Hoe maak ik Surinaamse roti
Document acties
- Tijdshoeveelheid 45 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- 300 ml water
- 75 gram gele spliterwten
- 15 gram zout
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel komijnzaad
- 1 Madame Jeanette-peper (een gele chilipeper, verkrijgbaar in de toko)
- Snufje bloem
- Kom
- Pan
- Keukenmachine
- Mes
- Koekenpan
- Olie
- Deegroller
Stappen
-
Kneed het deeg
Doe het zelfrijzend bakmeel in een kom en maak hier een kuiltje in. Giet het water en het zout erin en kneed het geheel tot een soepel deeg. Je kunt hier eventueel ook de broodbakmachine voor gebruiken. Zet deze dan op het programma 'kneden', of 'deeg'.
-
Kook de erwten
Zet een pan water op het vuur en kook daarin de erwten ongeveer 20 tot 25 minuten. De erwten moeten net gaar zijn. Ze mogen niet te gaar zijn, maar zeker ook niet te hard. Zodra ze goed zijn, kun je ze uit laten stomen. Laat ze niet in het water staan.
-
Maak de kruidenmix
Snijd de Madame Jeanette-peper en knoflook in stukjes en doe dit, samen met het komijnzaad en de erwten in de keukenmachine. Hak alles goed fijn, tot het een mooie geelgekleurde kruidenmix is.
-
Maak de roti
Maak vervolgens balletjes van het deeg. Uit deze hoeveelheid deeg kun je er ongeveer 12 maken. Druk met je duim in elk balletje en vul het balletje met de kruidenmix. Knijp het balletje vervolgens weer dicht en kneed het nog even goed. Rol de bal vervolgens uit tot een platte pannenkoek. Bestuif hiervoor het aanrechtblad en gebruik een deegroller.
-
Bak de roti
Verhit vervolgens wat olie in de pan en bak de roti hierin mooi goudbruin. Gebruik niet te veel olie, dan worden ze vet. Heb je toch iets te veel gebruikt, laat de roti dan even uitlekken op een stukje keukenpapier.
Serveer de roti bij masala kip of een andere lekkernij. Eet smakelijk!
Do's
- Roti smaakt ook lekker met banaan of andere vruchten
- Maak direct een flinke voorraad en vries in wat je over hebt
- Maak ook eens roti als hapje tussendoor, bijvoorbeeld met kruidige geitenkaas
Don'ts
- Koop roti niet kant-en-klaar, dat is vaak veel taaier en heeft lang niet zoveel smaak
Meer uitleg
- Een keertje mee kijken in de keuken kan via dit filmpje (Engels)
- Hier vind je een aantal andere smakelijke hapjes uit de Surinaamse keuken