zout omdat de nieren dat nog niet kunnen verwerken. Kook dus voor het hele gezin en voeg pas aan tafel voor de anderen zout toe.

  3. Soms: kies voor een potje

    Het lukt niet altijd om op tijd voor je kindje te koken als je druk of onderweg bent. Het is goed als je baby op vaste tijden eet, anders zal hij misschien helemaal niet meer eten. In zulke noodgevallen kun je voor een potje kiezen. Potjesvoeding moet aan strenge eisen voldoen: zo zijn bewaarmiddelen en kleurstoffen bij Europese wetgeving verboden, is de voeding uitgebalanceerd en bevat het alle nodige voedingsstoffen, soms zelfs extra vitamines. Ook blijven de vitamines in het vacuüm verpakte potje goed behouden. Kies zoveel mogelijk voor biologische potjesvoeding

    Potjes zijn niet ideaal omdat de smaak ervan vrij eenzijdig is en je kindje dus niet aan nieuwe, meer uitgesproken smaken went. Zo loop je kans dat je kind later ook ‘terugschrikt’ voor nieuwe soorten voedsel. De structuur van veel potjesvoeding daarnaast vaak te zacht waardoor de baby niet leert te kauwen en dus nauwelijks de mondmotoriek traint.

  4. Kies voor biologisch

    Baby’s consumeren in verhouding tot hun lichaamsgewicht meer groente en fruit, melk, eieren en ander voedsel dat pesticiden en kunstmatige toevoegingen bevat dan volwassenen. Ze worden dus meer blootgesteld aan chemische resten en omdat hun maag-darmkanaal nog kwetsbaar is, lopen ze meer kans de stoffen binnen te krijgen. Biologisch voedsel is geproduceerd zonder bestrijdingsmiddelen en andere toegevoegde stoffen. Steeds vaker vind je biologische geteelde groente en fruit, melk, kaas eieren en vlees in de supermarkt, maar natuurwinkels vind je ook bijna in iedere (middel)grote plaats. 

  5. Leer goede eetgewoonten aan

    Niet alleen wát je baby eet is belangrijk, maar ook hoe en wanneer is belangrijk bij een gezonde babyvoeding. Wissel zoveel mogelijk smaken af. Met een gevarieerde voeding heb je niet alleen de meeste kans dat je baby alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt, maar ook dat hij veel smaken leert waarderen. 

    Houd vaste tijdstippen aan voor maaltijden en tussendoortjes. Ga aan tafel zitten en zorg voor zo weinig mogelijk afleiding zoals televisie. Hierdoor leert je kindje met aandacht te eten.

Do's

  • Wissel zo veel mogelijk voedingsproducten af: zo leert je kind een breed palet aan smaken kennen en waarderen.

Don'ts

  • Gebruik het eerste jaar geen zout, suiker of honing bij de bereiding van babyvoeding.

Bron

o.a. Goed eten voor je baby, Sara Lewis, Ouders van Nu, 2002

Meer uitleg