Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Wereldkeuken » Aziatisch » Hoe kook ik een supersimpel Indonesisch garnalengerecht
3

Hoe kook ik een supersimpel Indonesisch garnalengerecht

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 15 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kook ik een supersimpel Indonesisch garnalengerecht
Wat ruikt het lekker en wat smaakt het goed: Indonesisch eten. Maar oh wat een ingewikkelde recepten, en dan uren in de keuken? Nee bedankt! Ha, dan ken je de sambal goreng van garnalen nog niet. Het enige ingewikkelde aan dit recept is de hoeveelheid benodigde kruiden. Je maakt het in een handomdraai, vooral als je een staafmixer hebt. Een recept uit het onvolprezen kookboek van Beb Vuyk.

Hoedoe door: Petra Megens

Bekijk het profiel van Petra Megens
Aantal Hoedoes: 17


Benodigdheden

  • 1/4 kg. garnalen
  • 3 eetlepels gesnipperde ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel sambal terasi (of 1 theelepel sambal oelek en 1 theelepel terasi)
  • 1 theelepel laos
  • 1 theelepel Javaanse suiker (bruine basterdsuiker mag ook)
  • 1/2 eetlepel keukentamarinde
  • 1/8 blok santen
  • 1 spriet sereh of sap van een kwart citroen
  • 1 salamblaadje (laurier mag ook)
  • 2 djeroek poeroetblaadjes
  • 4 eetlepels olie
  • zout

Stappen

  1. Wrijf uisnippers, knoflook, sambal, laos, suiker en zout tesamen tot een brij

    Traditioneel doe je dit in een tjobèk: een stenen kom met een stenen stamper. Kan je je lekker mee uitleven, maar het duurt een tijd voor je klaar bent. Met een staafmixer gaat het mega-snel en moeiteloos.

  2. Fruit de kruidenbrij in de olie tot de uien geel zijn

    Af en toe op de bodem van de pan roeren om aanbakken te voorkomen.

  3. Doe er de garnalen bij en fruit ze nog even mee

    Nog steeds af en toe op de bodem roeren.

  4. Voeg de rest van de ingrediënten toe

    Doe er de keukentamarinde bij, het blokje santen, citroen, salam en de djeroek poeroet.

  5. Laat 5 à 6 minuten stoven

    De sambal goreng mag nog even stoven tot de santenolie boven komt drijven.

    Nog een keer doorroeren en klaar.

Do's

  • Gebruik de staafmixer als een stamper: zet hem enkele keren heel kort (een of twee seconden) in het uien- en kruidenmengsel.

Don'ts

  • Gebruik de staafmixer niet te lang. De kruidenbrij moet dikkig blijven. Hij mag niet een waterdun papje worden.

Bron

Beb Vuyk, Groot Indonesisch Kookboek. Kosmos, Utrecht/Antwerpen, 1987 (negentiende druk)
Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!