Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Koek en gebak » Hoe maak ik tompoezen

Hoe maak ik tompoezen

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 uur
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik tompoezen
Tompoezen smaken altijd; voor een verjaardag, maar ook gewoon voor bij de koffie. Je kunt ze in de supermarkt kopen, maar die fabriekstompoezen halen het niet bij de zelfgemaakte variant. Hoe je zelf tompoezen kunt maken, lees je hier.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • 10 velletjes bladerdeeg
  • 300 ml melk
  • 200 gram poedersuiker
  • 50 gram suiker
  • 30 gram bloem
  • 2 eierdooiers
  • Snufje zout
  • Boter
  • Half vanillestokje
  • Bakplaat
  • Spuitzakje
  • Vork
  • Pannetje
  • Oven

Stappen

  1. Snijd het bladerdeeg

    De velletjes bladerdeeg komen meestal uit de vriezer. Leg ze op het aanrecht, zodat ze kunnen ontdooien. Zet de oven vast op voorverwarmen (220 graden). Zodra de velletjes bladerdeeg ontdooit zijn, snijd je ze doormidden. Prik met de vork wat gaatjes in het deeg, zodat vocht straks goed kan worden afgevoerd. Vet een ovenplaat in en leg de velletjes daarop.

    Bak ze in ongeveer 25 minuten af.

  2. Kook de melk

    Banketbakkersroom kun je kopen, maar zelf maken is ook goed te doen. Je begint dan met de melk. Pak het pannetje en breng hierin de melk, een snufje zout en het vanillestokje (in de lengte opengesneden) aan de kook. Zodra de melk kookt zet je het vuur zachter en laat je het 10 minuutjes pruttelen.

  3. Maak een dooiermengsel

    Klop vervolgens de dooiers met de bloem en suiker los in een kommetje. Zodra je daar een egaal mengsel hebt, voeg je wat van de kokende melk toe. Roer dat weer goed door elkaar.

    Haal nu het vanillestokje uit de melk en giet het dooiermengsel in de pan. Breng dit weer aan de kook en blijf net zo lang roeren tot de massa mooi gebonden is.

  4. Laat de room afkoelen

    Als de room goed ingekookt is, kun je deze af laten koelen in de koelkast. Hiervoor is ongeveer een half uurtje nodig. Zodra de room is afgekoeld, schep je het in de spuitzak. Als je bodems al klaar zijn, dan kun je direct gaan spuiten. Is dit niet het geval, leg de zak dan nog even in de koelkast.

  5. Bespuit de bodems

    Laat de afgebakken bodems ook heel even afkoelen en spuit dan op de helft (10 stukjes) een laagje room. Dek de room vervolgens af met de andere helft van het velletje bladerdeeg.

  6. Finishing touch: glazuur

    Neem de poedersuiker en voeg hier 2 eetlepels water bij. Roer net zolang tot dit samen een mooi papje wordt. Strijk de bovenkant van de tompoezen hiermee in.

    De tompoezen zijn klaar en kunnen direct gegeten worden!

Do's

  • Neem de tijd voor het maken van de room, daar valt of staat de smaak mee
  • Geef het glazuur eens een feestelijk tintje door een druppel gekleurde vloeistof mee te nemen in het recept. Voor roze glazuur kun je bijvoorbeeld wat bietensap nemen

Don'ts

  • Plaats de bakplaat niet te hoog in de oven, dan bestaat de kans op aanbranden

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!