Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Koek en gebak » Hoe bak ik lekkere donuts

Hoe bak ik lekkere donuts

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 uur
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Donuts zijn heerlijke, luchtige lekkernijen waar je veel kanten mee op kunt. Zelf maken kan echter behoorlijk lastig zijn; je zult niet de eerste zijn die eindigt met vreemd gevormde baksels die behoorlijk zwaar op de maag liggen. Gelukkig is er een handige manier om wél echt lekkere donuts te maken.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 471


Benodigdheden

  • 350 gram bloem
  • 100 ml lauw water
  • 60 gram boter
  • 35 gram suiker
  • 25 gram gist
  • 1 ei
  • Kristalsuiker
  • Vershoudfolie
  • Mixer
  • Mengkom
  • Donutvorm of twee ringvormen (waarbij de ene groter is dan de andere)
  • Frituurpan met zonnebloemolie
  • Keukenpapier
  • Vleestang
  • Deegroller
  • Bakplaat
  • Bakpapier

Stappen

  1. Maak het beslag

    Doe de bloem, de suiker, ei en boter in de kom. Laat de gist oplossen in het blauwe water. Voeg dit vervolgens ook toe aan de bloem en maak hier met de mixer een klontvrij beslag van. Vervang het gist niet door bakpoeder; daar worden de donuts niet luchtig van. Controleer de temperatuur van het water ook goed, want gist rijst alleen als het vermengd wordt met lauw water.

  2. Kneed het deeg

    Haal het deeg nu uit de kom en kneed het goed door. Doe dit ongeveer 8 minuten. Hierdoor wordt het deeg luchtiger en worden de donuts ook luchtiger. Draai na het kneden een bolletje en leg dit in een kom. Dek het af met vershoudfolie en laat het ongeveer 20 minuten staan op een warme plek.

  3. Maak de donuts

    Na 20 minuten is het deeg gerezen. Strooi een beetje bloem op je aanrechtblad en rol het deeg uit. Maak een plak van ongeveer een halve centimeter dik. Snijd hier donuts uit met behulp van een donutsnijder of twee ronde vormen. Leg ze op een plaat met bakpapier waarover je wat bloem hebt gestrooid en dek dit weer af met vershoudfolie. Laat de vormen nog 10 minuten liggen om iets verder te rijzen.

  4. Bak de donuts

    Zet de frituurpan aan op 180 graden. Zodra het vet warm is, doe je er een donut in. Als het goed is, wordt hij direct groter. Als dit lukt, is de olie heet genoeg en kun je de rest van de donuts ook bakken. Leg ze als ze aan beide kanten mooi bruin zijn op een stukje keukenpapier, zodat het overtollige vet opgenomen kan worden.

  5. Suiker de donut

    Als de donut is afgekoeld, kun je deze voorzichtig door de kristalsuiker halen. De suiker plakt dan aan de donut vast. Eventueel kun je de donuts nu ook afwerken met een glazuurlaag en andere lekkernijen, zoals gekleurde spikkels.

Do's

  • Bak meteen een flinke hoeveelheid donuts, dan hoef je maar één keer de frituurpan aan te zetten
  • Gebruik een vleestang om de donuts om te draaien, dat werkt het makkelijkst

Don'ts

  • Doe de donuts niet in de pan voor de olie goed heet is, dan worden ze niet lekker
  • Bak niet teveel donuts in één keer tegelijk in de pan; dan koelt het vet te hard af en worden ze lang niet zo lekker

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!