Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Besparen » Hoe vraag ik een persoonsgebonden budget aan

Hoe vraag ik een persoonsgebonden budget aan

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 14 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe vraag ik een persoonsgebonden budget aan
Met een persoonsgebonden budget (PGB) ben je niet langer afhankelijk van een toegewezen zorgaanbieder, maar kun je zelf de zorg regelen die je nodig hebt. Hiervoor moet je natuurlijk wel eerst een PGB aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld voor persoonlijke verzorging, verpleging, ondersteunende begeleiding, activerende begeleiding en logeeropvang. Met behulp van deze hoedoe kun je stap-voor-stap je PGB aanvragen.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Diagnose van je arts of behandelaar op papier
  • BurgerServiceNummer (BSN)
  • Gegevens van je huisarts en ziektekostenverzekeraar
  • De zorgvraag in eigen bewoordingen
  • Kopie legitimatiebewijs
  • Kopie bankafschrift
  • Inkomensgegevens
  • Geduld

Stappen

  1. Kom ik in aanmerking?

    Je komt in aanmerking voor een persoonsgebonden budget als je zorg, hulp of begeleiding nodig hebt om zelfstandig te wonen en leven. Om zeker te weten of je in aanmerking komt voor een PGB, doe je een aanvraag bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ stelt in de indicatiestelling vast welke hulp je nodig hebt, rekening houdend met zorg en hulp uit je eigen omgeving. Deze indicatiestelling heb je nodig om een PGB te krijgen.

  2. Door naar het zorgkantoor

    Als je in aanmerking komt voor zorg en je kiest voor een PGB (je kunt ook kiezen voor zorg in natura), dan krijg je van een zorgkantoor in jouw regio een aanvraagformulier voor het budget. Dit moet je invullen en opsturen. In dit formulier wordt meestal gevraagd om je BSN (BurgerServiceNummer), de diagnose van je arts of behandelaar, de gegevens van je huisarts en ziektekostenverzekeraar en je zorgvraag in je eigen bewoordingen. In de meeste gevallen moet je hierbij ook je inkomensgegevens, een kopie van je bankafschrift en een kopie van een geldig legitimatiebewijs voegen.

  3. Toekenning PGB

    Het zorgkantoor stuurt je op basis van je indicatie een toekenningsbeschikking. Hier staat in hoe hoog je PGB wordt, voor welke periode je budget geldt en wanneer je je PGB op je rekening krijgt. Dit kan maandelijks zijn, maar ook in één keer. De termijnen zijn afhankelijk van het totale beschikkingsbedrag. Je budget is nu binnen, maar vergeet - als je zelf je zorg in gaat kopen - vooral niet de volgende stap nog even te lezen!

  4. Verantwoording

    Het PGB wordt betaald uit gemeenschapsgeld. Hoewel je een bepaald budget toegekend krijgt, is het dus niet de bedoeling dat je dat geld ergens anders aan uitgeeft. Je mag zelf zorg in kopen, maar legt hierover wel verantwoording af bij het zorgkantoor. Over 1,5% van het netto PGB – met een minimum van €250,- en een maximum van €1250,- - hoef je geen verantwoording af te leggen; dit bedrag is bedoeld voor kleine uitgaven. Het niet uitgegeven geld betaal je terug aan het zorgkantoor. 

  5. Thuiszorginstelling inschakelen

    Het is niet verplicht, maar wel handig: schakel een thuiszorginstelling in. De thuiszorginstelling vormt de schakel tussen jou en het Zorgkantoor. Je kunt via hen je zorg inkopen en zij verzorgen voor jou de administratie. Alle aan jou geleverde zorg die binnen je PGB valt wordt door met het Zorgkantoor verrekend en mocht je extra zorg inkopen die niet binnen je PGB past, dan krijg je hier een aparte factuur van. Zo ben je altijd zeker van een vast aanspreekpunt en alle mogelijkheden voor wat betreft zorg én hoef je je niet druk te maken om je administratie!

Do's

  • Bewaar je PGB-administratie zorgvuldig en minimaal zeven jaar
  • Schakel een thuiszorginstelling in

Don'ts

  • Laat je niet met een kluitje in het riet sturen, maar ga door tot je PGB binnen is

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!