Hoe kook ik risotto rijst
Document acties
- Tijdshoeveelheid 30 minuten
- Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Benodigdheden
- 250 gram Risotto rijst
- 1,5 liter bouillon
- 1 ui
- Teentje knoflook
- Klontje (room)
- 25 gram gedroogde paddenstoelen
- 25 gram Parmezaanse kaas
- Pan
Stappen
-
Kook de bouillon
Breng de bouillon zachtjes aan de kook. Pers het teentje knoflook of snijd het in kleine stukjes en voeg het samen met de gedroogde paddenstoelen toe aan de bouillon. Laat alles een half uurtje op het vuur staan.
-
Fruit een uitje
Doe de boter of een flinke hoeveelheid olijfolie in een hapjespan. Verhit dit goed. Voeg een fijngesneden uitje toe en fruit de ui. Als de ui een beetje zacht geworden is, kun je de risottorijst toevoegen.
-
Bereid de risotto
Als de risotto in de pan zit, roer alles dan goed door, zodat alle korrels door de boter of olie geroerd zijn. Voeg dan een flinke lepel bouillon toe aan de rijst. Roer voorzichtig en wacht tot al het vocht is opgenomen. Zorg er steeds voor dat de rijst een klein beetje bolt. Herhaal dit net zo lang tot de risotto zacht is. Let wel op dat het niet te papperig wordt; de rijst moet 'al dente' (beetgaar) worden.
-
Voeg smaakmakers toe
Om de risotto een extra lekkere smaak te geven, roer je er op het laatst de Parmezaanse kaas doorheen. Voeg eventueel ook nog een klontje boter toe, om de risotto wat romiger te maken.
Do's
- De boter mag ook vervangen worden door olijfolie. Een alternatief is een deel olie en een deel boter
Don'ts
- Voeg niet te veel bouillon toe. Het is niet per se nodig om de volledige anderhalve liter toe te voegen; blijf de risotto proeven, zodat je weet wanneer je moet stoppen