Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Sociale vaardigheden » Hoe maak ik een praatje

Hoe maak ik een praatje

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 4 uren
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Een praatje maken klinkt zo onschuldig, maar bij sommige mensen staat alleen al bij het idee het zweet in de handen. Want hoe begin je een gesprek? Hoe blijft het interessant? En hoe voorkom je die akelige stiltes? Is een praatje houden niet echt jouw ding, dan moet je die vaardigheid gewoon trainen. Net zoals je doet als je een sollicitatiegesprek hebt. Hoedoe legt je uit hoe!

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Gesprekswegwijzer
  • Zelfvertrouwen
  • Luisterend oor
  • Eventueel: gesprekspartner om op te oefenen

Stappen

  1. Weet wie je bent

    Misschien een gekke eerste stap, want wie zou jou beter kennen dan jijzelf? Maar weet je eigenlijk wel wat jouw sterke of zwakke kanten zijn? Waar je interesses liggen? En, misschien wel de belangrijkste: hoe jij overkomt op anderen. Op Leren.nl kun je in de Gesprekswijzer invullen wat jouw sterke en zwakke kanten zijn, maar ook bijvoorbeeld wat je vooral niet en wel moet doen tijdens een praatje. Goed om eens over na te denken, en een handig geheugensteuntje voor als je weer eens met je mond vol tanden dreigt te staan.

  2. Bereid je voor

    Klinkt als een behoorlijke uitdaging: je voorbereiden op een praatje terwijl je eigenlijk niet weet wie je uiteindelijk tegenover je zult hebben. Maar als je eenmaal de basisvaardigheden onder de knie hebt, kun je met iedereen babbelen. Of het nu de groenteboer is of de koning! De basisvaardigheden voor het maken van een praatje, zijn samengevat in het zogenaamde LSD: Luisteren, Samenvatten, Doorvragen. In de volgende stappen leggen we deze onderdelen uit.

  3. Luister

    Luisteren is voor veel verlegen mensen misschien niet echt het probleem bij het houden van een praatje. Maar luisteren is wel cruciaal voor de voortgang van het gesprek. Vraag je eens af hoe goed je kunt luisteren. Ben je snel afgeleid, of kijk je iemand de gehele tijd in de ogen? Sla je echt woord voor woord op wat hij/zij zegt? Kom je nu tot de conclusie dat je luistervaardigheden helemaal niet zo goed zijn, dan moet je eerst daaraan werken.

  4. Vat samen

    Je hebt goed geluisterd, maar heb je eigenlijk wel begrepen wat de ander vertelde? Door na het betoog van de ander zijn verhaal nog even kort samen te vatten, weet je zeker of het verhaal of mening van de ander goed bij jou is overgekomen. En terwijl je die samenvatting geeft, krijg je tegelijkertijd de gelegenheid om een eigen mening of vraag te formuleren.

  5. Vraag door

    Het is vervelend als een gesprek eigenlijk meer een soort vraag-antwoord spel wordt. Dat zijn de momenten waarop er dodelijke stiltes kunnen vallen. Als je tijdens het betoog van de ander goed oplet, zijn er altijd weer aanknopingspunten waar je verder over kunt praten. Daarbij is het wel belangrijk dat je goed blijft beseffen wie je tegenover je hebt zitten. Je kunt wel nog zo bevlogen zijn over het welzijn van varkens, maar als je gesprekspartner laat blijken (o.a. door lichaamstaal) dat daar zijn interesses niet liggen moet je gewoon over iets anders gaan praten.

  6. Leef je in

    Een praatje is niet alleen maar een moment voor jou om al je meningen en verhalen maar te spuien. Het is ook goed om je eens in de ander in te leven. Wat zijn zijn/haar interesses? Wat vindt hij/zij belangrijk in het leven. Als iemand jou vertelt dat hij van motoren houdt, kun je reageren met: ik niet. Dan is het gesprek snel afgelopen. Je kunt bijvoorbeeld ook vragen waarom iemand zo van motorrijden houdt. Misschien geeft hij als antwoord: de vrijheid en heb je weer een heel nieuw onderwerp waar je over kunt praten.

  7. Vergeet niet je lichaamstaal

    Lichaamstaal is zo belangrijk tijdens een praatje. Je kunt nog zo geïnteresseerd zijn in de kantklosverhalen van je gesprekspartner, als jij die interesse niet uitstraalt zal het gesprek snel doodbloeden. Actief luisteren doe je door iemand aan te kijken. En door met je lichaam te laten zien dat je nog steeds luistert, bijvoorbeeld door te knikken, je wenkbrauwen te bewegen etc. Neem ook een actieve houding aan. Dus niet onderuit gezakt op een bank, maar naar voren gebogen richting de gesprekspartner.

Do's

  • Zelfverzekerd zijn. Wat is nu het ergste dat je kan gebeuren?

Don'ts

  • Praten over seks of roddelen met iemand die je eigenlijk helemaal niet zo goed kent. Zolang je nog niet weet hoe je gesprekspartner over die zaken denkt, kun je ze beter voor je houden.

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!