Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Kinderen » Hoe bepaal ik of ik mijn kind laat vaccineren

Hoe bepaal ik of ik mijn kind laat vaccineren

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Ongeveer 6 weken na de geboorte van je baby krijg je een set oproepkaarten voor het (gratis) vaccinatieprogramma van de overheid. Hoewel je de set automatisch krijgt toegestuurd, ben je niet verplicht je kind te laten vaccineren. Hoewel veel ouders het inenten van hun kind als vanzelfsprekend beschouwen, zijn er ook steeds meer die besluiten hun kind niet of gedeeltelijk te laten vaccineren. Waar moet je aan denken om een goede afweging te kunnen maken? Hoe kom je tot een verantwoorde keuze? Hester Visser, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) geeft een aantal praktische handvatten. "Of je nu besluit je kind volledig, deels of helemaal niet te laten inenten, belangrijk is dat je dit besluit weloverwogen neemt, want als ouder ben je verantwoordelijk voor de gezondheid van je kind."

Hoedoe door: Marieke van Oosterhout

Bekijk het profiel van Marieke van Oosterhout
Aantal Hoedoes: 24


Stappen

  1. Verzamel zoveel mogelijk informatie

    Tegen welke ziektes wordt mijn kind ingeënt? Waarom? Welke ingrediënten bevatten de vaccinaties en wat zijn de (mogelijke) bijwerkingen en risico’s? Raadpleeg diverse bronnen, zodat je een goed beeld krijgt van de argumenten van voor- en tegenstanders en andere critici. Ga ook na welke alternatieven je hebt. Vaak denken ouders dat ze niet van het rijksvaccinatieprogramma kunnen afwijken, maar dat is een misvatting. Je kunt bijvoorbeeld besluiten dat je begint met vaccineren na de eerste verjaardag van je kind, of je laat meer tijd tussen de diverse inentingen. Ook kun je ervoor kiezen bepaalde vaccinaties achterwege te laten.

  2. Zijn er onduidelijkheden, vraag aanvullende informatie

    Als je nog twijfelt of specifieke vragen hebt over jouw situatie, kun je natuurlijk contact opnemen met de verpleegkundige van het consultatiebureau, GGD, huisarts, homeopaat of osteopaat. Wie je ook consulteert, houd er rekening mee dat ieder deskundig is op zijn of haar vakgebied. Het beste is dan ook meerdere deskundigen uit verschillende disciplines te raadplegen.

  3. Ga in gesprek met je partner

    Neem de verzamelde informatie samen met je partner door. Het is belangrijk dat jullie samen tot een weloverwogen keuze komen. Kom je er samen niet uit, laat het onderwerp dan even rusten en kom er op een later moment op terug. Wacht met inenten totdat jullie zeker weten wat jullie willen.

Do's

  • Lees de bijsluiters van de vaccins. Deze kun je bij het consultatiebureau opvragen of downloaden op de site van het rijksvaccinatieprogramma of de NVKP (onder ‘ziektes en vaccins’).
  • Op de diverse zwangerschap- en babysites kun je – anoniem – met andere ouders discussiëren over het wel of niet laten inenten van je kind.

Don'ts

  • Accepteren dat je kind wordt geweigerd voor het kinderdagverblijf omdat het niet ingeënt is. In Nederland heb je als ouder de vrije keuze of je je kind wel of niet laat vaccineren. Documenten die je verplicht moet ondertekenen bij afwijking van het rijksvaccinatieprogramma missen een juridische basis.

Bron

Interview met Hester Visser, voorzitter van de NVKP (juli 2008)

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!