Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Wereldkeuken » Italiaans » Hoe maak ik een lasagna

Hoe maak ik een lasagna

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 60 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Alle Italiaanse gerechten hebben veel verschillende recepten. Dit komt vooral door de Italianen zelf, omdat het recept van een bepaald gerecht is gebonden aan de streek, de stad, dorp of zelfs de familie. Zo zijn er veel verschillende manieren om een lasagne al ragu’ (lasagne alla bolognese), een lasagne alla siciliana of een lasagne alla napoletana te maken. Zelf heb ik ook mijn eigen recept om lasagne te maken, wat misschien wel te omschrijven is als een combinatie van de bolognese, Siciliaanse en Napolitaanse lasagne. Omdat dat een beetje een lange naam zou worden, heb ik het ‘lasagne di Elisabetta’ genoemd! Ik maak vaak een hele schaal. Omdat er eters komen of om het in te vriezen. Lekker makkelijk als je een keer geen zin hebt om te koken: even laten ontdooien en opwarmen in de oven (of magnetron). Buon apettito!

Hoedoe door: Ecassa Cino

Bekijk het profiel van Ecassa Cino
Aantal Hoedoes: 3


Benodigdheden

  • Voor de bechamelsaus:
  • 50 gram (room)boter plus iets extra
  • 50 gram bloem
  • 500 ml melk
  • beetje nootmuskaat
  • zout en peper
  • Voor de tomatensaus:
  • olijfolie
  • 1 uitje
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 teen knoflook
  • 1 liter passata (gezeefde tomaten, 2 kartonnen pakjes)
  • 300 gram rundergehakt
  • zout en peper
  • Voor de lasagne:
  • 10-12 kant-en-klare lasagne bladen (verse lasagnebladen kan natuurlijk ook!)
  • 3 hardgekookte eieren, gepeld en in plakjes gesneden
  • 25 gram geraspte Parmezaanse kaas (of Gran Padano)
  • 600 gram verse spinazie*, geslonken en uitgelekt. Je kan ook een pak diepvriesspinazie gebruiken (à 450 gram), ontdooit en uitgelekt

Stappen

  1. Stap 1 Maak Bechamelsaus

    Smelt de boter in een pan en doe vervolgens al roerend met een garde de bloem erbij. Giet dan direct al roerende de melk er rustig doorheen (het moet een homogeen geheel worden). Breng op smaak met zout, peper en een beetje nootmuskaat. Laat het ongeveer 15 minuten op een zacht vuurtje staan. Mocht het iets te dik worden, voeg dan een klein beetje water toe. Is het juist te dun, voeg dan wat bloem toe.

  2. Stap 2 Maak tomatensaus

    Hak de ui, wortel en bleekselderij heel fijn. Fruit het  zo’n 10 minuten in wat olijfolie in een pan.  Voeg dan de knoflook toe en na een minuut de passata. Breng op smaak met zout en peper en laat het een half uur tot drie kwartier pruttelen.

  3. Stap 3 Maak de lasagna

    Vet een schaal in met wat boter en doe een heel dun laagje tomatensaus over de bodem. Leg daarboven wat lasagnebladen, dan 1/3 van de bechamelsaus, 1/3 van de tomatensaus en vervolgens de helft van de geraspte kaas.

    Doe er vervolgens weer een laag bladen bovenop, dezelfde hoeveelheid bechamelsaus, de spinazie, de plakjes eieren, dezelfde hoeveelheid tomatensaus, de rest van de kaas en bedek weer met een laag bladen. Doe hierboven de rest van de tomatensaus en als laatste de bechamelsaus. Doe er een paar blokjes boter boven en doe in een voorverwarmde oven 30 minuten op 180 graden.

Do's

  • Varieer met andere ingrediënten; als je de basis eenmaal onder de knie hebt, dan is dit het ideale gerecht om bijvoorbeeld restjes in te verwerken

Don'ts

  • Laat je niet verleiden tot het gebruik van een mix. De lekkerste lasagnasaus maak je echt zelf. En dat is vaak nog veel voordeliger ook
Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!