Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Kinderen » Hoe ga ik het beste om met een hoogsensitief kind

Hoe ga ik het beste om met een hoogsensitief kind

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoogsensitieve kinderen hebben het niet altijd makkelijk: ze zijn veel gevoeliger, waardoor ze dagelijks met enorm veel impulsen te maken krijgen. Dit zorgt er weer voor dat ze sneller moe zijn. Bovendien maakt het ze anders dan andere kinderen, wat soms voor onzekerheid kan zorgen. Een goede begeleiding van hoogsensitieve (of hooggevoelige) kinderen kan een wereld van verschil betekenen.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Stappen

  1. Let goed op

    Hooggevoeligheid is iets waarmee je geboren wordt. Als je kind hoogsensitief is, dan zul je dit al vanaf jonge leeftijd kunnen zien. Let hier daarom goed op. Signalen dat je kind hoogsensitief is, zijn:

    • Nieuwsgierigheid: hoogsensitieve kinderen willen vaak veel meer over hun omgeving weten dan andere kinderen. Bovendien slaan ze alles goed op, twee keer uitleggen hoeft dus meestal niet.
    • Opmerkzaamheid: hoogsensitieve kinderen merken meer op dan 'gewone' kinderen. Dit zorgt er echter ook weer voor dat ze sneller moe zijn en dat ze vaker rust nodig hebben om al deze informatie te verwerken.
    • Gevoelig voor het gevoel van anderen: omdat hoogsensitieve kinderen meer aanvoelen dan andere kinderen, kunnen ze vaak ook aanvoelen hoe andere mensen zich voelen.
    • Veel fantasie: kinderen die hooggevoelig zijn, hebben vaak een grote fantasie. In sommige gevallen vluchten ze zelfs in die fantasie
    • Veel nadenken: omdat hooggevoelige kinderen meer oppikken, hebben ze ook meer stof om over na te denken. Bovendien proberen ze continu verbanden te leggen tussen gebeurtenissen.


    Heb je het gevoel dat je kind hoogsensitief kan zijn, maar weet je het niet zeker? Laat dan een test uitvoeren die uitsluitsel geeft.

  2. Ga serieus met je kind om

    Hoogsensitieve kinderen zijn scherper en dat zorgt er ook voor dat ze meer van de problemen van de wereld zien. Deze problemen kunnen heel beangstigend zijn. Ga hier daarom serieus mee om. Doe het niet af met 'Dat komt wel goed', maar probeer een bevredigend antwoord te geven. Houd wel rekening met de leeftijd van je kind; ook hoogsensitieve kinderen zijn natuurlijk gewoon kinderen.

  3. Zorg voor een veilige omgeving

    Alle kinderen hebben een veilige omgeving nodig, maar hoogsensitieve kinderen zijn hier extra gevoelig voor. Gebruik als 'richtlijn' het vertrouwde Rust, Reinheid en Regelmaat. Vaste patronen zorgen ervoor dat je kind in ieder geval thuis weet waar het aan toe is en dat is prettig, zeker als een deel van de dag wordt doorgebracht op een plek waar de indrukken elkaar snel opvolgen, zoals op school.

  4. Stel duidelijke grenzen

    Ze maken deel uit van een veilige omgeving, maar zijn zo belangrijk dat we ze nog even apart noemen: stel duidelijke grenzen. Hoogsensitieve kinderen hebben extra behoefte aan grenzen, waaraan ze houvast hebben.

    Het is echter wel belangrijk dat je de grenzen op een normale manier vaststelt. Emotionele uitvallen en strenge straffen kunnen ervoor zorgen dat je kind lang van slag zijn. Probeer je grenzen daarom aan te geven door rustig te praten en door duidelijk te zijn. Met dat laatste bedoelen we vooral: zeg niet wat er NIET moet gebeuren, maar juist wat WEL de bedoeling is. Niet: 'Niet op de bank springen', maar 'Ga op de bank zitten', bijvoorbeeld.

  5. Stel extra rustmomentjes in

    Rusten is voor hoogsensitieve kinderen belangrijk. Nu is het natuurlijk niet leuk voor ze, als ze steeds naar bed worden gebracht. Stel daarom zelf extra rustmomentjes in, door er bijvoorbeeld een gewoonte van te maken dat jullie na school samen wat drinken en even gezellig praten. Ook het naar-bed-ritueel rustig uitvoeren, bijvoorbeeld met een verhaaltje, kan erg belangrijk zijn.

  6. Zorg goed voor jezelf

    Je kunt je kind geen veilige, stabiele omgeving bieden als je zelf op je tenen loopt. Zorg dus ook goed voor jezelf. Zorg zelf ook voor Rust, Reinheid en Regelmaat en je zult merken dat jullie daar allemaal van profiteren.

  7. Blijf je kind stimuleren

    Hoogsensitiviteit kan zwaar zijn, maar het kan ook een verrijking zijn. Als je er in slaagt om je kind een veilige en stabiele omgeving te bieden, en het in zijn of haar mogelijkheden stimuleert en motiveert, dan kunnen ze andere kinderen snel voorbij schieten. Eventueel kun je hiervoor ook contact opnemen met de school van je kind, zodat de begeleiding die je thuis geeft, ook daar voort kan worden gezet.

  8. Blijf op de hoogte

    Er wordt steeds meer onderzoek uitgevoerd naar hoogsensitieve kinderen en de manier waarop je het beste met ze om kunt gaan. Blijf daarom op de hoogte van ontwikkelingen. Dit kan via diverse verenigingen en fora. Zo ontmoet je vaak ook andere mensen met hoogsensitieve kinderen, waarmee je gemakkelijk ervaringen uit kunt wisselen!

Bron

Meer uitleg