Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Ontbijt » Hoe bak ik Belgische wafels
4

Hoe bak ik Belgische wafels

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe bak ik Belgische wafels
Onze zuiderburen staan bekend om hun grote frieten, zalige chocolade én Belgische wafels. Gelukkig is het recept hiervan niet geheim en kun jij in het vervolg ook lekker ontbijten met deze wafels. De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 471


Benodigdheden

  • 500 ml melk
  • 300 gram bloem
  • 180 gram boter
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram gewone suiker
  • 10 gram bakpoeder
  • 2 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Snufje zout
  • Beslagkom
  • Pan
  • Garde
  • Wafelijzer

Stappen

  1. Laat de boter smelten

    Pak het pannetje en doe de boter hierin. Houd een heel klein beetje achter om straks het ijzer mee in te vetten. Lat de boter op laag vuur smelten. Let op: het is niet de bedoeling dat de boter bruin wordt!

  2. Bereid de mix

    Pak de mengkom en doe hier het bakpoeder en de bloem in. Roer dit goed door elkaar. Maak vervolgens in het midden een kuiltje. Giet hier voorzichtig de vanillesuiker, suiker (gewone en basterd), eieren, gesmolten boter en het zout in. Gebruik de garde om dit goed door elkaar te roeren.

  3. Voeg de melk toe

    Als het goed is, is het mengsel nu nog een beetje klonterig. Om het glad te maken, voeg je onder het roeren rustig de melk toe. Doe dit in porties. Voeg pas weer een nieuwe portie toe als de vorige portie goed door de mix geroerd is. Roer uiteindelijk net zolang tot het beslag glad en klontjesvrij is.

  4. Laat het beslag rusten

    Als je een gladde mix hebt, zet je de beslagkom even aan de kant. Laat het beslag een kwartiertje rusten.

    Zet ondertussen het wafelijzer aan en smeer de platen in met boter. Dat voorkomt dat de wafels straks aan het ijzer blijven plakken.

  5. Bak de wafels

    Na een kwartier kun je beginnen met het bakken van de wafels. Giet wat beslag op het ijzer en zorg ervoor dat de wafelvakjes goed gevuld zijn. Sluit vervolgens het ijzer en wacht ongeveer vijf minuten. Kijk of de wafels al bruin zijn. Als dit niet het geval is, laat je ze nog vijf minuten zitten.

    Je wafels zijn klaar als ze goudbruin zijn. Serveer ze met stroop, slagroom, aardbeien of poedersuiker. Eet ze het liefst direct op, vers zijn ze het lekkerst.

Do's

  • Gebruik een wafelijzer voor de echte wafelvorm. Zonder smaken ze toch echt minder lekker
  • Serveer de wafels met lekkere stroop of poedersuiker

Don'ts

  • Laat geen klonten in het beslag zitten. Die proef je na het bakken ook nog en zijn niet lekker!

Bron

Meer uitleg

Boter??

door Donna op 13-01-2012 13:37
Ik zou graag gebruik willen maken van het recept, maar er staat niet vermeld hoeveel boter er gebruikt moet worden...? Dit staat wel beschreven in hoe je te werk moet gaan.. Bedankt
Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!