Hoe maak ik een lasagna
Document acties
- Tijdshoeveelheid 60 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Voor de bechamelsaus:
- 50 gram (room)boter plus iets extra
- 50 gram bloem
- 500 ml melk
- beetje nootmuskaat
- zout en peper
- Voor de tomatensaus:
- olijfolie
- 1 uitje
- 1 wortel
- 1 stengel bleekselderij
- 1 teen knoflook
- 1 liter passata (gezeefde tomaten, 2 kartonnen pakjes)
- 300 gram rundergehakt
- zout en peper
- Voor de lasagne:
- 10-12 kant-en-klare lasagne bladen (verse lasagnebladen kan natuurlijk ook!)
- 3 hardgekookte eieren, gepeld en in plakjes gesneden
- 25 gram geraspte Parmezaanse kaas (of Gran Padano)
- 600 gram verse spinazie*, geslonken en uitgelekt. Je kan ook een pak diepvriesspinazie gebruiken (à 450 gram), ontdooit en uitgelekt
Stappen
-
Stap 1 Maak Bechamelsaus
Smelt de boter in een pan en doe vervolgens al roerend met een garde de bloem erbij. Giet dan direct al roerende de melk er rustig doorheen (het moet een homogeen geheel worden). Breng op smaak met zout, peper en een beetje nootmuskaat. Laat het ongeveer 15 minuten op een zacht vuurtje staan. Mocht het iets te dik worden, voeg dan een klein beetje water toe. Is het juist te dun, voeg dan wat bloem toe.
-
Stap 2 Maak tomatensaus
Hak de ui, wortel en bleekselderij heel fijn. Fruit het zo’n 10 minuten in wat olijfolie in een pan. Voeg dan de knoflook toe en na een minuut de passata. Breng op smaak met zout en peper en laat het een half uur tot drie kwartier pruttelen.
-
Stap 3 Maak de lasagna
Vet een schaal in met wat boter en doe een heel dun laagje tomatensaus over de bodem. Leg daarboven wat lasagnebladen, dan 1/3 van de bechamelsaus, 1/3 van de tomatensaus en vervolgens de helft van de geraspte kaas.
Doe er vervolgens weer een laag bladen bovenop, dezelfde hoeveelheid bechamelsaus, de spinazie, de plakjes eieren, dezelfde hoeveelheid tomatensaus, de rest van de kaas en bedek weer met een laag bladen. Doe hierboven de rest van de tomatensaus en als laatste de bechamelsaus. Doe er een paar blokjes boter boven en doe in een voorverwarmde oven 30 minuten op 180 graden.
Do's
- Varieer met andere ingrediënten; als je de basis eenmaal onder de knie hebt, dan is dit het ideale gerecht om bijvoorbeeld restjes in te verwerken
Don'ts
- Laat je niet verleiden tot het gebruik van een mix. De lekkerste lasagnasaus maak je echt zelf. En dat is vaak nog veel voordeliger ook