Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Besparen » Hoe koop ik op een faillissementsveiling

Hoe koop ik op een faillissementsveiling

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Kopen op een veiling kan voordelig zijn. Reden is dat de verkoper echt van zijn spullen af wil. Soms móet iemand verkopen, als gevolg van een (dreigend) faillissement. De prijzen kunnen dan wel laag zijn, maar let op: daar komt meestal een veilingopslag van 16 % overheen, plus btw. En de spelregels zijn hard: gekocht is gekocht, direct betalen, niks omruilen en geen garantie.

Hoedoe door: Wim Guiking

Bekijk het profiel van Wim Guiking
Aantal Hoedoes: 20


Benodigdheden

  • Computer met internet
  • Beheersing van je zenuwen

Stappen

  1. Zoek de juiste veiling

    Wat wil je kopen: een gebruikte kantoorcomputer, meubels, een woning, kleding, een auto, kunst of curiosa? Voor alles zijn er gespecialiseerde veilinghuizen. Bij een groot faillissement kan er van alles tegelijk verkocht worden.
    Kunst, antiek, curiosa en huisraad wordt vaak verkocht via zogeheten venduhuizen; iedereen kan hier goederen inbrengen. Er zijn er circa honderd van dergelijke veilinghuizen in Nederland, en ze houden meerdere keren per jaar een verkoping.
    Voor een te veilen woonhuis wordt meestal een aparte veiling georganiseerd, ofschoon er meerdere woningen tegelijk verkocht kunnen worden. Bieden op een huis is een verhaal apart en vergt de nodige voorbereiding.
    Voor alle overige goederen zijn er veilingen zodra er zich aanbod aandient. We gaan in deze hoedoe verder in op gedwongen verkoop van goederen door bijvoorbeeld faillissement, ook wel executoriale verkoop genoemd.

  2. Traditioneel of online

    Veel veilingen zijn tegenwoordig min of meer online gegaan. Sommige venduhuizen hebben hun aanbod online gezet terwijl het verkoopproces zelf nog helemaal met een hamer in een zaal gebeurt. De grote faillissementsveilingen van bijvoorbeeld ‘Het Land van Ooit’ of Marco Borsato’s Entertainment Group gingen geheel online.
    Aankondiging van veilingen wegens beslag door de Belastingdienst of Gerechtsdeurwaarders staat op bijvoorbeeld Proveilingen en Veilingdeurwaarder. Deze veilingen geschieden nog ’live’ op het adres van de belastingplichtige.

    Let op: Als de gefailleerde zijn schuld alsnog voldoet, wordt de veiling geannuleerd.

  3. Vergelijk het aanbod

    Heb je je oog laten vallen op een goeie laptop, een fraai kantoormeubel of een bedrijfsauto, zoek dan eerst op internet wat dit waard kan zijn. Goede kans dat op Marktplaats of een soortgelijke site eenzelfde product te koop staat. De prijs die daar staat, is de prijs die je betaalt, plus eventueel verzendkosten. Stel voor jezelf vast wat het gewenste product je waard is.

  4. Kijken, kijken voordat je koopt

    Of je nou naar een echte veilingzaal gaat, of online wilt bieden, vergewis je ervan wat de staat is van het product dat je wilt kopen. Want een internationaal uitgangspunt bij veilingverkoop is dat je iets koopt ‘in de staat waarin het zich bevindt’, of in het Engels ‘as is, where is’. Dus een krasje, een gebrek of een ontbrekend onderdeel, het kan allemaal voorkomen.
    Maar je hoeft geen genoegen te nemen met een echte ‘kat in de zak’. Als op bijvoorbeeld een tentoongestelde laptop staat ‘in orde’, of de veilingmeester roept tijdens de verkoop dat hij goedwerkend is, dan mag je er van uitgaan dat hij het doet. Mocht naderhand blijken dat de centrale processor kapot is, dan heb je recht op teruggave van je geld. Maar als bijvoorbeeld de dvd-drive defect blijkt, dan heb je gewoon pech gehad.

  5. Ga droogzwemmen voor een grote aankoop

    Ben je van plan een flinke aankoop te doen, bijvoorbeeld een auto of boot, dan is het niet verkeerd eerst eens een veiling bij te wonen waar je dan níet gaat kopen. Kijken, niet kopen! Ga naar de kijkdag, die aan elke veiling vooraf gaat. Schat van meerdere producten in wat volgens jou de kwaliteit is en wat het kan opbrengen. En let vervolgens goed op het biedproces. Hoe snel gaat dat? Hoe ver gaan mensen met bieden? Wordt de prijs zo hoog als jij dacht? Handelaren hebben als voordeel dat zij de btw kunnen verrekenen, jij waarschijnlijk niet.
    Meebieden kan soms ook via internet.  Onlineveilingmeester legt uit hoe dat gaat.
    Dit ‘droogzwemmen’ geldt eigenlijk ook voor een online veiling zoals eBay. Houd alleen het laatste uur in de gaten, of desnoods alleen de laatste tien minuten. Dan zie je hoe de prijs opeens nog kan oplopen. Heel vroeg bieden heeft zelden zin.

  6. Lees de voorwaarden

    Zorg ervoor dat je de veilingvoorwaarden kent. Meestal is een voorwaarde dat je direct na afloop van de veiling betaalt, soms zelfs contant. En meestal moet je het artikel ook direct meenemen – ‘komend weekend kan ik een karretje lenen van de buurman’ is er niet bij.

  7. Reken je totaalprijs uit.

    Bovenop de geboden prijs komt altijd een veilingopslag, vaak 16 %. En over dat hele bedrag komt nog eens btw. Samen ruim 38% extra. Vooral bij oudere goederen is van btw geen sprake meer. Maar dan kan de veilingopslag weer hoger zijn.

  8. Bieden is kopen

    Een veiling lijkt vaak een spel, en dat is het ook: een spel van bieden, winnen en verliezen. Een veilingmeester doet soms nauwelijks onder voor een standup comedian. Maar het spel wordt wel hard gespeeld: bieden is niet vrijblijvend. Je hand opsteken betekent: akkoord met het volgende bod. Smoesjes en excuses moet je thuis laten.
    Het is een kwestie van aanvoelen, inschatten en ervaring om te weten vanaf welk bedrag je moet meebieden. Als anderen voelen dat jij iets echt wilt hebben, kunnen zij er lol aan beleven om de prijs voor je op te drijven.

  9. Hou jezelf aan je uiterste prijs

    Stel voor jezelf vast wat een product je waard is. Bedenk dat je bijna altijd eenzelfde product ergens anders ook kunt kopen, een huis uitgezonderd. Hou altijd rekening met de opslag. Want kopen op een veiling moet wel leuk blijven.

Do's

  • Regel vooraf je financiën en eventueel transport.
  • Kijk ook naar aanbiedingen buiten de veiling.

Don'ts

  • Reageer niet impulsief, beheers je gretigheid.
  • Voor de lol meebieden – voor je ‘t weet zit je aan je bod vast.

Bron

Veilingnotaris.nl

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!