Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Rouw » Hoe vertel ik mijn kind dat iemand dood is

Hoe vertel ik mijn kind dat iemand dood is

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe vertel je je kind dat oma dood is? Of dat papa nooit meer terug komt? Jonge kinderen hebben een heel ander besef van tijd, waardoor het soms moeilijk is om duidelijk te maken dat 'nooit meer' écht 'nooit meer' is.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Tijd
  • Aandacht

Stappen

  1. Ga er even voor zitten

    Kinderen zijn over het algemeen met heel veel dingen tegelijk bezig. Als je wilt vertellen dat iemand is overleden, dan beseffen ze niet altijd dat dit belangrijk is. Daarom is het goed om echt om aandacht te vragen. Een manier om dat te doen is je kind op schoot te nemen en bijvoorbeeld zijn of haar handen vast te houden, zodat je min of meer aandacht afdwingt. Geef ook aan dat je iets ergs wilt vertellen.

    In de meeste gevallen is dit genoeg om tenminste even de aandacht van je kind vast te houden. Heeft je kind op het moment echt helemaal geen aandacht voor je, probeer het dan later nog een keer. Doorgaan heeft weinig zin en levert jou waarschijnlijk ook alleen maar frustratie op.

  2. Leg het uit

    'Dood' is voor kinderen - en zeker voor jonge kinderen - een wat abstract begrip. Het zegt ze niets. Leg het dus uit. Zeg eerst dat bijvoorbeeld opa dood is en dat dat betekent dat hij helemaal niets meer voelt. Als de overledene eerder al ziek was, dan kun je vertellen dat die nu geen pijn meer heeft. Focus op de positieve punten, maar maak ook duidelijk dat 'dood' niet meer bij deze wereld hoort: geen ademhaling meer, geen bezoekjes meer, enzovoorts.

  3. Beantwoord vragen

    Kinderen zitten vol met vragen. Laat je niet afschrikken, maar beantwoord ze zo goed mogelijk. Draai er niet om heen en maak het niet mooier dan het is. Bereid je voor op vragen als: 'Hoe lang duurt dat, dood?' of 'En hoe zit het met mijn verjaardagsfeestje?'

    Deze vragen zullen nu naar voren komen, maar in de periode na het overlijden waarschijnlijk ook. Het kan zijn dat je sommige antwoorden heel vaak moet herhalen. Doe dat gewoon; je kind vraagt er niet om om jou te pesten, maar begrijpt gewoon nog niet helemaal wat 'dood' en 'nooit meer' is.

  4. Maak je kind deelgenoot van het proces

    Om een beter idee te krijgen van 'dood', is het belangrijk dat je je kind deelgenoot maakt van het proces rondom de dood. Denk hierbij aan een speciale rol tijdens de begrafenis, het maken van een laatste tekening, het leggen van een roos op de kist, enzovoorts. Als je denkt dat het verstandig is, kun je ook samen daadwerkelijk afscheid nemen van de overledene. Dit is uiteraard alleen aan te raden als de overledene ook nog goed herkenbaar is.

  5. Stel een ritueel in

    Juist als kinderen op jonge leeftijd iemand verliezen, is het belangrijk dat je die persoon op een bepaalde manier levend voor ze houdt. Dit kan door een ritueel in te stellen. Ga bijvoorbeeld jaarlijks naar het graf, steek regelmatig een kaarsje aan of doe samen iets dat jullie doet denken aan de overledene. Het maakt niet uit wat je doet, zolang het maar iets is dat de herinnering levend houdt en je kind het gevoel heeft dat hij of zij de overledene toch beter leert kennen, ondanks dat deze dood is.

  6. Houd je kind in de gaten

    Kinderen reageren allemaal op hun eigen manier. Zodra ze door hebben dat bepaalde dingen niet meer kunnen of niet meer gebeuren, omdat iemand dood is, kunnen ze daar boos, verdrietig of gefrustreerd van worden. Geef je kind de ruimte om dat te uiten, maar houd het ook goed in de gaten. Het kan zijn dat professionele hulp op een bepaald moment nodig is. Probeer je kind in ieder geval niet van het verdriet af te leiden, zeker niet met eten. Dan wordt namelijk onbewust de link gelegd tussen 'troosten' en 'eten', iets dat op latere leeftijd nog grote gevolgen kan hebben.

Do's

  • Geef je kind de kans om vragen te stellen en beantwoord die ook zo goed mogelijk
  • Laat kinderen op hun eigen manier rouwen; dat ze ook gewoon lekker spelen wil niet zeggen dat ze geen verdriet hebben

Don'ts

  • Houd je niet in: het is goed als je laat zien wat een overlijden met jou doet

Bron

O.a. Rouw bij kinderen op Peuteren.nl

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!