Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Relaties » Hoe behoud ik mijn relatie
4

Hoe behoud ik mijn relatie

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe behoud ik mijn relatie
Wat is het geheim van een eeuwigdurende relatie? Als we dat wisten, zouden er minder stranden en zou ons veel liefdesleed bespaard blijven. Om nog maar te zwijgen van nare scheidingen waarbij ook nog eens kinderen in het spel zijn. Helaas bestaat er geen kant-en-klaar recept om een relatie staande te houden, want iedere situatie en elk stel is anders. Volgens Irene Dorrestijn, psychosociaal therapeute en coach, slaagt een relatie alleen als je bereid bent om er samen aan te werken: “In een relatie gaat het om respect, empathie en aandacht. Communiceer met elkaar en ga confrontaties niet uit de weg.”

Hoedoe door: F. Nelissen

Bekijk het profiel van F. Nelissen
Aantal Hoedoes: 23


Benodigdheden

  • Aandacht
  • Gevoel (en in contact zijn daarmee)
  • Respect

Stappen

  1. Verken elkaars grenzen

    ‘Liefde maakt blind’. Een gezegde dat een diepe waarheid in zich draagt. In de eerste fase van grootse verliefdheid overschaduwt de fysieke aantrekkingskracht doorgaans alle persoonlijke ‘mankementjes’ van ‘die ene’. We zweven van de ene ontmoeting naar de andere en voor je het weet is er een jaar of wat voorbij. Tot de bril een paar barstjes begint te vertonen en ook de persoonlijkheid wat meer kans krijgt om door te schemeren: het begin van de volgende fase. Irene: “Als de verliefdheid wat is weggeëbd, begint de fase waarin je elkaar écht gaat leren kennen. In een relatie komen twee mensen en dus ook twee persoonlijkheden bij elkaar. Met ieder hun eigen imperfecties, wensen en levenservaring. Wie ben je nu echt, wat vind je prettig en vooral ook, wat niet? Geef je eigen grenzen aan en zoek die van de ander op. Maak dingen bespreekbaar. Het geeft misschien even een hoop gedoe, maar wie heeft gezegd dat een relatie gemakkelijk moet zijn? We kunnen allemaal gezellig met elkaar een biertje in de kroeg drinken, maar waar een goede relatie om draait is hoe je je tot elkaar verhoudt in moeilijke tijden.”

  2. Ga de confrontatie aan

    Het lijkt het ideaal, een stel dat nooit een ruzie of flinke discussie heeft. Maar stellen die confrontaties uit de weg gaan, leggen volgens Irene een tijdbom onder hun eigen relatie. “Want langzaam maar zeker, kunnen deze relaties uit elkaar groeien. Vaak zie je dan dat mensen alsnog na een jaar of tien uit elkaar gaan, niet zelden omdat er een ander in het spel is. Durven we het écht ergens over te hebben? Te praten over wat ons dwars zit? Doen we dat niet, dan verliezen we het echte emotionele contact. Ga de confrontatie met elkaar aan, ook als het iets is waar je je misschien voor doodschaamt.”

    Maar wat als je het moeilijk vind om over je gevoelens te praten? Of als het misschien helemaal niet lukt? Irene: “Vind je het moeilijk, vraag je dan af waarom dat zo is. Ben je niet ‘happy’ met jezelf en durf je je daarom niet te laten zien? Vaak ben je al een hele stap verder als je het antwoord op die vraag hebt. Zelf gebruik ik verschillende oefeningen om mensen over de drempel te helpen, zoals de ‘gevoelsanalyse’. Die bestaat uit tien vragen die mensen gedurende een bepaalde periode elke dag moeten beantwoorden. Het dwingt ze om hun gevoel, letterlijk, in kaart te brengen. Daarnaast heb je mensen die helemaal niet in contact staan met hun gevoel, die er niet bij kunnen komen.  Vaak verwijs ik hen door  naar een haptonoom of emotioneel lichaamswerker die hen verder kan helpen om een brug te slaan tussen verstand en gevoel.

  3. Geef echte aandacht

    Je komt thuis, geeft je partner een vluchtige kus op de wang en vraagt: “Hoe was je dag?” Om je vervolgens met de afstandbediening voor de televisie te installeren. Het is misschien een clichévoorbeeld, maar elkaar aandacht geven gaat verder dan vragen naar het verloop van iemands dag, naar wat iemand heeft ‘gedaan’. Irene: ”In een relatie zijn drie dingen van levensbelang: respect, empathie en aandacht. Respect voor wie de ander is als persoon en waardering voor wat hij of zij doet.  Vraag eens door: hoe gaat het nu écht met je? Leef je in in de ander en probeer je voor te stellen hoe die zich voelt. Zo houd je contact en weet je wat er in de ander omgaat. En kun je hem/haar bovendien ondersteunen bij eventuele problemen die spelen in privé of zakelijke kring.”

Do's

  • Maak jezelf gelukkig en laat het niet van je partner afhangen.
  • Geef er in een moeilijke situatie niet te snel de brui aan. Ga in gesprek en praat het uit.
  • Wijs niet altijd naar de ander, maar kijk ook naar jezelf. Bedenk of je in je eigen gedrag iets kunt veranderen.
  • Eet niet voor de televisie, maar aan tafel. Zo kun je tenminste een ‘echt’ gesprek voeren.
  • Ga een confrontatie aan zonder verwijten te maken als 'Jij hebt niet genoeg aandacht voor me.' Met de boodschap ‘Ik voel me de laatste tijd verdrietig, omdat we zo weinig tijd samen hebben’ bereik je veel meer. Probeer de vraag die onder het verwijt ligt op te sporen. Dus ‘ik zou het prettig vinden als we meer echte tijd aan elkaar zouden besteden’.
  • Probeer het bij jezelf te houden (gebruik de ik-vorm) en begin met ’Ik vind het moeilijk dat…’ of ’Ik vind het pijnlijk dat…’
  • Wordt het je even teveel? Neem een time-out om te voorkomen dat je dingen roept die je helemaal niet meent.
  • Heb je ruzie over bijvoorbeeld de afwas? De échte oorzaak van de ruzie zal waarschijnlijk een andere zijn (’ik voel me overal verantwoordelijk voor en dat gevoel drukt zwaar op me’). Probeer daar over te praten.

Don'ts

  • Denk niet dat je in een romantische film zit. Mensen stellen tegenwoordig hoge eisen aan hun relatie: het moet voldoen aan het ideaalplaatje ons wordt voorgehouden. Zo niet, dan kunnen we er beter meteen mee stoppen. Helaas leven we niet in een film en moeten we blijven werken aan onze relatie.
  • Streef niet naar een symbiotische relatie waarin je volledig in elkaar opgaat. Het is niet gezond en bovendien niet reëel. Daarvoor zijn er gewoonweg teveel belemmeringen.

Meer uitleg