Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Besparen » Hoe vind ik de beste aanbiedingen
4

Hoe vind ik de beste aanbiedingen

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe vind ik de beste aanbiedingen
Heb je het financieel even niet zo ruim, dan wil je zo min mogelijk geld uitgeven. En dat betekent: op zoek naar de beste aanbiedingen. Hoedoe helpt je erbij.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

  • (Huis)middeltje om stickers te verwijderen (optioneel)
  • Internet
  • Reclamefolders
  • Gezond verstand
  • Geduld

Stappen

  1. Haal de ja/nee-sticker van je brievenbus

    Een hekel aan ongeadresseerde post? Als je op zoek bent naar aanbiedingen is het goed om je daaroverheen te zetten. Veel goede aanbiedingen komen namelijk vanzelf naar je toe. Inderdaad, via je brievenbus. Hoef je zelf niets voor te doen, alleen die ja/nee-sticker van je brievenbus halen. Anders weet de folderbezorger niet dat je op aanbiedingen zit te wachten…

    Om stickers en de bijbehorende lijmresten te verwijderen heb je trouwens geen dure producten nodig. Een föhn, een beetje lampolie, zilverpoets of pindakaas doen ook wonderen.

  2. Lees je post

    Is je sticker eenmaal verdwenen, dan stromen de aanbiedingen vanzelf binnen. Lees elke dag de binnengekomen folders en brieven door, anders loop je misschien een aanbieding mis omdat de actiedatum al verstreken is. Beperk je niet tot de reclamefolders, lees ook de lokale week- en stadsbladen door. Winkels willen ook daarin nog wel eens aanbiedingen en acties plaatsen.

  3. Houd je ogen en oren open

    Aanbiedingen vind je niet alleen in folders en op internet. Houd daarom ook als je onderweg bent je ogen goed open. Veel winkels zetten namelijk borden buiten met daarop aanbiedingen, of hangen posters in de etalage. Ook op televisie en radio komen regelmatig mooie aanbiedingen voorbij.

    En aangezien wij Nederlanders dol zijn op koopjes, scheppen we er ook graag over op. In het openbaar vervoer, op een verjaardag, op het werk… Spits je oren en maak (mentale) notities zodra je iemand iets hoort zeggen over een ‘mooie deal’, een ‘grote korting’ of een ‘koopje’.

  4. Wees kritisch

    Sommige aanbiedingen zijn helemaal niet zo voordelig als ze lijken. Bijvoorbeeld omdat je een bepaalde hoeveelheid van een product moet kopen om korting te krijgen, terwijl je dat product helemaal niet zo vaak gebruikt. Of omdat je een deel met spaarpunten moet betalen. En bij aanbiedingen voor abonnementen wil het nog wel eens gebeuren dat je er meteen twee jaar aan vastzit. Kijk dus altijd goed of je ‘kleine lettertjes’ kunt vinden die voorwaarden bevatten waardoor het aanbod ineens helemaal niet meer zo voordelig is.

    Kijk ook goed naar de bedragen die genoemd worden. Inclusief of exclusief btw en/of andere bijkomende kosten? Prijs per stuk of per drie? En bij abonnementen en verzekeringen: is het genoemde bedrag per maand, per kwartaal of per jaar?

    Let in de supermarkt ook eens op de prijs per kilo (of per liter): sommige aanbiedingen blijken dan ineens namelijk helemaal geen aanbiedingen, maar normale prijzen. En in dat geval kun je vaak toch beter het huismerk kopen, ook al is dat niet in de aanbieding.

  5. Wacht nog even met kopen

    Levensmiddelen hebben een houdbaarheidsdatum. En hoe dichter die nadert, hoe lager de prijs in veel supermarkten wordt. Vaak herken je die afgeprijsde producten aan speciale stickers. Maar ook als je kleding wilt kopen of een reis wilt boeken kan het lonen om niet meteen op een aanbieding in te gaan als die langskomt. Uitverkoop in kledingzaken duurt meestal een paar weken, en de prijzen worden steeds lager omdat de winkels van hun restanten af willen. En reisorganisaties willen graag de laatste stoelen in een vliegtuig of de laatste hotelkamers bezetten, waardoor ze ook gaan stunten met prijzen zodra de vertrekdatum echt dichtbij komt.

  6. Shop verstandig

    En, begin je het al een sport te vinden, dat aanbiedingen spotten? Pas dan wel op. Want voor je het weet geef je ineens meer geld uit dan toen je nog niet op de aanbiedingen lette. Dat is het gevaar van aanbiedingen: ze zijn vaak zo voordelig dat je ze gewoon niet kunt laten lopen. Maar veel kleine beetjes geld uitgeven zorgt ook dat je banksaldo kleiner wordt, misschien zelfs wel sneller dan toen je nog grote bergen tegelijk uitgaf. Je inkomsten en uitgaven goed bijhouden blijft dus een must!

Do's

  • Van producten die je veel gebruikt meteen veel inslaan als ze in de aanbieding zijn.
  • Het geld dat je bespaart op een spaarrekening zetten zodra dat kan.
  • Je omgeving vragen de aanbiedingen voor je in de gaten te houden.

Don'ts

  • Te lang twijfelen of je iets nu wel of niet zult kopen, zeker als het gaat om een populair artikel. Wij Nederlanders zijn gek op aanbiedingen, dus op is ook vaak echt op.
  • Je teveel laten leiden door de prijs. Kijk ook naar de kwaliteit van wat je koopt, als je iets koopt wat in no time stuk is, ben je uiteindelijk duurder uit doordat je het moet vervangen.

Bron

Eigen ervaring, gecombineerd met de in stap 3 genoemde websites