Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Kinderen » Babyvoeding » Hoe maak ik babyvoeding met vis

Hoe maak ik babyvoeding met vis

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 15 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Als je baby van borst- of flesvoeding is overgestapt op vaste voeding, voeg je na zes of zeven maanden ook eiwitten aan de groentehapjes toe. In de vorm van vis, bijvoorbeeld! Begin met vis met een milde smaak en laat je kindje langzaam aan meer uitgesproken smaken wennen. Zo wordt je kleintje een fijnproever in de dop!

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

  • Visfilets met zachte smaak, zoals kabeljauw of schol
  • Stoompan
  • Blender of keukenmachine

Stappen

  1. Weet waarom vis zo gezond is

    Kinderen groeien hard, daarom hebben ze vanaf een maand of zes eiwitten nodig, in verhouding tot hun lichaamsgewicht zelfs meer dan volwassenen. Eiwitrijke voeding bevat zogeheten essentiële aminozuren, belangrijke bouwstoffen die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Je kindje heeft ze nodig voor sterke botten, spieren en organen.

    Vis bevat die eiwitten, maar ook omega-3 vetzuren, die belangrijk zijn voor de opbouw en groei van de hersenen, weefsels, het zenuwstelsel en de ontwikkeling van de ogen. Ook zit er in vis veel ijzer en vitamine A en D. 

  2. Begin met vis met een neutrale smaak (6-9 mnd)

    Baby’s moeten altijd een bepaalde smaak wennen. Voordat ze iets lekker vinden, moet je het een paar keer hebben aangeboden. Begin met magere vissoorten met een neutrale smaak, zoals schol, tong of kabeljauw, en introduceer gaandeweg vissoorten met een meer uitgesproken smaak. 

    Je baby heeft ongeveer 20 gram eiwit per dag nodig, dat is twee tot drie volle theelepels. Na een jaar is dat ongeveer 30 gram. Een keer per dag vlees of vis bij de maaltijd is dus voldoende. 

    Kies zo vers mogelijke visfilets en controleer goed op graatjes. Kook of stoom de filets en prak ze fijn met een vork of in de blender. Voor de zekerheid kun je de filet door een bouillonzeef halen. Voeg de vis toe aan groenteprakjes.

    Maak bijvoorbeeld een Florentijnse schol (2 porties). Stoom 1 kleine, gewassen schol gaar in een stoompan. Kook ondertussen in 5 minuten 200 gram aardappels in blokjes in 200 milliliter volle melk. Voeg 125 gram courgette in blokjes toe en kook nog 5 minuten. Doe er 3 takjes waterkers bij en kook weer 3 minuten. Giet de groenten af, maar bewaar de melk. Doe de vis in de blender met de groente, 1 eetlepel mascarpone of ricotta en de helft van de melk. Voeg steeds een beetje melk toe, tot de puree de gewenste dikte heeft.

  3. Introduceer ook vettere vissoorten (9-12 mnd)

    Na negen maanden kun je ook vette en halfvette vis introduceren. Vette vis, zoals zalm, tonijn, makreel of forel, bevat veel vitamine A en D. Gerookte vis of haring zijn niet geschikt, want die bevatten teveel zout. Ook met schaaldieren (garnalen, mosselen, etcetera) kun je beter wachten tot je kleintje minimaal een jaar oud is. Het risico op voedselvergiftiging is bij deze producten relatief hoog. Geef je baby niet meer dan twee porties vette vis per week. 

    Maak bijvoorbeeld gepocheerde zalm met worteltjes (2 porties). Pocheer 150 gram zalm en voeg een klein takje dille en een druppel citroensap toe. Kook 200 gram wortelen en 1 aardappel gaar. Voeg alles bij elkaar en prak fijn. 

Do's

  • Maak visgerechten, bijvoorbeeld met gepocheerde zalm, voor het hele gezin. Voeg dan pas aan tafel zout toe voor de overige gezinsleden. Je baby mag tot 12 maanden geen toegevoegd zout.

Don'ts

  • Gebruik geen tonijn in pekel, dat is te zout voor je baby. Gebruik je tonijn uit blik, dan moet deze dus altijd naturel zijn (op water).

Bron

o.a.Goed eten voor je baby, Sara Lewis, Ouders van Nu, 2002

Meer uitleg