Hoe maak ik komkommers in
Document acties
- Tijdshoeveelheid 2 dagen
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Komkommers
- Mesje
- Natuurazijn
- Suiker
- Water
- Dunschiller
- Zout
- Snijplank of groot bord
- Weckpotten of glazen potjes met metalen schroefdeksel
- Bij weckpotten: voldoende rubberen ringen en klemmen
- Mosterdzaad
- Mierkwortel
- Ui
- Grote pan (liefst 2, maar minimaal 1)
- Soda
- Schone theedoek
- Mes
Stappen
-
Was en ontpit de komkommers
Schil de komkommers en spoel ze nog even goed af. Als er erg veel grond op zit, kun je ze voor het schillen ook nog even afspoelen. Snijd ze vervolgens in de lengte door de helft en verwijder de pitten. Dit doe je het snelst en makkelijkst met een lepel.
-
Zout de komkommers
Snijd de helften van de komkommers vervolgens in stukken van ongeveer 6 centimeter lang en 3 centimeter dik. Leg ze op een groot bord of een snijplank en strooi er zout overheen. Je kunt hiervoor gewoon zout gebruiken, maar ook 'speciaal' zout, zoals zeezout. Laat de komkommers vervolgens een nacht staan.
-
Steriliseer de potten
Als de komkommers een nacht gestaan hebben, kun je ze verder verwerken. Schat in hoeveel potten je ongeveer nodig hebt voor je oogst en doe deze potten met deksels (en in het geval van weckpotten ook met rubberen ringen) in een grote pan. Vul de pan met water en zorg ervoor dat alle potten onder water staan. Voeg een schep soda toe en breng het water aan de kook. Laat het ongeveer 15 minuten doorkoken en haal alles vervolgens weer uit de pan. Zet de potten en deksels ondersteboven op een schone theedoek.
-
Doe de komkommers in de potten
Veeg eventuele sodarestjes (soms blijft er een witte waas achter) met een schone theedoek weg. Spoel de komkommers af, maak ze goed droog en doe ze vervolgens in de potten. Stop er zoveel mogelijk in. Snijd een ui en mierikswortel in fijne stukjes en gebruik deze stukjes met de mosterdzaadjes om de ruimte tussen de komkommers wat op te vullen.
-
Maak een azijnoplossing
De potten moeten afgevuld worden met een azijnoplossing. Voor acht potten van ongeveer een halve liter neem je een halve liter azijn en een liter water. Je kunt ook meer of minder maken, maar zorg altijd voor een verhouding van 1 deel azijn op 2 delen water.
-
Maak de komkommers in
Als je gebruik maakt van weckpotten, dan kun je de zojuist gemaakte azijnoplossing koud bij de komkommers gieten. Zet de potten vervolgens in de weckketel, zorg ervoor dat ze allemaal onder water staan en weck de komkommers 30 minuten bij 90°C.
Gebruik je glazen potten met schroefdeksels, dan moet je het mengsel eerst aan de kook brengen. Laat het mengsel een beetje inkoken en giet het daarna heet over de komkommers. Vul de potten tot de rand, doe direct het deksel erop en zet de potten ondersteboven. Controleer na ongeveer 15 minuten of het deksel vacuüm getrokken is. Als dat het geval is, kun je de potten weer omkeren en op een donkere, droge plek wegzetten.
Do's
- Als je liever een zoete snack van je komkommers maakt, kun je ze ook inmaken in suiker
- In plaats van de hier genoemde kruiden kun je eventueel ook inmaakkruiden gebruiken. Houd dan ongeveer 2 gram kruiden per halve literpot aan
- Controleer af en toe of de weckpotten nog goed dicht zitten
Don'ts
- Stop de komkommers niet nat in de potten, maar maak ze eerst goed droog