Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Uit elkaar en scheiden » Hoe kan ik een samenlevingscontract ontbinden
4

Hoe kan ik een samenlevingscontract ontbinden

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 10 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Als je wel samenwoont, maar niet trouwt, kan het verstandig zijn om een samenlevingscontract af te sluiten. Daarin maak je afspraken over het samenleven, maar ook over de manier waarop je uit elkaar gaat, mocht het zover komen. Als je uit elkaar gaat, dan zul je dat samenlevingscontract moeten ontbinden. Hoe je dat doet, lees je hier.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Jouw samenlevingscontract

Stappen

  1. Lees je samenlevingscontract door

    Een samenlevingscontract stel je over het algemeen op in een periode dat het goed gaat met je relatie: je wilt samen gaan wonen en daar duidelijke afspraken over maken. Daarna denken de meeste mensen er niet zoveel meer over na, tot het moment komt dat het ontbonden moet worden. Dan is het handig om jouw kopie toch nog eens even goed door te lezen. Wat heb je eigenlijk afgesproken? Wat betekent dat voor jouw situatie?

    Meestal zijn in een samenlevingscontract afspraken opgenomen over:

    • de verdeling van de kosten van boodschappen, woonlasten, enzovoorts
    • de bankrekening(en)
    • wat er met gemeenschappelijk bezit gebeurt bij overlijden
    • de kosten voor de kinderen
    • de verdeling bij het beëindigen van de relatie


    Ook biedt een dergelijk contract ruimte om af te bakenen met welk bezit (vermogen, huis) je de relatie bent aangegaan. Mochten jullie uit elkaar gaan, dan kun je afspreken dat beide partners hun eigen vermogen houden.

  2. Zet alles op een rijtje

    Maak een overzicht van de afspraken die gemaakt zijn en zet erbij wat dat voor jou betekent. Als je bijvoorbeeld bij je partner bent ingetrokken, kan het zijn dat je afgesproken hebt dat jij op zoek gaat naar nieuwe woonruimte. Noteer ook zaken waarover geen afspraken zijn gemaakt, bijvoorbeeld omdat ze toen nog niet relevant leken. Dit kan bijvoorbeeld gaan om voogdij over de kinderen die er toen nog niet waren, of de verdeling van een erfenis die pas later vrij kwam.

  3. Maak aanvullende afspraken

    Maak vervolgens zo snel mogelijk aanvullende afspraken met je ex-partner, over de zaken die niet via het samenlevingscontract geregeld waren. Zet deze afspraken op papier en neem ze per direct in acht. Als jullie kinderen hebben, zullen jullie hierover afspraken moeten maken in een ouderschapsplan. Dat plan bevat onder meer afspraken over de opvoeding en kinderalimentatie.

    Hebben jullie tijdens jullie leven samen een aanzienlijk vermogen opgebouwd? Maak dan duidelijke afspraken over de verdeling. Dit kan wel geregeld worden via de notaris, middels een bindend convenant.

    Heb je samen een huis? Dan heb je twee opties: de één koopt de ander uit en ontslaat deze van de hoofdelijke aansprakelijkheid, of het huis gaat in de verkoop. Mochten jullie hier zelf niet uitkomen, dan kan een rechter hier ook uitspraak over doen.

  4. Ontbind het contract

    Zodra je in beeld hebt wat er allemaal gaat veranderen, is het belangrijk om je contract te ontbinden. Vanaf dan telt namelijk je nieuwe situatie, los van elkaar, stappen nemen om voor jezelf een nieuwe toekomst te scheppen.

    In het samenlevingscontract is meestal opgenomen hoe je het contract kunt ontbinden. In veel gevallen wordt de samenleving beëindigd op het moment dat jullie ook niet meer samenwonen. Een andere optie is per aangetekende brief. Die stuur je naar je ex-partner. Bewaar het bewijsje van verzending en stuur een exemplaar per aangetekende én gewone post.

    Voor het ontbinden van een samenlevingscontract heb je geen notaris nodig.

Do's

  • Zorg ervoor dat je een samenlevingscontract hebt, zodat je daar op terug kunt grijpen
  • Houd je aan de spelregels van het contract, ook als het je bij nader inzien niet zo goed uitkomt
  • Gaat het juist helemaal niet slecht met je relatie, maar wil je het contract ontbinden omdat je gaat trouwen? Dan hoef je niets te doen. Het samenlevingscontract vervalt automatisch bij een huwelijk (of overlijden)

Don'ts

  • Probeer niet onder eerdere afspraken uit te komen, ondanks de omstandigheden

Bron