Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Koek en gebak » Hoe maak ik taaitaai

Hoe maak ik taaitaai

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 uren
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe maak ik taaitaai
Een van de lekkerste decemberlekkernijen is toch wel taaitaai: een soort taaie koek meestal in de vorm van Sinterklaas of Zwarte Piet. Hoewel taaitaai al lang voor december in de winkel te vinden is, is het veel lekkerder om het zelf te bakken.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • 350 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 250 ml vloeibare honing
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1 tl gemalen anijszaad
  • Snufje zout
  • Mengkom
  • Oven
  • Bakplaat met bakpapier

Stappen

  1. Bereid het deeg

    Doe de bloem, het bakpoeder en het zout in de mengkom en roer dit goed door elkaar. Voeg vervolgens de honing, de speculaaskruiden en het anijszaad toe. Roer dit eerst goed door elkaar en maak er daarna, met je handen, een bol soepel deeg van.

  2. Laat het deeg rusten

    Zodra je een bol met soepel deeg hebt, leg je dit in de koelkast om te rusten. Het deeg moet tenminste een uur rusten, maar langer is beter. Als je de tijd hebt, dan kun je het deeg het beste zelfs een paar dagen in de koelkast laten liggen, zodat de speculaaskruiden en het anijszaad de kans krijgen om goed in te trekken.

  3. Maak je poppetjes

    Als het deeg eenmaal de tijd gehad heeft om op te stijven en de kruiden goed ingetrokken zijn, kun je je taaitaai poppetjes gaan maken. Hiervoor rol je het deeg uit tot je een plak hebt van ongeveer een centimeter dik. Snijd of steek hier figuurtjes uit. Je kunt ze eventueel ook met de hand maken, net wat je makkelijker vindt.

  4. Bak de taaitaai af

    Leg al je vormpjes op een bakplaat met bakpapier en bak ze af op 200 graden. Laat ze nog even afkoelen en eet ze direct op, of bewaar ze in een afgesloten, luchtdichte doos.

Do's

  • Maak ook eens een paar repen taaitaai en snijd die voor het bakken in vierkante blokjes. Je krijgt dan heerlijke, ouderwetse pepernoten

Don'ts

  • Leg het deeg niet te snel in de oven; het moet echt de tijd krijgen om te rusten

Bron

O.a. Smulweb.nl