Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Trouwen » Hoe organiseer ik een vrijgezellenfeest
5

Hoe organiseer ik een vrijgezellenfeest

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 120 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe organiseer ik een vrijgezellenfeest
Iemand uit je omgeving gaat trouwen en jij bent degene die zijn of haar vrijgezellenfeest gaat regelen. Maar hoe doe je dat? Deborah Meeuwissen, weddingplanner, heeft ruime ervaring met het organiseren van dit soort uitjes en wil je er graag meer over vertellen.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

  • Een vrijgezel die binnenkort gaat trouwen
  • Zijn of haar vrienden

Stappen

  1. Prik een datum

    Zodra de vrijgezel in kwestie de datum van het huwelijk bekendmaakt, beginnen de voorbereidingen van het vrijgezellenfeest. Deborah Meeuwissen, weddingplanner en eigenaresse van Liever Getrouwd, adviseert: "Wacht niet te lang met het prikken van een datum en het boeken van een locatie, vooral als het uitje in de zomermaanden plaats moet vinden. Veel locaties zitten dan namelijk al ver van tevoren volgeboekt."

    Tip: het vrijgezellenfeest plannen voor de avond of dag voorafgaand aan het huwelijk is niet handig. Je wilt natuurlijk wel dat de vrijgezel op tijd en zonder kater op zijn of haar eigen trouwerij kan verschijnen!

  2. Nodig de gasten uit

    Nodig de gasten ruim van tevoren uit, zodat ze rekening kunnen houden met het feestje in hun drukke agenda's. Hen uitnodigen kun je het beste telefonisch of via de mail doen, om te voorkomen dat de vrijgezel in kwestie straks een rondslingerende uitnodiging ziet liggen als hij of zij op bezoek is bij een vriend. Je wilt hem of haar natuurlijk wel verrassen!

  3. Zorg dat de vrijgezel aanwezig is

    Het vrijgezellenfeest vindt vaak kort voor de bruiloft plaats. Het aanstaande bruidspaar is dus druk bezig met de laatste voorbereidingen. Maar voor een geslaagd vrijgezellenuitje is het natuurlijk wel handig als de vrijgezel in kwestie ook echt komt opdagen!

    Het advies van Deborah: "Zorg dat je een datum prikt waarvan je zeker weet dat de bruidegom of bruid beschikbaar is. De bruid houdt meestal hun gezamenlijke agenda bij, dus als je een feest voor de bruidegom regelt, kun je aan haar vragen wat een goed moment is. Organiseer je iets voor de bruid, vraag dan bijvoorbeeld wanneer ze tijd heeft om lekker met haar vriendinnen te gaan shoppen of naar de sauna te gaan. Op die dag verrassen jullie haar dan natuurlijk met haar feest."

  4. Bedenk wat je wilt gaan doen

    Er zijn veel manieren waarop je een vrijgezellenfeest kunt vieren. Een zoektocht op internet levert zo'n 8000 resultaten op voor het woord "vrijgezellenuitje". Hoe kies je daaruit nu iets wat de bruid of bruidegom zal aanspreken?

    Deborah: "Als het goed is, ken je de vrijgezel persoonlijk en weet je dus ook waar zijn of haar interesses liggen. Houd daar rekening mee bij het plannen van het uitje. Als iemand niet van sport houdt, heeft het weinig zin om te gaan abseilen."

    Vragen staat natuurlijk altijd vrij, dus als je echt niet weet wat je moet kiezen, kun je altijd eens informeren in de directe omgeving van de vrijgezel of bij hem of haar zelf.

    Houd ook rekening met de gasten. Het feest draait om de vrijgezel, maar het is ook wel prettig als iedereen een leuke dag heeft. Aangezien je het niet iedereen naar de zin kunt maken, kun je het beste even aan iedereen vragen wat ze per se niet willen doen.

  5. Bepaal het budget

    De kosten voor het vrijgezellenfeest worden meestal verdeeld onder de gasten. De vrijgezel zelf hoeft natuurlijk niets te betalen. Het is handig om van tevoren een budget te bepalen en je daaraan te houden.

    "Hoeveel een vrijgezellenuitje kost, hangt er natuurlijk vanaf wat je gaat doen. Gemiddeld moet je rekenen op zo'n honderd euro per persoon," vertelt Deborah. "Maar ook als je dat geld niet hebt, zijn er hele leuke dingen te organiseren. Je zult met een klein budget alleen wat creatiever moeten zijn."

  6. Doe een laatste check

    Als alle voorbereidingen getroffen zijn, heb je als het goed is nog ruim de tijd tot het ook echt zover is. Het is dan goed om een paar weken van tevoren alles nog eens na te lopen. Kan de vrijgezel in kwestie echt aanwezig zijn? Hebben alle gasten de datum in hun agenda vrijgehouden? Geef het definitieve aantal gasten ook door aan de manager of eigenaar van de locatie die je hebt geboekt.

    Mocht er iets niet goed gegaan zijn, dan heb je nu nog mooi de tijd om dat op te lossen. Grote veranderingen zoals een andere datum of locatie kun je nu niet meer doorvoeren, maar met wat improvisatie en overleg zijn vaak hele goede oplossingen te vinden voor als bijvoorbeeld de locatie dubbel geboekt is.

  7. Vier feest!

    De dag van het vrijgezellenfeest is aangebroken. Zorg dat de vrijgezel in kwestie op de afgesproken tijd aanwezig is (desnoods haal je hem of haar zelf thuis op) en laat het feest maar beginnen!

Do's

  • Rekening houden met de interesses en persoonlijkheid van de vrijgezel

Don'ts

  • Het vrijgezellenuitje plannen op de dag of avond voor het huwelijk

Bron

Interview met Deborah Meeuwissen, weddingplanner