Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Hypotheek » Hoe kies ik een goede hypotheekadviseur

Hoe kies ik een goede hypotheekadviseur

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 7 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Bij het afsluiten van een hypotheek komt best het één en ander kijken. Dan kan het prettig zijn om je daarin te laten begeleiden door een hypotheekadviseur. In veel gevallen kun je hier niet eens onderuit; bijvoorbeeld bij het afsluiten van hypotheken via de meeste banken. Helaas is niet elke hypotheekadviseur even goed. Hier lees je hoe je wél een goede hypotheekadviseur vindt.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Geduld
  • Tijd
  • Goed inzicht in je eigen mogelijkheden

Stappen

  1. Verdiep je in hypotheken

    Je kunt alleen een goede adviseur herkennen, als je ook een beetje kunt peilen of hij of zij de waarheid vertelt. Dat betekent niet dat je een complete studie moet maken van hypotheken, maar wel dat je je wat in moet lezen over de verschillende mogelijkheden. Zorg bijvoorbeeld dat je weet welke hypotheeksoorten er zijn en op welke manier daarop (of niet) wordt afgelost. In grote lijnen zijn er vier soorten hypotheken, die vervolgens door hypotheekverstrekkers weer een eigen aangepaste invulling krijgen. De vier soorten zijn:

    • Annuïteitenhypotheek
    • Lineaire hypotheek
    • Spaarhypotheek
    • Aflossingsvrije hypotheek

    De annuïteitenhypotheek is tegenwoordig de meest voorkomende variant. Aflossingsvrije hypotheken worden zelden meer verstrekt, tenzij je deze al had. Spaarhypotheken staan wat onder druk vanwege de hoge maandlasten en de samenhang met de hypotheekrenteaftrek en lineaire hypotheken zijn niet heel populair, omdat ze vooral in de eerste jaren gepaard gaan met hoge lasten.

  2. Bekijk je eigen situatie

    Zorg dat je goed op een rijtje hebt wat je eigen mogelijkheden zijn. Wil je een huis alleen kopen, of wil je dit op basis van twee salarissen doen? En als je het op basis van één salaris wilt doen, moet je daar dan alles van betalen, of heb je wel een dubbel inkomen? Bekijk je kasboek en bekijk hoeveel geld jij per maand ongeveer kwijt kunt of wilt zijn aan woonlasten. Over het algemeen besteden Nederlanders ongeveer een derde van hun inkomen aan woonlasten, maar de verhouding hangt uiteraard af van de inkomsten en de woning.

    Houd in het evalueren van je eigen situatie ook rekening met onvoorziene omstandigheden, zoals verlies van werk, komst van kinderen of andere zaken die ervoor kunnen zorgen dat het inkomen daalt. Je kunt niet alles voorzien of voorkomen, maar het is wel goed om op te letten dat je niet op je bovengrens gaat zitten.

  3. Maak een aantal afspraken

    Maak vervolgens een aantal afspraken. Dit kost tijd, maar in de meeste gevallen is een oriënterend gesprek wel gratis. Neem je loonstroken/jaaropgaven en eventuele andere relevante informatie mee en kijk wat een adviseur voor je kan betekenen. Let hierbij met name op het volgende:

    • Hoeveel kost het? Kijk niet alleen naar uurtarief, maar ook naar het aantal uren dat een adviseur denkt te besteden. Een adviseur moet hier vooraf wel een indicatie van kunnen geven
    • Heeft de adviseur een licentie? Dan weet je dat deze ook daadwerkelijk opgeleid is om advies te geven
    • Is de adviseur onafhankelijk? Dit is bij de meeste banken niet het geval, maar wel bij organisaties als de Hypotheker
    • Heeft de adviseur verstand van zaken? Vertelt hij of zij wat nieuws, gaat deze echt in op jouw situatie? Worden vragen goed beantwoord, of blijft het allemaal nog wat onduidelijk?
    • Wat is je algemene indruk? Dringt de adviseur aan of geeft deze je de ruimte om zelf tot een besluit te komen?


    Maak aantekeningen en laat het gesprek rustig op je inwerken. Plan de gesprekken het liefst vóór je serieus met een huis aan de slag wilt, zodat je niet in tijdnood komt.

  4. Kijk en vergelijk

    Naar aanleiding van de gesprekken die je gevoerd hebt, heb je waarschijnlijk al een bepaalde indruk gekregen. Gebruik de informatie die je uit de gesprekken hebt gehaald om te toetsen of de adviseur écht verstand van zaken heeft. Dit kun je doen door te overleggen met vrienden, familie en kennissen (hoewel die ook zeker niet altijd de waarheid in pacht hebben!), maar ook bijvoorbeeld door het advies te checken via Independer.

    Klopt een advies niet helemaal? Neem dan contact op met de adviseur om hier navraag naar te doen. De reactie van de adviseur kan ook veel zeggen; als deze stug vol blijft houden dat iets wel klopt, kun je beter met een ander in zee gaan.

  5. Maak afspraken op papier

    Heb je een goede hypotheekadviseur gevonden? Maak dan afspraken op papier. Overleg over het tarief en kijk gerust of je hierin nog wat kunt onderhandelen. Hypotheekverstrekkers zijn sinds 2013 verplicht om duidelijk aan te geven wat een advies kost en de prijzen verschillen per partij. Hoewel het advies op de volledige hypotheeksom misschien niet zo'n groot bedrag is, is het toch mooi meegenomen als je er nog een paar honderd euro vanaf kunt praten.

    Maak ook afspraken over de 'levertijd' van het advies én de kosten en het tijdsbestek van het daadwerkelijke afsluiten van de hypotheek. Ga er niet automatisch vanuit dat bijvoorbeeld het afsluiten inbegrepen is bij de kosten van het advies. Vraag dit liever duidelijk na, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Do's

  • Probeer door praatjes heen te prikken. Iedere adviseur zal doen alsof hij of zij het beste met je voorheeft, maar uiteindelijk doen zij ook gewoon hun werk en dat is niet altijd in jouw belang

Don'ts

  • Laat je niet dwingen om met een bepaalde adviseur in zee te gaan. Zelfs als je voorkeur hebt voor een specifieke bank, heb je nog keuzemogelijkheden

Bron

Meer uitleg